Θεοφάνους για Κύπρο: Επικίνδυνο αδιέξοδο και δημογραφική αλλοίωση

Ο καθηγητής πολιτικής Οικονομίας και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ανδρέας Θεοφάνους, μιλώντας στον 98.4 επανέλαβε ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή υποδείγματος στο Κυπριακό.

Η λύση μίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που για την Τουρκία θα πρέπει να λειτουργήσει ως χαλαρή συνομοσπονδία, αφού η διχοτόμηση δεν της αρκεί, είναι μια κακή λύση και μετά από 40 χρόνια θα πρέπει να είναι σαφές ότι όσο δύσκολο μας φαίνεται να αλλάξουμε υπόδειγμα έναντι του διεθνούς παράγοντα για λύση στο Κυπριακό, ακόμη πιο επικίνδυνο είναι να οδηγηθούμε σε λύση που ουσιαστικά θα υποτάσσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτοκατάργηση της ως κρατική οντότητα, σε παρακολούθημα πλήρους ενσωμάτωσης στα Τουρκικά θέλω.

Όπως είπε ο κ. Θεοφάνους, οι τελευταίες  εξελίξεις στην Αμμόχωστο, αποδεικνύουν ότι η Τουρκία δεν μπλοφάρει ούτε στο εδαφικό στην Κύπρο. Κατά τον ίδιο η συστηματική δημογραφική αλλοίωση με εποίκους, δεν οδηγεί μόνο σε συρρίκνωση των Τουρκοκυπρίων, που είναι μειονότητα στον κατεχόμενο Βορρά, αλλά και σε αλλοίωση στα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον υβριδικό «πόλεμο» λαθραίας μεταφοράς μεταναστών.