ΣΟΚ στην Ισπανία: Η Πολιτοφυλακή σε νέο ρόλο στην νέα κανονικότητα!

Η τελευταία υπηρεσιακή εντολή της ισπανική Πολιτοφυλακής, εμπιστευτική, και στην οποία είχε πρόσβαση το δίκτυο Cadena SER, με τον τίτλο «Δράση στο πλαίσιο της μετάβασης προς μια νέα κανονικότητα» περιλαμβάνει το σχέδιο για την προσαρμογή των γραμμών εργασίας από τους αντιπροσώπους και τις διάφορες μονάδες στα μέτρα που ενέκρινε το Συμβούλιο Υπουργών στις 28 Απριλίου και τη σταδιακή άρση των περιορισμών που ίσχυαν κατά τη διάρκεια του κινδύνου.

Η ισπανική Πολιτοφυλακή αποτελεί στρατιωτική δύναμη επιφορτισμένη με αστυνομικά καθήκοντα και χαρακτήρα στρατιωτικής δύναμης. Υπάγεται στην Ισπανική Κυβέρνηση και το Ισπανικό Υπουργείο Άμυνας. Σε γενικές γραμμές η Πολιτοφυλακή πραγματοποιεί περιπολίες εντός αγροτικών περιοχών και αστικών περιοχών με λιγότερο από 20.000 κατοίκους (συμπεριλαμβανομένων των εθνικών οδών και λιμένων) και διερευνεί περιπτώσεις εγκλημάτων, ενώ η Εθνική Αστυνομία (Cuerpo Nacional de Policía, CNP) ασχολείται με σοβαρές αστικές καταστάσεις.

Στο εμπιστευτικό έγγραφο αναφέρεται:

-Πρώτον, οι πράκτορες πρέπει να προσαρμοστούν στην αύξηση της κινητικότητας των πολιτών και των οχημάτων , ειδικά στα αρχικά του στάδια. Τα μέτρα «δεν πρόκειται να είναι οριστικά» δεδομένου ότι «μπορούν να διορθωθούν εάν υπάρχουν αποτυχίες στα αποτελέσματα ή δεν είναι αυτά που αναμένονται», ανέφερε το έγγραφο. Μια διαδικασία αναγνώρισης μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και ακόμη και να συνδεθεί με μια «νέα κατάσταση κρίσης στην υγεία ενόψει μιας νέας επιδημίας με την άφιξη του χειμώνα».

-Η προτεραιότητα σε αυτό το στάδιο αποκλιμάκωσης είναι μέσω της επαλήθευσης των «υγειονομικών μέτρων» σε δημόσιους χώρους και κέντρα εργασίας. Η έλλειψη περιορισμού πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρή επαγρύπνηση των προληπτικών μέτρων που θεσπίζονται για την αποφυγή μιας νέας αύξησης των λοιμώξεων. Χωρίς να παραμελούμε «νοσοκομειακά κέντρα ή γηροκομεία» όπου η πιθανότητα μόλυνσης μπορεί να είναι πιο σοβαρή.

-Επιπλέον, το έγγραφο αναφέρει ότι θα ενισχύσουν την επιτήρηση σε «παραγκουπόλεις, προσωρινούς οικισμούς ή παράτυπους μετανάστες, όπου είναι πιο δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής που είναι απαραίτητα για την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης».

