Υπουργείο Οικονομικών: Ενεργοποιείται το Non-Dom

Non-Dom

Ενεργοποιείται το καθεστώς Non-Dom για την προσέλκυση ξένων εκατομμυριούχων, που θα μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους και θα επενδύσουν στην Ελλάδα.

Σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα αναμένεται να δημοσιευθεί η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου για την ενεργοποίηση του Non-Dom (θεσμός «διαμένοντος μη κατοίκου» ή Non-Domiciled Resident).

Πρόκειται για το καθεστώς μεταφοράς φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα και πραγματοποίησης επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 500.000 ευρώ στη χώρα μας,

με δέλεαρ την εφάπαξ καταβολή φόρου 100.000 ευρώ ετησίως για το παγκόσμιο εισόδημα του επενδυτή και επιπλέον 20.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε συγγενικό πρόσωπο που θα φέρει μαζί του.

Το καθεστώς αυτό διασφαλίζει απαλλαγή από φόρο κληρονομιών ή δωρεών περιουσίας που βρίσκεται στην αλλοδαπή.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραμείνουν στην «ομπρέλα» του Non-Dom για διάστημα έως 15 φορολογικών ετών, χωρίς δυνατότητα παράτασης.

Οι διατάξεις για το Non-Dom που ψηφίστηκαν πριν από δύο μήνες (με τον Νόμο 4646 στις 12-12-2019)

έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον εύπορων ομογενών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά και ξένων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Ξένοι επενδυτές ή εκπρόσωποί τους πυκνώνουν τις επικοινωνίες και δίνουν το «παρών», στέλνοντας το μήνυμα πως «είμαστε εδώ,

θέλουμε να έρθουμε αλλά δεν μπορούμε και πείτε μας αν πρέπει να περιμένουμε ή να στραφούμε αλλού».

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών πάτησε γκάζι για να ολοκληρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση,

η οποία είναι απαραίτητη για να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος θεσμός και αρχικά προβλεπόταν να εκδοθεί μέσα στον Μάρτιο.