Συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου: Νέες βάσεις στις σχέσεις κυβέρνησης-Εκκλησίας

Για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.

Ακριβώς ένα εξάμηνο πριν, στην προηγούμενη συνάντησή τους οι δύο άνδρες είχαν καταστήσει άκυρη την προβληματική συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου και συμφώνησαν πως θα μπουν νέες βάσεις στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Η θετική αύρα στις σχέσεις της κυβέρνησης ΝΔ με την Εκκλησίας φάνηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος το περασμένο φθινόπωρο, αλλά και πολύ πρόσφατα στο θέμα της εορτής των Τριών Ιεραρχών. Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ικανοποιημένος απ΄την αλλαγή του υπουργείου και τόνισε χαρακτηριστικά: Την απόφαση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την εορτή των Τριών Ιεραρχών, κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τονίζοντας ότι «έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Όλα τα άλλα είναι αστειότητες και προφάσεις. Η αργία είναι για τους τεμπέληδες» και προσέθεσε ότι η ημέρα των Τριών Ιεραρχών είναι μια σχολική εορτή, κατά την οποία τα παιδιά σύμφωνα με το πρόγραμμα του σχολείου τους θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, θα πάνε στην εκκλησία και θα κάνουν μάθημα.

Το κλίμα για την συνάντηση πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου, η οποία έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα-εκτός απροόπτου λόγω… Χαφτάρ- έχει προετοιμαστεί από μια σειρά συναντήσεων του κ. Ιερώνυμου με πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα.

Το μεταναστευτικό, η συμβολή της εκκλησίας στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, το εργασιακό των Κληρικών, η εκκλησιαστική περιουσία, αλλά και το μάθημα των Θρησκευτικών είναι μερικά μόνο από τα θέματα που απασχολούν τις σχέσεις Εκκλησίας -Πολιτείας τα τελευταία χρόνια.

Ειδικά για το μεταναστευτικό μόλις πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ιερώνυμος είχε δει τον Γιώργο Κουμουτσάκο , μέχρι πρότινος Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, και εδώ και λίγες ημέρες Αναπληρωτή υπουργός στο νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής Ασύλου

Ο Αρχιεπίσκοπος στην συνάντηση αυτή ξεκαθάρισε την θέση του για το μεταναστευτικό ζήτημα και την πρόθεση συνεργασίας Εκκλησίας – Πολιτείας για το μεταναστευτικό

Ενδιαφέρον έχει αν τεθεί επί τάπητος και το προσφάτως ανάκυψαν ζήτημα με το αίτημα των σχισματικών της “Μακεδονικής Εκκλησίας” για αυτοκεφαλία.

Σε μια αντίστοιχη συνάντηση τέτοιες μέρες με τον κ. Τσίπρα προ διετίας ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τον πρώην πρωθυπουργό για όλες τις εκκλησιαστικές πτυχές του “μακεδονικού” ζητήματος υπό το βάρος τότε και των συλλαλητηρίων.