106 Νέες Μονάδες Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα για όλους τους πολίτες

Ο χάρτης με τις νέες Μονάδες που σχεδιάζει και υλοποιεί τους τελευταίους μήνες η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων, Ζωή Ράπτη, με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, υλοποιείται με γοργό ρυθμό.

Συνολικά θα δημιουργηθούν 106 Μονάδες ανοιχτού τύπου, δηλαδή χωρίς να περιλαμβάνεται νοσηλεία στη διαχείριση των περιστατικών, με χρηματοδότηση 55 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουν ολοκληρωθεί 66 διαγωνισμοί για ισάριθμες δομές και ήδη έχουν αδειοδοτηθεί 54 νέες Μονάδες (7 Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης, 10 Κινητές Μονάδες, 21 Κέντρα Ημέρας και 15 Οικοτροφεία και Ξενώνες).

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ενημέρωση της καθ’ ύλην αρμόδιας υφυπουργού, πρόκειται να ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό οι εξής Μονάδες:

Α. 12 Οικοτροφεία και 1 Ξενώνας για ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές.Β. 8 Μονάδες έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση.

Γ. Κέντρα Ημέρας Ενηλίκων, ειδικότερα

α) 6 Κέντρα Ημέρας και 5 Κινητές Μονάδες Υποστήριξης Ενηλίκων

γ) 2 Κέντρα Ημέρας για τη Στήριξη της Οικογένειας

Δ. Παιδιά και Έφηβοι

α) 6 Κέντρα Ημέρας και 1 Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων. Από αυτά,

• 2 Κέντρα Ημέρας αφορούν Διατροφικές Διαταραχές

• 2 Κέντρα Ημέρας για κακοποιημένα παιδιά

• 1 Κέντρο Ημέρας για παιδιά και εφήβους με νεοπλασματικές ασθένειες

β) 3 Ξενώνες Παραβατικών Εφήβων

Ε. Άνοια – Alzheimer

Θα δημιουργηθούν 8 Οικοτροφεία, 6 Κέντρα Ημέρας και 4 Κινητές Μονάδες για ασθενείς με Άνοια και Alzheimer, για την υποστήριξη των ασθενών, των συγγενών και των φροντιστών τους.