Ο Θεόδωρος Λιακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Johnson & Johnson Ελλάδας, μιλώντας στο difernews.gr τοποθετήθηκε για την παρουσία των πολυεθνικών εταιριών στην Ελληνική Οικονομία, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους στην Ανάπτυξη της χώρας μας και βάσει των οικονομικών δεδομένων αν κάποιες από τις πολυεθνικές θα αποχωρήσουν και πώς μπορεί αυτό να αποφευχθεί..

«Οι πολυεθνικές εταιρίες συμβάλλουν με πολλαπλούς τρόπους τόσο στην επιχειρηματικότητα στο χώρο της υγείας, όσο και στην ενίσχυση της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, έχοντας ως κύριο στόχο την θεραπεία του ασθενή με εξελιγμένες θεραπείες και τεχνικές, λαμβάνοντας υπ ’ όψη το κόστος και την αποτελεσματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιακόπουλος σημειώνοντας ότι «υπάρχει κοινή συμφωνία ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας θα έρθει με την ανάπτυξη. Οι πολυεθνικές εταιρίες μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, μέσω επενδύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένα σταθερό προβλέψιμο και διάφανο περιβάλλον με απλοποιημένες γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Johnson & Johnson Ελλάδας τόνισε ότι «στο σημερινό, συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, είναι απαραίτητο να βρεθούν άμεσα λύσεις στα θέματα της υγείας. Οι πολυεθνικές εταιρίες έχουν καλή πρόθεση  και συσσωρευμένη τεχνογνωσία που θέλουν να προσφέρουν στους φορείς του δημοσίου, μέσω  διάφανων σχέσεων συνεργασίας, και με κοινό στόχο την ανάκαμψη του συστήματος υγείας προς όφελος όλων. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους φορείς: τους επαγγελματίες της υγείας, τους κρατικούς οργανισμούς, τα νοσοκομειακά ιδρύματα, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους φορείς που εκπροσωπούν ομάδες ασθενών».

Στην ερώτηση αν δέχονται πόλεμο οι πολυεθνικές εταιρείες αυτή την χρονική περίοδο ο κ. Θεόδωρος Λιακόπουλος σημείωσε ότι: «Είναι απαραίτητο όλοι οι φορείς να κάνουμε την αυτοκριτική μας και η επόμενη μέρα να απαλλαχθεί από τις περιττές δαπάνες, την υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων και υλικών και βεβαίως την διοικητική αναποτελεσματικότητα.

Ενώ οι πολυεθνικές εταιρίες λαμβάνουν έντονη κριτική, είναι ταυτόχρονα αποδεκτό ότι το έργο που προσφέρουν είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του συστήματος υγείας:

  • οι θεραπευτικές λύσεις που προσφέρει η καινοτομία
  • ο έλεγχος υψηλών προδιαγραφών για την διασφάλιση της ποιότητας
  • η επένδυση μεγάλου μέρους των κερδών στην έρευνα και ανάπτυξη
  • η εκπαίδευση και η στήριξη επιστημονικού έργου
  • η διασφάλιση της ηθικής δεοντολογίας σύμφωνα με Ελληνικούς και Παγκόσμιους κανονισμούς
  • ο προγραμματισμός τροφοδότησης για την εξασφάλιση ότι τα υλικά φτάνουν στους ασθενής άμεσα , υπεύθυνα και με ασφάλεια
  • Η επένδυση σε δράσεις και σε προγράμματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου
  • η απασχόληση μεγάλου αριθμού προσωπικού
  • η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας με συνεχή τροφοδότηση υλικών, παρ’ όλο που ο ετήσιος μέσος όρος αποπληρωμής είναι στις 300 ημέρες.

Οι πολυεθνικές εταιρίες τόσα χρόνια συντηρούν το σύστημα Υγείας γιατί δραστηριοποιούνται σε ένα αβέβαιο περιβάλλον με καθυστερημένες πληρωμές ή με πληρωμές  σε ομόλογα αβέβαιης αξίας. Οι περισσότερες εταιρίες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις τιμών τα τελευταία πέντε χρόνια κατά ετήσιο μέσο όρο της τάξεως του 20% με την υπόσχεση της άμεσης αποπληρωμής η οποία ακόμα δεν ήρθε.

Συνεχίζουν όμως να τροφοδοτούν την Ελληνική αγορά με ρίσκο και αβεβαιότητα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Johnson & Johnson Ελλάδας γνωρίζει πολύ καλά το κλειδί για μία αποτελεσματική διοίκηση όπως επίσης και τί χρειάζεται μία πολυεθνική εταιρεία για έχει πετυχημένη παρουσία στην Ελληνική Αγορά. 

Κύριε Λιακόπουλε θα θέλαμε μια πρόβλεψη σας για το μέλλον; Εκτιμάτε ότι στο μέλλον θα αποχωρίσουν κάποιες  πολυεθνικές από την Ελλάδα; Και γιατί;

«Η απρόβλεπτη οικονομική εξέλιξη που εμπεριέχει αβεβαιότητα και μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο, είναι ακριβώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολυεθνικές εταιρίες στην Ελλάδα.

Αυτό που χρειάζονται οι εταιρίες, είναι ένα σταθερό προβλέψιμο περιβάλλον μέσα από το οποίο να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η αγορά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων είχε τα τελευταία χρόνια μια πτώση της τάξεως του 20% ετησίως, και άρχισε να σταθεροποιείται τα τελευταία δύο χρόνια και η πρόβλεψη είναι ότι θα αρχίσει να δείχνει μια μικρή άνοδο με την αναπροσαρμογή των τιμών και την σταδιακή είσοδο νέων τεχνολογιών.

Για να παραμείνουν οι πολυεθνικές εταιρίες στο χώρο και να φέρουν νέες επενδύσεις, θα πρέπει να αρχίσει η εξυγίανση των διαδικασιών και των οικονομικών δεδομένων των δημόσιων νοσοκομείων, και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο χρηματοδότησης του συστήματος υγείας για μια εύρυθμη και δίκαια αποπληρωμή των χρεών».