Τσίπρας: Πυρά εναντίον Μητσοτάκη, Γεννηματά, Κουτσούμπα – Έξαλλος με Γ.Βαρουφάκη

Αλέξης Τσίπρας

Φανερά εκνευρισμένος παρουσιάζεται στις τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας επιθέσεις τόσο εναντίον του Κ.Μητσοτάκη, όσο όμως και εναντίον της Φ. Γεννηματά, ακόμα και εναντίον του Δ. Κουτσούμπα.

Και η ερμηνεία που δίνουν τα στελέχη της αντιπολίτευσης για το οργισμένο ύφος του Αλέξη Τσίπρα, έχει να κάνει φυσικά με τις δημοσκοπήσεις, που παρά την στροφή στην προεκλογική στρατηγική και την έμφαση πλέον στις προγραμματικές διάφορες του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ,

όχι απλώς δεν ανατρέπονται, αλλά ορισμένες δείχνουν και διεύρυνση της διαφοράς ανάμεσα στα δυο κόμματα.

Ο εκνευρισμός του πρωθυπουργού έγινε έκδηλος στην υπόθεση του debate, στο οποίο επανήλθε χθες ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος «τελεσιγραφικά» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω των social média.

«Σας καλώ να τηρήσετε τον λόγο σας. Να αγνοήσετε τους επικοινωνιολόγους και να έρθετε να συζητήσουμε ανοιχτά και χωρίς φόβο για όλα τα θέματα, ενώπιον του ελληνικού λαού».

Μάλιστα η ενόχληση του ήταν τόσο μεγάλη, που μιλώντας χθες στο Star και την Μάρα Ζαχαρέα, έριξε καρφιά ακόμα και για συμπαιγνία, τόσο εναντίον της Φώφης Γεννηματά, όσο και εναντίον του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα.

Λέγοντας ότι «άρχισαν να παίζουν ένα γαϊτανάκι, ο ένας να ρίχνει την ευθύνη στον άλλον, προφανώς όλοι μαζί, για να ρίξουν την ευθύνη στο τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ».

Και παρομοιάζοντας τον Δημήτρη Κουτσούμπα, με τον πρόεδρο του Εδεσσαϊκού, ο οποίος έλεγε μια έτσι και μια αλλιώς.

Έξαλλος ο Τσιπρας και με τον Βαρουφάκη

Ακόμα πιο οργισμένος είναι ο κ. Τσίπρας με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Όχι μόνο γιατί οι έρευνες δείχνουν ότι το κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών έχει βάσιμες ελπίδες να μπει στην Βουλή.

Όχι μόνο γιατί το ΜεΡΑ25 προσελκύει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και γιατί οι τελευταίες παρεμβάσεις του κ. Βαρουφάκη και οι αποκαλύψεις του, εξέθεσαν τόσο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος.

Όπως τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον οποίο παρουσίασε σαν τον εγκέφαλο της ιστορίας για την έφοδο στο Νομισματοκοπείο.

Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν διατυπωμένη σε ιδιαίτερα οξείς τόνους. Χαρακτήρισε τον Γιάνη Βαρουφάκη «συστημική προσωπικότητα»,

είπε ότι θα μιλήσει και εκείνος για το τι συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015- και ότι η ιστορία δεν θα καταγράψει μόνο την εκδοχή του κ. Βαρουφάκη- και κατηγόρησε τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης

ότι προωθούν εξοργιστικά τον πρώην συνεργάτη του-αν και παλιά τον έβριζαν όπως είπε -γιατί ελπίζουν ότι έτσι θα κόψουν ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα αποτρέψουν την ανατροπή.

Ευθεία επίθεση σε Γεννηματά

Εκτός από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει την βαθιά του ενόχληση και με την στροφή της Φώφης Γεννηματά, που πλέον κάνει σαφές ότι δεν θα αφήσει την χώρα να πέσει στα βράχια, και θα συμφωνήσει στην κατάργηση της απλής αναλογικής.

Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει αυτήν την στροφή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, σαν απόδειξη των υπόγειων επαφών του Κινήματος Αλλαγής με την ΝΔ

και ρίχνει συνεχώς «καρφιά» εναντίον της, για επιστροφή στην εποχή των Σαμαρο-βενιζέλων και παράδοση στον νεοφιλελευθερισμό.

Άλλωστε η κατάργηση της απλής αναλογικής, που εγγυάται την ακυβερνησία, σημαίνει και κατάργηση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή στην εξουσία

«από την πίσω πόρτα», έστω και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, ότι δεν υπάρχει περίπτωση συγκυβέρνησης με το κυβερνών κόμμα.

Κοινοβουλευτικοί που έχουν παρακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα από την εποχή της αντιπολίτευσης, βλέπουν στο ύφος του Πρωθυπουργού έναν άλλο άνθρωπο.

Χωρίς διάθεση, δύσθυμο, χωρίς να πιστεύει τον ρόλο του και χωρίς πειστικό αφήγημα.

Μονίμως εκνευρισμένος, σε σημείο να του ξεφεύγουν ακραίες εκφράσεις-όπως ότι το πρόγραμμα της ΝΔ «στάζει ανθρώπινο αίμα»- προσπαθεί να κρύψει την αμηχανία του με μια προσποιητή ευγένεια, που όμως αποκαλύπτει την δυσφορία του για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Ενδεχομένως υποστηρίζουν ορισμένοι να είναι και ο θυμός του με το γεγονός ότι έπεσε ο ίδιος τόσο έξω στις εκτιμήσεις του.

Απορρίπτοντας τις εισηγήσεις των συνεργατών του, να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Ενδεχομένως να είναι και ο εκνευρισμός του με ορισμένους συνεργάτες, του που τον εφοδίασαν με λάθος πληροφορίες και εκτιμήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν, όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και τις διεργασίες στο κυβερνών κόμμα, ο κ. Τσίπρας βλέπει ήδη την επόμενη ημέρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και σχεδιάζει την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας ότι η επιχείρηση της μετατροπής του από κόμμα της ριζοσπαστικής διαμαρτυρίας σε κανονικό κεντροαριστερό κόμμα,

θα είναι μια διαδικασία επίπονη, μακρόχρονη, που θα απαιτήσει συγκρούσεις και συμβιβασμούς. Άλλη μια αίτια για εκνευρισμό για τον Αλέξη Τσίπρα.