Τα… καλά της απλής αναλογικής: Συνδιοικήσεις Πατούλη-Σγουρού στην Αττική, Ζέρβα-Ταχιάου-Ορφανού στην Θεσσαλονίκη & Μπακογιάννη-Γερουλάνου στην Αθήνα

Συνδιοικήσεις

Σε 7 περιφέρειες και σε όλους τους μεγάλους δήμους της Ελλάδας οι κατ’όνομα περιφερειάρχες και δήμαρχοι δεν… μπορούν να κυβερνήσουν.

Δεν θα είναι εφικτό σε κανέναν ανώτατο αυτοδιοικητικό άρχοντα να περάσει ούτε μια απλή σύμβαση επιδιόρθωσης οδοστρώματος χωρίς να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι ή τουλάχιστον ένα μέρος εξ’αυτών.

Αυτό βέβαια δεν θα είναι κατ’ανάγκη κακό καθώς θα υποχρεωθούν οι ενασχολούμενοι με την Αυτοδιοίκηση να «ανοίξου το παιχνίδι» και να μην διοικούν σαν «σερίφηδες» σε πόλεις της Άγριας Δύσης.

Αν μη τι άλλο θα λογοδοτούν άμεσα για οτιδήποτε επιχειρούν να περάσουν και θα υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος.

Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Αττικής ο Γ.Πατούλης μπορεί να πήρε μια μεγάλη νίκη και να εκπροσωπεί την λαϊκή Δεξιά που ήθελε να τιμωρηθεί η «επιφανής» Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ

αλλά και πάλι θα πρέπει να συνδιοικήσει με τον αμέσως επόμενο συμβατό προς αυτόν ο οποίος είναι ο Γ.Σγουρός.

Στην Περιφέρεια Αττικής ο Γ.Πατούλης κέρδισε από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου με 37,63 %, 38 περιφερειακούς συμβούλους.

Ακολουθούν η Ειρήνη (Ρένα) Δούρου με 19,71 % και 20 περιφερειακούς συμβούλους, Σγουρός Ιωάννης με 17,40 % και 17 περιφερειακούς συμβούλους,

Πρωτούλης Ιωάννης 8,28 % και 8 περιφερειακούς συμβούλους και Παναγιώταρος Ηλίας 5,59% και 6 περιφερειακοί σύμβουλοι συν φυσικά και κάποιους άλλους διεκδικητές οπότε γίνεται κατανοητό τι συμβαίνει.

Συνολικά η Περιφέρεια Αττικής εκλέγει 101 περιφερειακούς συμβούλους άρα ο Γ.Πατούλης με τον Γ.Σγουρό αρκούν για να διοικήσουν.

Συνεργασία βέβαια με την Ρένα Δούρου ούτε για αστείο ενώ για γνωστούς λόγους δεν θα γίνει αυτό ούτε με τον Ηλία Παναγιώταρο.

Στην Αθήνα όπου τελικά επικράτησε ο Κ.Μπακογιάννης και αυτός θα χρειαστεί τον «όμορρο» κεντρώο Παύλο Γερουλάνο

Ο «χάρτης» των δημοτικών συμβούλων έχει ως εξής:

Μπακογιάννης Κωνσταντίνος ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ – Κώστας Μπακογιάννης
42,65% και 21 δημοτικοί σύμβουλοι

Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος) ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ
16,98 % και 8 δημοτικοί σύμβουλοι

Γερουλάνος Παύλος ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ
13,19 % και 6 δημοτικοί σύμβουλοι

Κασιδιάρης Ηλίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 10,53 % και 5 δημοτικοί σύμβουλοι

Σοφιανός Νικόλαος ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ. 7,47 και 4 δημοτικοί σύμβουλοι

και ακολουθούν κι άλλοι υποψήφιοι με έναν πολύ μικρό αριθμό συμβούλων.

Συνολικά ο Δήμος Αθηναίων εκλέγει 49 δημοτικούς συμβούλους. Οπότε ο Παύλος Γερουλάνος με τους 6 δημοτικούς συμβούλους που εκλέγει δίνει την πλειοψηφία στον Κ.Μπακογιάννη εάν συνασπιστούν μεταξύ τους.

Στην Θεσσαλονίκη έγιναν πρωτοφανή πράγματα:

Για να διοικηθεί Ο Δήμος απαιτείται πλειοψηφία 25 δημοτικών συμβούλων και ο τελικός νικητής Κωνσταντίνος Ζέρβας ελέγχει μόλις τους 7.

Είναι δηλαδή τυπικά δήμαρχος αλλά επί της ουσίας θα είναι περισσότερο ένα είδος προέδρου διοικητικού συμβουλίου επιχείρησης.

Ταχιάος Νικόλαος ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΤΑΧΙΑΟΣ-ΥΠΕΥΘΥΝΑ 22,40% και 11 δημοτικοί σύμβουλοι

Ζέρβας Κωνσταντίνος  ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14,93% και 7 δημοτικοί σύμβουλοι

Ορφανός Γεώργιος. Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 14,52% και 7 δημοτικοί σύμβουλοι

Νοτοπούλου Αικατερίνη. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ 13,51% και 7 δημοτικοί σύμβουλοι

Συνολικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης εκλέγει 49 δημοτικούς συμβούλους.

Για να υπάρξει πλειοψηφία πρέπει να συνεργαστούν οι τρεις προερχόμενοι από τον δεξιό χώρο και συγκεκριμένα οι Ζέρβας-Ταχιάος-Ορφανός.

Δηλαδή χρειάζονται τρεις!

Το ερώτημα είναι θα λειτουργήσουν οι συνδιοικήσεις αυτές;

Η απάντηση είναι ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.

Δημοτικές εκλογές δεν θα ξαναγίνουν για τα επόμενα 5 χρόνια. Δεν υπάρχουν πρόωρες δημοτικές εκλογές, συνεπώς το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τα βρούν, είτε τους αρέσει είτε όχι, είτε συμπαθούν ο ένας τον άλλον είτε όχι.

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο ως προς το ένα σκέλος. Το εκλογικό σώμα ήθελε τιμωρία του ΣΥΡΙΖΑ, για την ακρίβεια συντριβή του. Από εκεί και πέρα το ποιος θα έχει τα ηνία της Αυτοδιοίκησης ήταν θέμα καθαρά δευτερεύον.