38 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο

Συμπληρώνονται σήμερα 38 χρόνια από την 15η Νοεμβρίου 1983, όταν ο Ραούφ Ντενκτάς ανακήρυξε ως «κράτος» τα εδάφη που κατείχε η Τουρκία στη βόρεια Κύπρο, μετά την εισβολή του 1974. Η παράνομη ενέργεια μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίστηκε από κανένα κράτος πλην της Τουρκίας, η οποία ουσιαστικά έχει ενσωματώσει το ψευδοκράτος.

Με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ο ΟΗΕ καταδίκασε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και την χαρακτήρισε ως νομικά άκυρη, καλώντας όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά της.

Με τα ψηφίσματα 541 και 550, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της. Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να σέβονται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σήμερα στις ελεύθερες περιοχές θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και πορείες καταδίκης του ψευδοκράτους από μαθητές και φοιτητές.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου απόψε θα είναι η κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων και της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων σε εκδήλωση για την καταδίκη της ανακήρυξης του Ψευδοκράτους με τίτλο “Μνήμες Κατεχόμενης Γης” στην Ιερά Μονή Κύκκου στη Λευκωσία.

Στα κατεχόμενα ξεκίνησαν εορτασμοί με την ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών ενώ αργότερα θα γίνουν εκδηλώσεις στο κέντρο της κατεχόμενης Λευκωσίας. Την Τουρκία εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.