Βρυξέλλες: Κρίσιμο τετ α τετ Αποστολάκη – Ακάρ

Βρυξέλλες

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ θα έχει το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, εν μέσω κλιμακούμενων προκλήσεων της Άγκυρας σε Αιγαίο και Κύπρο.

Οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η ελληνική πλευρά στοχεύει αφενός στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα και αφετέρου στην επισήμανση ότι δεν θα γίνει ανεκτή η οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Δεδομένων των σεισμικών ερευνών και των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Αποστολάκης αναμένεται ότι θα μεταφέρει στον κ. Ακάρ το μήνυμα

ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχτεί παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου ή του Δικαίου της Θάλασσας.

Άλλωστε αυτή η θέση έχει εκφραστεί σε όλους τους τόνους από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο υπουργοί είχαν ξανασυναντηθεί τον Δεκέμβριο, πριν την έναρξη της τουρκικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» στο Αιγαίο.

Μετά τη συνάντηση εκείνη ο -τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ- κ. Αποστολάκης είχε διαμηνύσει ότι «αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε».

Τα λόγια αυτά αποτελούσαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μπορούσαν να ασκηθούν στο Αιγαίο, υπό την αυστηρή προϋπόθεση να μη γίνει καμία παραβίαση των κόκκινων γραμμών της Ελλάδας.