Tom Rogan: Το αιματηρό μήνυμα της Ρωσίας προς την Τουρκία στη Συρία

Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας κορυφώθηκαν δραματικά τη Δευτέρα, όταν πολεμικά αεροσκάφη του άξονα Συρίας-Ρωσίας βομβάρδισαν φάλαγγα τουρκικού στρατού στη Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις πολίτες.

Οι χερσαίες δυνάμεις του Συριακού-Ρωσικού άξονα βρίσκονται επίσης πολύ κοντά στο να διακόψουν την πρόσβαση της Τουρκίας στον αυτοκινητόδρομο βόρεια της πόλης Καν Σαϊχούν, η οποία βρίσκεται στην κατοχή των ανταρτών. Η Τουρκία χρειάζεται τον αυτοκινητόδρομο Μ-5 για να ανεφοδιάσει το στρατιωτικό παρατηρητήριο της στα σύνορα μεταξύ των περιοχών της Χάμα και τς Ιντλίμπ στην Συρία.

Παράλληλα με τις αεροπορικές επιθέσεις, η κατάσταση γύρω από την Καν Σαϊχούν αποδεικνύει την κλιμακούμενη προσπάθεια του άξονα για δραματική μείωση της επιρροής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Συρία. Η συνεχής υποστήριξη του Ερντογάν προς τις συριακές ομάδες ανταρτών, συμπεριλαμβανομένου του συριακού τμήματος της αλ-Κάιντα, Hayat Tahrir al-Sham, έχει εξαγριώσει τον άξονα. Αλλά στόχος του δεν είναι απλά η καταπολέμηση των τρομοκρατών. Ένας μεγάλος αριθμός Σύριων ανταρτών απλά προστατεύουν τις οικογένειές τους από την εκστρατεία αφανισμού που εξαπέλυσε εναντίον τους ο άξονας.

Ο άξονας ελπίζει ότι αποκόπτοντας την πρόσβαση της Τουρκίας στο παρατηρητήριο της, μπορεί να την ωθήσει εκτός της περιοχής της Χάμα να και να αποδυναμώσει την ισχύ του Ερντογάν. Αυτό θα επιτρέψει στον άξονα να προετοιμάσει τα σχέδια μάχης για μια τελική επίθεση στην επαρχία της Ιντλίμπ. Αυτό έχει μεγάλη σημασία επειδή η Idlib είναι η εναπομείνασα θέση κλειδί στην προσπάθεια του άξονα να συντρίψει την αντίσταση. Προς επίρρωση των εχθρικών του διαθέσεων , ο άξονας έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του εναντίον πολιτών (ειδικά ιατρικών ομάδων) σε περιοχές που βρίσκονται υπό την κατοχή των ανταρτών.

Όπως σημειώνει ο Τσαρλς Λίστερ, η Τουρκία απάντησε στην αεροπορική επίθεση εναντίον της, αναπτύσσοντας μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών στον ελεγχόμενο από τη Ρωσία συριακό εναέριο χώρο. Αυτή είναι μια προσπάθεια προκειμένου να ωθήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, να επιβεβαιώσει την απόφασή του να παρατήσει τον Άσαντ, ή να αντιμετωπίσει τα τουρκικά αντίμετρα. Αλλά ο Πούτιν πιθανότατα θα στοιχηματίσει ότι ο Ερντογάν δεν έχει τα κότσια για μια κλιμάκωση των μαχών. Οι Ρώσοι μπορεί μεν να είναι πιο αδύναμοι στη Συρία απ’ ό,τι προσποιούνται, αλλά ταυτόχρονα η πλατφόρμα αεροπορικής άμυνας S-400 που αγόρασε ο Ερντογάν από το Πούτιν, λειτουργεί υπο τον έλεγχο των ρώσικων δυνάμεων στη Συρία. Η τουρκική αεροπορία θα πλήρωνε βαρύ τίμημα σε κάθε μάχη.

Εν κατακλείδι όντας αποδυναμωμένος στην πατρίδα του ο Ερντογάν, μπορεί να δει αυτή την σύντομη κλιμάκωση ως την ευκαιρία να συσπειρώσει την εθνικιστική-ισλαμιστική βάση γύρω του και στη συνέχεια να πετύχει κατάπαυση του πυρός με καλύτερους όρους.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Ερντογάν αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην αντίσταση εναντίον των φιλοδοξιών του άξονα (σε μια προσπάθεια να γίνει ο πατέρας-προστάτης των Σύρων Σουνιτών) και στην υποταγή στον Πούτιν. Παράλληλα όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις , η αεροπορική επίθεση της Δευτέρας αποδεικνύει ότι ο Πούτιν έχει το πάνω χέρι.

infognomon

washingtonexaminer