Τελεσίγραφο έστειλε ο Ρ.Τ. Ερντογάν στον Β.Πούτιν, απαιτώντας την απελευθέρωση των Τατάρων της Κριμαίας. Αφού οι ΗΠΑ προχώρησαν σε άρση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ο Ερντογάν στρέφεται κατά της Μόσχας, αποδεικνύοντας πως δεν είναι αξιόπιστος.

Λίγη ώρα μετά από τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά της Ρωσίας, η Άγκυρα έστειλε λίστα με τους φυλακισμένους στο Κρεμλίνο, με απαιτήσεις από τον Ρώσο πρόεδρο.

Η Τουρκία έστειλε στη Μόσχα έναν κατάλογο με τα ονόματα φυλακισμένων Τατάρων της Κριμαίας, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι.

Αυτό δήλωσε απόψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στην Κωνσταντινούπολη.

«Νωρίτερα, ενημερωθήκαμε (για τη φυλάκιση) δύο αδελφών μας Τατάρων της Κριμαίας. Στείλαμε αυτήν την πληροφορία στη ρωσική πλευρά και αποφυλακίστηκαν. Τώρα λάβαμε μια μεγαλύτερη λίστα (κρατουμένων) και την παραδώσαμε αμέσως στη ρωσική πλευρά. Θα παρακολουθούμε την κατάσταση”, είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Άγκυρα δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και είπε ότι η κρίση στην ανατολική Ουκρανία θα πρέπει να επιλυθεί εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και μέσω διαπραγματεύσεων.

Τον Οκτώβριο του 2017 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε χάρη σε δύο ηγετικά στελέχη μιας οργάνωσης των Τατάρων της Κριμαίας που η Μόσχα τη χαρακτηρίζει «εξτρεμιστική”.

Όπως ανέφερε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, σε οριακό επίπεδο επανέρχονται οι ρωσοτουρκικές σχέσεις, μετά από τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου, Ρ.Τ. Ερντογάν. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και δεν θα το πράξει ποτέ.

Στην ουσία, ο Τούρκος πρόεδρος προδίδει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, στρεφόμενος εκ νέου προς την Δύση. Είναι σίγουρο πως η Μόσχα θα ανταποδώσει στην εν λόγω πρόκληση, την στιγμή που οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, και ενώ ο Ερντογάν «τρίβεται” και πάλι στις ΗΠΑ.

Από εδώ και μπρος οι εξελίξεις θα είναι ταχύτατες και καθοριστικές.

Loading...