Α.Λινού: «Έρχεται 6ο κύμα κορωνοϊού πριν τον Σεπτέμβριο – Να επανέλθουν γρήγορα κάποια μέτρα»

Αθηνά Λινού

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι το έκτο κύμα στη χώρα μας μπορεί να έρθει νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο κρούει η Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων.

Ζητά, μάλιστα, να επανέλθουν άμεσα μερικά μέτρα προστασίας, όπως επαναφορά της μάσκας ε όλα τα μέσα μεταφοράς.

«Τις τελευταίες μέρες πραγματικά έχουμε τεράστια αύξηση των κρουσμάτων και αυτό δείχνει η καθολική άρση των μέτρων μας βάζει σε κίνδυνο. Γι’ αυτό θα πρέπει γρήγορα μερικά μέτρα να επανέλθουν», εξηγεί η κυρία Λινού.

Επαναφορά της μάσκας σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς – κατά περίπτωση- χώρους
Στο πλαίσιο αυτό κάνει λόγο για χρήση της μάσκας σε όλα τα μέσα μεταφοράς, αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία. «Αυτό είναι εντελώς απαραίτητο.

Για όλους εμάς τους επιδημιολόγους που ανησυχούμε, είναι απαράδεκτο να μπαίνουν άνθρωποι σε ένα αεροπλάνο με 100% πληρότητα χωρίς μάσκα. Ούτε καν μεταξύ των εργαζομένων», λέει με νόημα.

Και συνεχίζει: «Ακόμη και αν βιώσουμε τις μισές εισαγωγές στα νοσοκομεία ή θανάτους απ’ ότι έχουμε μέχρι σήμερα δε σημαίνει ότι δε θα έχουμε σημαντικό αριθμό απωλειών.

Έχουμε 7.000 κρούσματα. Ακόμη και αν κατεβούμε στα 3.000 για τις επόμενες 60 μέρες σημαίνει 180.000 κρούσματα. Σήμερα η θνητότητα λόγω του Covid-19 είναι κάτω από 1% αλλά μ’ αυτό το ποσοστό θα έχουμε σημαντικό αριθμό θανάτων».

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας εκτός από τις μάσκες στους κλειστούς χώρους, που είναι εξαιρετικά απαραίτητες,

οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε εξωτερικούς χώρους αναμονής, όπου το καλοκαίρι παρατηρείται συμφόρηση, όπως θέατρα, χώροι διασκέδασης κ.α.

«Το επόμενο κύμα προβλέπω ότι θα έρθει νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο στη χώρα μας.

Με 7.000 κρούσματα σήμερα μετά από 3 εβδομάδες θα έχουμε 20-30 θανάτους ή και περισσότερο. Αυτό θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά.