Ο Βασίλης Δίγκος είναι ο πρώτος Έλληνας στην ιστορία της κλασικής κιθάρας που εκπροσώπησε την χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Eurovision Young Musicians 2014 στην Κολωνία.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ανήκει στην τέταρτη γενιά μουσικών της οικογένειάς του. Ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 11 χρονών. Σπούδασε κλασική κιθάρα και τελειοποίησε την τεχνική του δίπλα στον καθηγητή και πατέρα του Τάσο Δίγκο παίρνοντας πτυχίο το 2011 με υποτροφία στο Ωδείο Βύρωνα με άριστα παμψηφεί. Συνέχισε στο Ωδείο Αθηνών, με καθηγητή τον Κώστα Κοτσιώλη, με υποτροφία από όπου πήρε το δίπλωμά σολίστ το 2014 με άριστα παμψηφεί.

Έχει ολοκληρώσει τις Ανώτατες σπουδές του λαμβάνοντας το πτυχίο της  Μουσικολογίας από το τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με άριστα . Παράλληλα κέρδισε μια υποτροφία στο ‘’Julliard School’’ της Αμερικής, μία από τις μεγαλύτερες μουσικές ακαδημίες παγκοσμίως.

Έχει επίσης παρακολουθήσει Master Classes με τους Marcin Dylla, Alvaro Pieri, Sergio Assad, Oscar Ghiglia, Hubert Kappel, Carlo Marchione, Margarita Escrapa, Carlo Domeniconi, Jozef Zapka, Dejan Ivanovich, Marco Socias, Vladimir Gorbach, Harold Gretton.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Baroque μουσική έχοντας βραβευτεί ειδικά για την ερμηνεία του σε έργα συνθετών εκείνης της εποχής. Από το 2008 που λαμβάνει μέρος σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς έχει κατακτήσει έως τώρα πολυάριθμα βραβεία. Από τα σημαντικότερα είναι το πρώτο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό κιθάρας »International Guitar Competition Andres Segovia» το 2012 και το 2014 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στο διαγωνισμό «Rago International Guitar Competition» στη Στουτγκάρδη, στο «Guitar Art Festival» στο Βελιγράδι. Σημαντική, επίσης, είναι η βράβευσή του από τον δήμο της πόλης του για τη μουσική του πορεία.

Πολλοί συνθέτες του έχουν αφιερώσει έργα τους όπως ο διεθνούς φήμης Ρώσος συνθέτης Evgeny Baev, ο Άγγλος συνθέτης Mark Adair κ.α.

Σε ηλικία 14 ετών έδωσε το πρώτο του επίσημο ρεσιτάλ προσκεκλημένος ως σολίστ στο διεθνές φεστιβάλ ‘’Porto Heli’’ και έκτοτε συνεχίζει τις συναυλίες του σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως στη Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο. Επίσης, Το 2015 παρουσίασε τις συνθέσεις του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει συμπράξει με τους μαέστρους Kristiina Poska and Mark Adair. Επίσης, με τη βιολίστρια Judith Stapf από τη Γερμανία, με τον βιολονίστα Albin Uusijärvi από τη Σουηδία, με την πιανίστρια Livyka Shtirbu-Sokolov από την Μολδαβία, τη βιολίστρια Sonoko Miriam Shimano Welde από την Ιαπωνία κ.α.

Το 2014 ηχογράφησε ένα CD στο ελληνικό ραδιόφωνο με έργα των συνθετών Luys De Narvaez, Leo Brouwer, Joaquin Turina και το Concerto in Re του M. C. Tedesco. ‘Eχει γίνει αφιέρωμα σε ζωντανή εκπομπή στην κιθαριστική του πορεία από το Street Radio στην εκπομπή «Calles Del Mundo» με την Άντα Αθανασοπούλου, στην εκπομπή «Ζωντανό Ρεσιτάλ» του Τρίτου Προγράμματος από τον μουσικό και παραγωγό Χρίστο Παπαγεωργίου και στον Βήμα Fm από τον Αλέξη Κωστάλα.

Έχει εμφανιστεί με την συμφωνική ορχήστρα WDR της Κωλονίας στα πλαίσια του διαγωνισμού Eurovision Young Musicians ερμηνεύοντας το κοντσέρτο του Μ. C. Tedesco.

Έχει δώσει συνεντεύξεις και έχει εμφανιστεί ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση και σε τηλεοπτικά κανάλια της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και στο WDR της Γερμανίας.
Σχόλια και άρθρα έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες «Παλμός», «Hχώ», «Ταρ», «Ελεύθερος Τύπος», «Focus Gitarre», «Eurovision Young Musicians», «ΕΡΤ».
Ασχολείται με την διδασκαλία και τη σύνθεση γράφοντας μουσική για κιθάρα που περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του.

Επόμενες Δραστηριότητες:

Στις 13-16 Απριλίου είναι καλεσμένος στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Κύπρου για να δώσει ένα ρεσιτάλ στις 14 Απριλίου ώρα 8.30 μ.μ. στη Λευκωσία. Τις υπόλοιπες ημέρες θα παραδίδει μαθήματα mastercass.

Στις 11-13 Μαΐου διοργανώνει ως καλλιτεχνικός διευθυντής το 2ο Φεστιβάλ Κιθάρας Άμφισσας. Θα υπάρχουν ρεσιτάλ, μαθήματα masterclass, διαλέξεις, εκθέσεις κιθάρας και διαγωνισμοί.

Μέσα στην ίδια χρονιά είναι καλεσμένος στη Μάλτα και την Αυστρία για 2 ακόμα ρεσιτάλ.

Loading...