Τρόφιμα για την καταπολέμηση της αρθρίτιδας

Τα τρόφιμα δεν μπορούν να θεραπεύσουν την αρθρίτιδα, αλλά μπορεί να καταστήσουν την ασθένεια περισσότερο ανεκτή ή πιο δύσκολη. Αν και οι άνθρωποι που υποφέρουν από αρθρίτιδα καταλήγουν συχνά να είναι εξοικειωμένοι με τον πόνο και τις δυσκολίες, οι μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να επιφέρουν μεγάλες βελτιώσεις στην καθημερινή ζωή όσων πάσχουν από αρθρίτιδα. Να τονίσουμε βέβαια ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να φροντίσετε να ξεκουράζεστε επαρκώς και να αποφεύγετε τις δραστηριότητες που προκαλούν δυσφορία. Για παράδειγμα, αν νιώθετε το γόνατο σας να σας «ενοχλεί», προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να το ξεκουράσετε: μπορείτε να δείτε τηλεόραση, να διαβάσετε εφημερίδα ή ακόμη να μπείτε στο NetBet και να περάσετε αμέτρητες ώρες διασκέδασης παίζοντας τα καλύτερα παιχνίδια καζίνο.

  1. Τρόφιμα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: λιπαρά ψάρια και ξηροί καρποί

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την παραγωγή χημικών ουσιών που εξαπλώνουν τη φλεγμονή. Επιπλέον, αναστέλλουν τα ένζυμα που την προκαλούν. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν επίσης βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην πρόληψη του οιδήματος και του πόνου.

Μια σωστή διατροφή για την αρθρίτιδα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον ένα γραμμάριο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων την ημέρα. Περίπου 100 γραμμάρια σολομού, για παράδειγμα, περιέχουν έως και 1,5 γραμμάριο. Συνιστάται επίσης να προσθέτετε καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς στις σαλάτες σας.

  1. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο περιέχει μια ουσία που μπλοκάρει τα ένζυμα που εμπλέκονται στη φλεγμονή. Τρία κουτάλια σούπας έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ισούνται με το ένα δέκατο μιας δόσης ιβουπροφαίνης (μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο). Δεν φαίνεται πολύ, αλλά κάθε μικρή αλλαγή στη διατροφή μετράει.

  1. Πιπεριές, εσπεριδοειδή και άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C

Η βιταμίνη C προστατεύει το κολλαγόνο, το κύριο συστατικό του χόνδρου. Αν και είναι πολύ ευεργετική, μην το παρακάνετε: οι υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι αντιπαραγωγικη για ορισμένους τύπους αρθρίτιδας, όπως η οστεοαρθρίτιδα. Το ιδανικό είναι να λαμβάνετε μεταξύ 200mg και 500mg την ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να θυμάστε ότι είναι προτιμότερο να λαμβάνετε τις βιταμίνες μέσω της τροφής και όχι από διατροφικά συμπληρώματα.

  1. Κρεμμύδια και πράσα

Τα πράσα και τα κρεμμύδια περιέχουν κουερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να αναστείλει τις φλεγμονές, σύμφωνα με μερικές μελέτες. Τα μήλα, τα λάχανα και οι ντομάτες είναι επίσης πλούσια σε κουερσετίνη.

  1. Πράσινο τσάι

Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά συστατικά που έχει το πράσινο τσάι μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα της αρθρίτιδας. Μία από αυτές τις έρευνες, που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Michigan, διαπίστωσε ότι η μία ουσία (επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλικό αντιοξειδωτικό-α) που υπάρχει στο τσάι μειώνει την παραγωγή των ουσιών που προκαλούν βλάβες των αρθρώσεων σε ασθενείς με αρθρίτιδα.

Τι να αποφεύγετε:

  • Ηλιέλαιο και σογιέλαιο

Αυτά τα έλαια έχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία προκαλούν αύξηση της φλεγμονής. Πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί με όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται με αυτό το είδος ελαίων.

  • Ζάχαρη

Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αύξηση της φλεγμονής. Επίσης, η ζάχαρη είναι συνδεδεμένη με την παχυσαρκία, νόσο από την οποία υποφέρει ήδη μεγάλο μέρος των ασθενών με αρθρίτιδα.