Α.Λοβέρδος: «Τις κυρώσεις η Τουρκία δεν τις φοβάται – Θα τις αγνοήσει»

Ανδρέας Λοβέρδος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραβιάσει την κυριαρχία των 6 μιλίων της Ελλάδας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να παραβιάσει τα 6 μίλια της Ελλάδας και ότι η Τουρκία δεν πτοείται από κυρώσεις.

«Αν η διπλωματική υπεροχή της Ελλάδας δεν καταλήξει σε δική του αναδίπλωση, τότε η Ελλάδα θα έχει μια άκαρπη διπλωματική υπεροχή, ενώ στο πεδίο το κερδίζει ο Ερντογάν. Κρίνω τη διπλωματική κίνηση της Ελλάδας επιτυχημένη από πλευράς παραγωγής αποτελεσμάτων, αλλά προς ώρας άκαρπη», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Η θέση αρχής που διαμορφώθηκε για να κουβεντιάσουμε δεν μπορεί να πάψει να είναι. Έτσι ξεκινήσαμε και έτσι θα τελειώσουμε. Η Τουρκία δεν θα παραβιάσει τα 6 μίλια, ούτε μία στο εκατομμύριο, αλλά θα είναι εκεί. Βλέπουμε ότι κάθε φορά πλησιάζει περισσότερο στα ελληνικά νησιά πάντα όμως εκτός κυριαρχίας 6 μιλιων. Δεν θα τα παραβιάσει. Έχει μαρκάρει μια περιοχή, την έχει γκριζάρει και πρέπει να κάνει πίσω. Αυτό που οργανώνει είναι έχοντας διαμορφώσει στα μάτια της ΕΕ, των ΗΠΑ κλπ μια σοβαρή ημερήσια διάταξη, πληθωρική, θα υποχωρήσει από 1-2 τέτοια θέματα και θα κρατήσει μια πλούσια ατζέντα πέραν των θαλάσσιων ζωνών. Αυτό σκέφτεται να κάνει».

Για τις κυρώσεις: «Ένας πρωθυπουργός, όπως στο Βέλγιο, δεν ξέρει τα ελληνοτουρκικά ακριβώς και λέει βρείτε τα. Παρά τις χρόνιες διενέξεις που έχουμε με την Τουρκία, η Γερμανία για πρώτη φορά πριν από λίγες μέρες μίλησε για διάλογο μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες. Τις κυρώσεις η Τουρκία δεν τις φοβάται. Το είδαμε, το ζήσαμε. Θα τις αγνοήσει.

Ο κατάλογος έχει και αυστηρές και ήπιες κυρώσεις και πολλές χώρες της Ευρώπης δεν είναι υπέρ των σκληρών κυρώσεων. Η Τουρκία θα τις αγνοήσει, όπως αγνόησε και τις κυρώσεις για το σπάσιμο των εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη».