Τένια Μακρή: Μας συμβουλεύει για την αγάπη, για την απώλεια, για την μητέρα μέσα από τα βιβλία της

Η Τένια Μακρή είναι μια γλυκύτατη γυναίκα που εκπέμπει την αύρα της γνώσης της από το πρώτο λεπτό που την συναντάς. Ξέρεις πως θα σε νιώσει σαν μοιραστείς το θέμα σου. Δεν είναι συγκεντρωτική γιαυτό τα βιβλία της είναι εμπεριστατωμένα. Είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο τηλεοπτικό κοινό με 20ετή και πλέον φυσική παρουσία της. Αξίζει να διαβάσεις το άρθρο.

Η Τένια Μακρή γεννήθηκε στο Βόλο. Αντλεί την καταγωγή της από το Πήλιο στο οποίο καταφεύγει για να δημιουργεί και να αναζωογονείται. Ζει στην Αθήνα και διατηρεί γραφείο όπου προσφέρει συμβουλευτική βοήθεια στην οικογένεια για προβλήματα σχέσεων μεταξύ των συζύγων, με τα παιδιά και με κάθε μέλος χωριστά. Έχει σπουδάσει Κοινωνική Εργασία και Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στην Ελλάδα και στην Αμερική, και είναι κάτοχος M.Sc. στην Επαγγελματική Αποκατάσταση Ατόμων με Αναπηρία.

Είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης στην αγορά εργασίας των ατόμων με αναπηρία. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χρήση βοηθημάτων κατά των αρχιτεκτονικών εμποδίων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της καθημερινότητας από άτομα με αναπηρία και εργάστηκε σε αυτό το αντικείμενο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ άλλων, υπήρξε ιδρύτρια του τμήματος επαγγελματικής αποκατάστασης στους Η/Υ στο Χατζηπατέρειο Ίδρυμα, καθώς και ιδρυτικό μέλος του Ιατρείου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Ίδρυσε τη Σχολή Γονέων στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και καθιέρωσε τον επαγγελματικό προσανατολισμό για τους μαθητές του Λυκείου στο ίδιο σχολείο. Αυτήν τν πρωτοπορία ακολούθησαν πολλά σχολεία της χώρας.

Είναι πολύ γνωστή από την 20ετή και πλέον ιδιαίτερα επιτυχημένη τηλεοπτική πορεία της καθώς και για το πρόσφατο συγγραφικό της έργο, αφού τα βιβλία της «Αγάπη με το Ζόρι;», «Γιατί Σ’αγαπώ;», «Φτάνει μόνο η Αγάπη;» και «Αφού Αγαπιόμαστε γιατι δεν τα Καταφέρνουμε;» μπήκαν αμέσως στη λίστα των best sellers.

Είναι επίτιμο μέλος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος

Έχει μια κόρη η οποία είναι μάχιμη ψυχολόγος στον επαγγελματικό προσανατολισμό, στη συμβουλευτική εφήβων, στην κλινική ψυχολογική αξιολόγηση και στη σωματική ψυχοθεραπεία με τη μέθοδο της Βιοσύνθεσης

Η Τένια Μακρή παρουσίασε το νέο της βιβλίο : « Τι θα κάνω μ’ εσένα, μαμά » ( εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ) Μάρτιος 2018

» ΚΑΤΑΝΟΗΣΤΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ »

Ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά για την Τένια Μακρή, η οποία υποδέχτηκε τα αγαπημένα της πρόσωπα στη Στοά του Βιβλίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο …

Ενοχή, τρυφερότητα, θυμό, αγάπη…
Κανείς άλλος εκτός από τη μητέρα μας δεν μπορεί να μας προκαλέσει όλα αυτά τα συναισθήματα ταυτόχρονα – γι’ αυτό και η σχέση μας μαζί της είναι ένας πραγματικός γρίφος που συχνά δυσκολεύει τη ζωή μας. Μπορούμε, αλήθεια, ως ενήλικες να λύσουμε αυτόν τον γρίφο και να αποκαταστήσουμε την εικόνα της μητέρας μας έτσι όπως είναι, και όχι όπως την είχαμε σχηματίσει μέσα μας ως παιδιά; Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όποια τραύματα μάς δημιούργησε η συμπεριφορά της και να έχουμε μια θεραπευτική επικοινωνία μαζί της;
Μέσα από τις αληθινές ιστορίες που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο, η Τένια Μακρή προτείνει δέκα βήματα που θα σας βοηθήσουν να βάλετε τη σχέση με τη μητέρα σας σε μια νέα πολύτιμη διάσταση. Θα την κατανοήσετε, θα τη συγχωρήσετε ίσως, και τελικά θα συμφιλιωθείτε και μ’ εκείνη και με τον εαυτό σας – κάτι που είναι κυριολεκτικά ανεκτίμητο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Πρόλογος
Λίγες σκέψεις μετά τον πρόλογο
Μ’ αγαπάει;
Δεν μ’ αγαπάει
Ανακαλύπτοντας τις μαμάδες μας
Τα όνειρα της μητέρας
Μεγάλες προσδοκίες
Οι «θερμόαιμες» μαμάδες
Σκοτεινά μυστικά
Λέγοντας αντίο
Δέκα βήματα για καλύτερες σχέσεις με τη μητέρα μας
Το ερωτηματολόγιο των συνεντεύξεων
Επίλογος

Εκεί βρέθηκαν και αρκετοί celebrities, οι οποίοι συνάντησαν από κοντά την Τένια Μακρή, Ανάμεσά τους, η Φαίη Σκορδά, ο Τάκης Ζαχαράτος, η Ελένη Φιλίνη, η Ελισάβετ Μουτάφη, η Ζήτα Κουτσελίνη, ο Δημήτρης Γιώτης και πολλοί ακόμη.

Τένια Μακρή: » Ο καρκίνος μου ήταν ευλογία »

Για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε όταν διαγνώστηκε με καρκίνο στο στήθος αλλά και πόσο τη βοήθησε η περιπέτειά της να γίνει δυνατότερη, μίλησε η Τένια Μακρή.
Όταν της το ανακοίνωσε ο γιατρός, δεν έκλαψε όπως λέει η ίδια, αλλά τον ρώτησε, «τι κάνουμε τώρα;».
«Δεν φοβήθηκα, είχα πίστη. Γνώριζα ότι αυτό που μου συνέβη ήταν δικό μου, και έπρεπε να ξέρω τι θα κάνω. Ζήτησα να εγχειριστώ αμέσως, γιατί ήμουν πανέτοιμη γι’ αυτό. Και την επόμενη ημέρα πήγα για εγχείρηση. Δεν έκλαψα ποτέ γι’ αυτό που μου έτυχε. Έχω σαν μότο μου πως ότι γίνεται θέλει κάτι να μας πει και αυτό το μήνυμα προσπάθησα να καταλάβω».

Όπως εξηγεί η ψυχολόγος στο περιοδικό «Yes»: «Ακόμα και ο καρκίνος μου ήταν ευλογία, γιατί με έκανε δυνατότερη. Έμαθα ότι είμαι άνθρωπος, ότι είμαι θνητή. Αντιλήφθηκα πως για να ξεπεράσω τα προσωπικά μου δεινά πρέπει να είμαι σε επαφή με τον εαυτό μου και αυτό το είχα παραμελήσει. Για εννέα μήνες έκανα απόλυτη σιωπή και ακολουθούσα όσα μου έλεγαν οι γιατροί. Εργαζόμουν, όμως βρισκόμουν σε αυτοσυγκέντρωση και δεν ξόδευα την ενέργειά μου. Μπήκα στην προσωπική μου αυτοΐαση».

Τέλος, δεν έκρυψε ότι ακόμα και όταν έχασε τα μαλλιά αλλά και το ένα της στήθος, δεν έπεσε ψυχολογικά:

«Δεν με άγγιξε γι’ αυτό δεν διανοήθηκα να κρύψω το κεφάλι μου με τουρμπάνι.

Ήμουν έτσι όπως κατέληξε ο εαυτός μου κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Άφησα τα μαλλιά μου λευκά, γιατί έκρυβαν έναν ασημένιο θησαυρό που δεν τον ήξερα. Ακόμη και τώρα, που έχω ένα στήθος, κάνω τόπλες μπάνιο στην παραλία. Δεν με νοιάζει. Ακόμα και όταν μου πρότεινε ο γιατρός να κάνω εγχείρηση αποκατάστασης του στήθους μου γιατί είναι νέα, αρνήθηκα. Το είχα. Αν έχει φύγει, έφυγε. Συμπεριφέρομαι με το κορμί μου όπως είμαι. Άσε που οι αμαζόνες δεν είναι πολλές».

Τένια Μακρή«Απιστία: Κρίση, κίνδυνος ή ευκαιρία;»

Όταν ερωτευόμαστε, νιώθουμε ότι ο έρωτάς μας θα κρατήσει για πάντα, με την ίδια ένταση, το ίδιο πάθος! Έχουμε την αίσθηση ότι ζούμε σ’ ένα όνειρο που κανένας άλλος δεν έχει ζήσει όπως εμείς. Ο άνθρωπός μας είναι τέλειος, ο ωραιότερος απ’ όλους, ο καλύτερος εραστής του κόσμου, και μαζί πετάμε στα… σύννεφα!

Αποφασίζουμε, λοιπόν, να ζήσουμε μαζί ώστε να απογειώσουμε τον έρωτα και να τον κάνουμε αγάπη. Η αγάπη μας γίνεται η γυάλινη πίστα, πάνω στην οποία χορεύουμε στους ρυθμούς πρώτα της συγκατοίκησης και μετά του γάμου. Κάνουμε σχέδια, τα βάζουμε σε εφαρμογή… και τότε οι «δικοί μας» αρχίζουν να έχουν άποψη και γνώμη! Αυτά και άλλα πολλά αναφέρονται στο νέο βιβλίο της ψυχολόγου κας. Τένιας Μακρή.

