ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο – Στο τραπέζι ο εκλογικός νόμος και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει σήμερα στην Κουμουνδούρου το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κύριο θέμα της συνεδρίασης σύμφωνα με το pronews.gr αναμένεται να αποτελέσουν οι επόμενες κινήσεις του κόμματος σχετικά με τον εκλογικό νόμο αλλά και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναφορικά με την πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι είναι ξεκάθαρη η θέση του κόμματός του κι αυτή εκφράστηκε και από τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγή της απλής αναλογική, η οποία πέρασε επί διακυβέρνησής του. Αναμένουν, πάντως, να δουν αν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση επιμένει στο μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα καθώς εκτιμούν ότι αυτό είναι πιθανό να καθορίσει και τη στάση του ΚΙΝΑΛ.

Η εκτίμηση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάει σε διπλές εκλογές σε μια απόπειρα να «κάψει» την απλή αναλογική και αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού σε αυτό το πεδίο. Στον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική και προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνδέουν τον εκλογικό νόμο με τον ΠτΔ

Σε ο,τι αφορά τα σενάρια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένοντας στην υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου. Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο Πρωθυπουργός ζυγίζει τις εσωκομματικές αντιδράσεις, δεν προέκυψε από την ενημέρωση που του έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά ήταν περισσότερο μια εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης. Αναφορικά με τα σενάρια για υποψηφιότητα του Ευάγγελου Αποστολάκη, στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η ονοματολογία πλήττει το κύρος του θεσμού και υπογραμμίζουν ότι οι θέσεις τους είναι γνωστές και θα τοποθετηθούν επί του συγκεκριμένου όταν ο Πρωθυπουργός ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Σημειώνεται, πάντως, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται ήδη το πρόσωπο που θα προτείνουν σε περίπτωση που δεν προκριθεί η ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου.

Τέλος, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η επίσπευση της ψήφισης του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση θα χρησιμοποιηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου ως «απειλή» ότι θα μείνουν εκτός λίστας βουλευτές που σκέφτονται να διαφοροποιηθούν στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας