Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία χθες βράδυ στην Κυπριακή Εστία στην Αθήνα εκδήλωση με θέμα «Τα Σεπτεμβριανά της Κωνσταντινούπολης και η Κύπρος.

Από τη συνθήκη της Λωζάνης, τα Σεπτεμβριανά και τη σημερινή επιθετικότητα της Τουρκίας, σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου». Την εξαιρετική εκδήλωση διοργάνωσε η Ένωσις Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Κ.Ε) και ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών ενώ τελούσε και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κύπρου και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Ο.Ε).

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος,  ο οποίος καταχειροκροτήθηκε με την ολοκλήρωση της ομιλίας του αφήνοντας απόλυτα ικανοποιημένο το κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Κατά την ομιλία του ο κ. Σιζόπουλος παρουσίασε την τουρκική πολιτική σε βάρος της Κύπρου όπως αυτή διαμορφώθηκε στο διάστημα 1950-1964. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης παρατέθηκαν αποσπάσματα από τις εκθέσεις του Νιχάτ Ερίμ που κυκλοφόρησαν στα τέλη του 1956 και από «το σχέδιο επανάκτησης» της Κύπρου όπως αυτό ετοιμάστηκε  από το Γραφείο Ειδικού Πολέμου του τουρκικού στρατού. Κατά την ομιλία παρουσιάστηκε επίσης και η δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ, το παρασκήνιο και η διαμόρφωση των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου αλλά και η ενεργοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών που κορυφώθηκαν με την ένοπλη ανταρσία του Δεκεμβρίου του 1963, την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από την Κυβέρνηση και τη δημιουργία αμιγώς τουρκοκυπριακών θυλάκων με τη βίαιη μετακίνηση σε αυτούς των Τουρκοκυπρίων.

Ακολούθως παρουσιάστηκε το διχοτομικό σχέδιο Άτσενσον, ο ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας για εμπλοκή της Τουρκίας ως ενδιαφερόμενο μέρος στο Κυπριακό, η εμπλοκή των ΗΠΑ και κάτω από ποιες προϋποθέσεις έγινε αυτό. Εκτός από τα πιο πάνω παρουσιάστηκαν τα σοβαρά πολιτικά λάθη που διέπραξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο συγγραφέας-αρθρογράφος Λεωνίδας Κουμάκης (Πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινοπουλιτών) ενώ χαιρετισμό απηυθύναν οι Γεώργιος Λεύκαρος (Πρόεδρος Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών), Λεωνίδας Μασσοστασής (Πρόεδρος Ε.Κ.Ε) και Γεώργιος Συλλούρης (Πρόεδρος της Ο.Κ.Ο.Ε).

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος Ελλαδιτών και Κυπρίων ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς και ο Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Loading...