Διαβάζοντας το οπισθόφυλλο ένας χείμαρρος σκέψεων και ερωτημάτων πλημμυρίζει το μυαλό μας. Τι είναι εκείνο που προκαλεί την απιστία; Πως την ορίζουμε; Πόσα είδη απιστίας υπάρχουν; Πως τη διαχειριζόμαστε; Τι ρόλο παίζει ο οικογενειακός κύκλος σ’ όλα αυτά; Πως επικοινωνούμε στα παιδιά και στους φίλους μας αυτό το λεπτό και ευαίσθητο θέμα; Οι σχέσεις, οι κρίσεις και οι απιστίες ταλανίζουν τους περισσότερους από μας. 

Τένια Μακρή «Προσεγγίζοντας την απώλεια»

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα στις 25 Ιουνίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων Grand Hall Alizari, Gallery Art Hotel . Μάλιστα η κ. Μακρή αναφέρεται και στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Απιστία – κρίση, κίνδυνος ή ευκαιρία»,

Το γεγονός ότι ο άνθρωπος δεν είναι συμφιλιωμένος με τον θάνατο κι ο καθένας την βιώνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, τονίζει σε συνέντευξή της η Οικογενειακή σύμβουλος – Σύμβουλος σχέσεων – Συγγραφέας  κ.Τένια Μακρή, η οποία ήταν ομιλήτρια στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Προσεγγίζοντας την απώλεια» 

Απόσπασμα από την εκεί Συνέντευξη της

  •  Διαγράφετε μια επιτυχημένη πορεία στη συμβουλευτική. Έχοντας αυτή την εμπειρία πως θα κρίνατε την συμβουλευτική στον τομέα της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου?

  •  Είναι απολύτως απαραίτητη για τον πολύ απλό λόγο ότι, είναι το πιο δύσκολο διαχειρίσιμο συναίσθημα. Ο άνθρωπος δεν είναι συμφιλιωμένος με το θάνατο και ζει με το φόβο του θανάτου και της απώλειας. Δεν έχει βάλει πνευματικότητα και το βλέπει ως το τέλος της ζωής. Υπάρχει ανυπαρξία εξοικείωσης με την πνευματική διάστασης του θανάτου. Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι με τον θάνατο ο άνθρωπος ξαναγεννιέται, αλλά θεωρούν ότι, ο άνθρωπος σβήνει. Ο πόνος της απώλειας είναι μεγάλος, παρ’ ότι η θρησκεία μας υπερθεματίζει. Αποτελεί μεγάλο φόβο η απώλεια.

  •  Πως αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι την απώλεια ενός δικού τους προσώπου?

  •  Η απώλεια είναι προσωπικού χαρακτήρα. Είναι απόλυτα προσωπική, όπως κι η μοναδικότητά μας. Ο καθένας τη βιώνει με τον δικό του τρόπο, ανάλογα με τις εμπειρίες του, πως έχει μεγαλώσει, πως βλέπει τον θάνατο. Η απώλεια έχει τον δικό της χαρακτήρα, δεν έχει ταυτότητα με την έννοια να συμβουλέψουμε κάποιον να κάνει κάτι συγκεκριμένο. Εκείνο που ενθαρρύνουμε, είναι να εκφράσουν τον εαυτό τους, να νιώσουν την λύπη κι απώλεια, να μπούνε βαθιά στο συναίσθημα για να αντιληφθούνε τη μεγαλειότητα της ζωής.

  •  Με αφορμή και την παρουσίαση του νέου σας βιβλίου στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που διοργανώνεται από την Ένωση Λειτουργών θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια γι αυτό και τι σας ώθησε στη συγγραφή ενός τέτοιου βιβλίου

–  Πρόκειται για το όγδοο βιβλίο κι έχει τίτλο «Απιστία – κρίση, κίνδυνος ή ευκαιρία». Είναι ένα βιβλίο που έκρινα απαραίτητο να γράψω. Ζευγάρια ερχόταν κοντά μου, «βουτηγμένα» στον πόνο και στην απογοήτευση και με το βιβλίου μου, θέλω να τους απαλλάξω από τον πόνο γιατί κι η απιστία είναι μια μεγάλη απώλεια εν ζωή. Ο άνθρωπος που έχει εξαπατήσει, προδώσει, ζει δίπλα σου και βιώνεις μια μεγάλη απογοήτευση από την απώλεια της αγάπης και της εμπιστοσύνης, που σου είχε εμπνεύσει ο άνθρωπος αυτός.
Αυτόν τον πόνο, καλούμαι να τον χειριστώ και είδα ότι τα ζευγάρια που ήρθαν κοντά μου, δεν ήθελαν να χωρίσουνε. Τη λέξη «χωρισμός» τη χρησιμοποιούσαν περισσότερο ως εκφοβισμό. Δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο. Θέλανε βοήθεια, για το πώς θα χειριστούν αυτή την απώλεια, πως θα μπορούσαν να θεραπευτούν, από αυτή την μεγάλη πληγή. Αυτό, αποτέλεσε την έμπνευση, για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Έκανα συνεντεύξεις και παρακολούθησα 150 ζευγάρια στα 4 χρόνια που χρειάστηκαν για τη συγγραφή του κι αυτά που αποτυπώνονται είναι το απαύγασμα κι απόσταγμα απ‘ όλη αυτή την εμπειρία.