2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα: Οι σπουδαίοι καλλιτέχνες και οι μεγάλες παραγωγές που έρχονται στην Ελευσίνα

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες στην πόλη της Ελευσίνας καθώς πολύ σύντομα, παραλαμβάνει και επισήμως τη σκυτάλη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελώντας τον νέο κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα των 70 και πλέον πόλεων που έχουν λάβει τον τιμητικό αυτό τίτλο μέχρι σήμερα. Το γενικό προφίλ της διοργάνωσης αλλά και το πλούσιο, γεμάτο ποικιλία πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα δοθεί το στίγμα της παρουσίασαν σήμερα, επισήμως, οι άνθρωποι που εργάστηκαν σκληρά για το στήσιμο του γιγαντιαίου όσο και σημαντικού για τη χώρα μας αυτού εγχειρήματος.

«Πολύ μακρύ αυτό το ταξίδι. Αλλά, στη χώρα του Οδυσσέα βρισκόμαστε. Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε στη στιγμή που ο ήρωας πάτησε μόλις το πόδι του στην Ιθάκη. Δεν τελείωσε. Μπροστά υπάρχει η μάχη με 40 μνηστήρες. Πόσοι άνθρωποι χρειάζεται να βρεθούν μαζί, να ομονοήσουν, για να λάβει χώρα ένα τέτοιο εγχείρημα; Νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο κρυφό γεγονός του γεγονότος που ονομάζεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» δήλωσε με νόημα ο καλλιτεχνικός διευθυντής της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα Μιχαήλ Μαρμαρινός για να απευθύνει, αμέσως μετά, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στη Μελίνα Μερκούρη και Ζακ Λανγκ, χάρη στην εμπνευσμένη πρωτοβουλία των οποίων ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης έλαβε σάρκα και οστά, το 1985, για να καθιερωθεί, στη συνέχεια, ως κορυφαίο μέσο της προώθησης της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και του ευρωπαϊκού διαλόγου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Άνθρωπος, Κοινωνία, Περιβάλλον, και Εργασία είναι οι τρεις κεντρικοί θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται οι εκδηλώσεις του πλούσιου καλλιτεχνικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού προγράμματος, με γενικό τίτλο «Μυστήρια Μετάβασης». Ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από το χθες και το σήμερα της Ελευσίνας που περιλαμβάνει 465 συνολικά εκδηλώσεις, με 130 καλλιτεχνικά έργα, που ανήκουν σε 17 διαφορετικά είδη τέχνης και θα παρουσιαστούν σε 30 χώρους με τη συμμετοχή 92 Ελλήνων και 137 διεθνών δημιουργούς από 30 χώρες.

Η αυλαία θα ανοίξει πανηγυρικά το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στις 19.00, στο παράκτιο μέτωπο της πόλης, με το «Μυστήριο 0», την φαντασμαγορική τελετή έναρξης, σε ιδέα/σύλληψη του γενικού καλλιτεχνικού διευθυντή της διοργάνωσης Μιχαήλ Μαρμαρινού και σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη Chris Baldwin. Τέσσερις ανθρώπινες πομπές από την Ελλάδα και την Ευρώπη θα φτάσουν στην Ελευσίνα δια στεριάς και θαλάσσης ενώ οι θρυλικοί Στέρεο Νόβα, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Βήτα και Μιχάλης Δέλτα, θα επανενωθούν μουσικά ειδικά για το σπουδαίο αυτό γεγονός.

Μια ματιά στα ονόματα των καλλιτεχνών που θα συμπράξουν για την υλοποίηση του μεγάλου πολιτιστικού αυτού οράματος αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος του εγχειρήματος: Romeo Castellucci, Sasha Waltz, Jochen Sandig, Heiner Goebbels, Θεόδωρος Κουρεντζής, TimeCircus, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Ελένη Καραΐνδρου, Haruka Hirayama, Γιάννης Χουβαρδάς, Juan Sandoval, Πατρίσια Απέργη, Νίκος Ναυρίδης, Βάνα Ξένου, Roxane Revon, Lina Bertucci, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Μαρία Παπαδημητρίου, Εύα Στεφανή, Nikita Milivojević, Θοδωρής Οικονόμου, Thierry De Mey & Percussions de Strasbourg, Σύλλας Τζουμέρκας, Λένα Κιτσοπούλου, Μαρίνα Σάττι, Φίλιππος Κουτσαφτής, Εύη Καλογηροπούλου, Navine G. Dossos, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρας Δρέσδης, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Novoflot, Humanhood, Αργυρώ Χιώτη, Dome Wood & Sam Steverlynck, Άντζελα Μπρούσκου, Steven Berkoff, Διαπολιτισμική Ορχήστρα Εναλλακτικής Σκηνής Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ.α.

Το σύνολο των εκδηλώσεων θα φιλοξενηθεί σε 30 διαφορετικούς χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, υπαίθριους και δημόσιους. Ανάμεσά τους το Παλαιό Δημαρχείο, το Πρώην Αναψυκτήριο στο παραλιακό μέτωπο, το πρώην εργοστάσιο χρωμάτων ΙΡΙΣ, ο Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, οι αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου, η Ελαιουργική, το Πάρκινγκ, καθώς και ο χώρος πίσω από το Θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου, το ΕΚΕΔΑ – Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας Δυτικής Αττικής και το Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος, το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας, το Ρολόι, υπαίθριοι χώροι όπως η Όαση – Πρώην Camping αλλά και σχολεία και γήπεδα.

Στη σημερινή διεθνή συνέντευξη Τύπου απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου και η Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Άντζελα Γκερέκου. Χαιρετισμό απέστειλαν μέσω βίντεο, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, και ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Υπεύθυνος για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, Sylvain Pasqua.