Βρετανία: «Φουντώνει» η μάχη για τον διάδοχο της Μέι

Βρετανία

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο Μπόρις Τζόνσον, το μεγάλο φαβορί για να διαδεχτεί την Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Συντηρητικών στη Βρετανία, με αφορμή τις δηλώσεις του για το Brexit.

Την ώρα που ξεκινά σήμερα και επισήμως η κούρσα για την ανάδειξη του νέου αρχηγού των Τόρις με την υποβολή των υποψηφιοτήτων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επί δύο θητείες δήμαρχος του Λονδίνου βομβαρίζεται με εσωκομματικά πυρά.

«Εάν τον ψηφίσετε, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές», επισημαίνει η Άμπερ Ραντ, πρωτοκλασάτο στέλεχος των Συντηρητικών και υπουργός Εργασίας που εξέφρασε την υποστήριξή της στον Τζέρεμι Χαντ.

Η Ραντ τόνισε ότι o Τζόνσον, ως υπέρμαχος ενός σκληρού Brexit δεν είναι κατάλληλος για τον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, η χθεσινή δήλωση του Τζόνσον, ότι εφόσον γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν θα πληρώσει στην Ε.Ε. τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ που συμφώνησε η Μέι,

εκτός αν οι Βρυξέλλες προτείνουν ένα καλύτερο Brexit, άναψε «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ο έτερος διεκδικητής της ηγεσίας των Συντηρητικών Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι θα ήταν έτοιμος να ζητήσει και νέα παράταση στην ημερομηνία του Brexit αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα «παλέψει» το θέμα με την Ε.Ε.

«Κατά την άποψή μου πρέπει να φύγουμε πριν τις 31 Οκτωβρίου. Αλλά αν χρειαστούμε λίγες ημέρες ή εβδομάδες ώστε να διευθετήσουμε κάποιες λεπτομέρειες πριν την έξοδό μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αυτό που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Μάικλ Γκοβ.

Σε πιο σκληρή γραμμή κινείται ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ, που και αυτός διεκδικεί την αρχηγία των Συντηρητικών.

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ξεκαθάρισε ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να γίνει Brexit στις 31 Οκτωβρίου. «Θα κάνω ότι είναι στις δυνάμεις μας για να φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου.

Κατά τη γνώμη μου απαιτείται μια συμφωνία. Θα κάνω λοιπόν ότι μπορώ για να έχουμε συμφωνία αλλά αν πρέπει να διαλέξω μεταξύ αποχώρησης χωρίς συμφωνία και να μην γίνει Brexit, θα επέλεγα αποχώρηση χωρίς συμφωνία».

Στις 13 Ιουνίου θα ξεκινήσει η έναρξη της διαδικασίας ανάδειξης του νέου αρχηγού του Συντηρητικού κόμματος. Τότε θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας σε επίπεδο βουλευτών του κόμματος.

Η τελική μάχη μεταξύ των δύο που θα αναδειχθούν θα δοθεί τον Ιούλιο. Η τελική ετυμηγορία ανήκει στο σύνολο των μελών του Συντηρητικού Κόμματος.

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα θα αποφασίσει για τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας στις 22 Ιουλίου, σε μία κούρσα που θα αναδείξει ένα νέο ηγέτη, ο οποίος με τη σειρά του θα επιδιώξει ένα «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.