Το χωριό που γεννιούνται μόνο κορίτσια! Πώς εξηγείται;

Αν και μικροσκοπικό, το πολωνικό χωριό Οντρζάνσκιε έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό εξαιτίας αυτού που οι Τάιμς της Νέας Υόρκης ονόμασαν «παράξενη ανωμαλία του πληθυσμού», καθώς έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τότε που γεννήθηκε το τελευταίο αγόρι σε αυτό το μέρος, με τα τελευταία 12 μωρά να είναι όλα κορίτσια.

Όπως αναφέρει το usay.gr ο δήμαρχος της περιοχής τονίζει ότι υπήρξε επιστημονικό ενδιαφέρον, πιθανώς από γενετιστές, για να διερευνήσει τι έχει οδηγήσει σε αυτή την ασυνήθιστη αλληλουχία, ενώ αναφέρεται και στα λαϊκά «γιατροσόφια» που δόθηκαν στις γυναίκες για να «πιάσουν» αγόρι που περιλαμβάνουν από τρόπο διατροφής μέχρι και το να βάλουν ένα τσεκούρι κάτω από το κρεβάτι όπου θα γίνει η σύλληψη!

Είναι πράγματι κάτι που χρήζει επιστημονικής μελέτης ή απλώς μια στατιστική σύμπτωση;

Πώς μπορεί αυτό να είναι δυνατό; Ακριβώς όπως όταν ρίξεις ένα κέρμα για κορώνα- γράμματα έτσι και μια γέννηση έχει 50-50 πιθανότητες ως προς το φύλο. Μπορούμε επίσης να υποθέσουμε ότι κάθε γέννηση μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητη από την προηγούμενη, αν δηλαδή το πρώτο παιδί ήταν κορίτσι δεν το καθιστά περισσότερο ή λιγότερο πιθανό και το δεύτερο να είναι ιδίου φύλου.

Επομένως, η πιθανότητα να έχουν δύο κορίτσια στη σειρά είναι ½ x ½ = ¼. Κατά συνέπεια, μπορούμε να δούμε ότι η πιθανότητα να γεννηθούν 12 διαδοχικά κορίτσια στο ίδιο χωριό είναι (½) 12 = 1 / 4,096. Δηλαδή μια στις περισσότερες από 4 χιλιάδες πιθανότητες!

Το θέμα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον αν θέσουμε το ερώτημα «Ποια είναι η πιθανότητα των 12 τελευταίων παιδιών που γεννήθηκαν σε κάποια πόλη κάπου στον κόσμο να είναι όλοι το ίδιο φύλο;». Η βάση δεδομένων GeoNames είναι μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που περιέχει λεπτομέρειες για κάθε πόλη στον κόσμο με περισσοτέρους από 500 κατοίκους και υποδηλώνει ότι υπάρχουν 200.000 τέτοιες πόλεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Με βάση αυτό, περιμέναμε περίπου 50 πόλεις στον κόσμο με 12 διαδοχικά κορίτσια (1/4096 x 200.000) και άλλες 50 με 12 διαδοχικά αγόρια. Έτσι, αν και αυτή η σειρά κοριτσιών μοιάζει με ένα παράξενο και μοναδικό γεγονός για τους ανθρώπους του Οντρζάνσκιε στην πραγματικότητα υπάρχουν περίπου 99 άλλα μέρη στον κόσμο όπου κάτι παρόμοιο συμβαίνει.

Γιατί δεν κερδίζεις ούτε δευτερόλεπτο να «κολλήσεις» στον μπροστινό σου στην κίνηση!
Εκείνο που ξεχωρίζει είναι πως πρόκειται για ένα χωριό 272 ατόμων με ποσοστό γεννήσεων που δεν υπερβαίνει το ένα το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η σειρά των δώδεκα κοριτσιών επεκτείνεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, γεγονός που έχει προσελκύσει τόση προσοχή.

Σε σύγκριση με τη Γλασκώβη, για παράδειγμα, όπου γεννήθηκαν 6.852 μωρά το 2017, δηλαδή περίπου 19 ανά ημέρα, εάν είχαμε 12 κορίτσια που γεννήθηκαν στη σειρά κανείς δεν θα το πρόσεχε.