Και παρόλο που το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων και οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα εξακολουθούν να ισχύουν, η Ισπανική Πολιτοφυλακή σχεδιάζει για το καλοκαίρι «το προοδευτικό και ελεγχόμενο άνοιγμα»

Διαμαρτυρίες ενόψει της κρίσης

Σύμφωνα με το έγγραφο που υπέγραψε ο Αρχηγός της Διοίκησης Επιχειρήσεων, “οι περιορισμοί έχουν επηρεάσει σοβαρά την ισπανική οικονομία», μια πραγματικότητα που μπορεί να οδηγήσει σε μια οικονομική κρίση που θα επηρεάσει τους πιο μειονεκτούντες πολίτες που ενδέχεται να βλέπουν τις βασικές τους ανάγκες να παραμελούνται. «

Αντιμέτωποι με αυτό το σενάριο, το πιο καινοτόμο πράγμα είναι η πρόβλεψη ότι «θα προκύψουν διαμαρτυρίες ή διαταραχές που μεταβάλλουν την κοινωνική ηρεμία , ακόμη και πράξεις σαμποτάζ». Η υπηρεσιακή εντολή περιλαμβάνει μια λίστα με εννέα τύπους πιθανών διαταραχών μεταξύ των οποίων:

-διαμαρτυρίες σε οικονομικά υποδεέστερες περιοχές,

-σε τομείς παραγωγής ή παροχής υπηρεσιών που επηρεάζονται από περιορισμούς

-άτομα που επηρεάζονται από αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ή απολύσεις,

– γεωγραφικές περιοχές που θεωρούνται περιθωριοποιημένες από άνιση εφαρμογή των μέτρων της έλλειψης περιορισμού, λόγω της απαγόρευσης των πανηγυρικών φεστιβάλ και άλλων αργιών, -αλλοίωση της δημόσιας τάξης λόγω της αύξησης των παρανομιών σε αγροτικές περιοχές με μικρή κατοίκηση , μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, η Ισπανική Πολιτοφυλακή προβλέπει αύξηση των διαδηλώσεων ανεξαρτησίας στην Καταλονία , «διαταραχές της δημόσιας τάξης λόγω πολιτικών ή αυτονομιστικών λόγων» και «πράξεις σαμποτάζ εναντίον κρίσιμων υποδομών ή κτιρίων που συνδέονται με τα διάφορα πολιτικά κόμματα» .

Παρακολούθηση δικτύων

Ο έλεγχος των κοινωνικών δικτύων και των φόρουμ παραμένει υπό το βλέμμα της Πολιτοφυλακής παρά τις τελευταίες διαμάχες. Από τη Διεύθυνση, διατάσσεται να προσδιορίσει τους πιθανούς τομείς ή τις κοινωνικές ομάδες που «πιθανότατα παραβιάζουν τους κανόνες.

» Η Πολιτοφυλακή διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει μεγάλη πιθανότητα κινήσεων κοινωνικής σύγκρουσης , γι ‘αυτό είναι απαραίτητο να παρατηρηθεί η δραστηριότητα των κοινωνικών δικτύων, φόρουμ κ.λπ. Και θα είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η χρήση του Διαδικτύου για τη δημιουργία επεισοδίων παραπληροφόρησης («φάρσες») καθώς και για παραβίαση των κανόνων «, επισημαίνει.

Σε σχέση με τα κοινωνικά δίκτυα, ζητούν από τις διάφορες μονάδες «να αυξήσουν την παρακολούθηση του Διαδικτύου για τον εντοπισμό εγκληματικών δραστηριοτήτων και τον προληπτικό προσδιορισμό πιθανών πρωτοβουλιών ή κινήσεων που δημιουργούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν σύγκρουση ή κοινωνικό συναγερμό.»

Εν ολίγοις, συνοπτικά, αποτελεί προτεραιότητα η «μόνιμη παρακολούθηση» της «χρήσης του Διαδικτύου για την αποφυγή εγκληματικών δραστηριοτήτων, καθώς και για την υποστήριξη της παραβίασης των κανόνων και που μπορεί να στοχεύουν σε« ενέργειες μη συμβατές με το νομικό σύστημα » .

Το σχέδιο δράσης καθορίζει 25 καθήκοντα για την προστασία της δημόσιας υγείας που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της συμμόρφωσης με τα υγειονομικά μέτρα, την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, την αντιμετώπιση κοινωνικών συγκρούσεων, την παρακολούθηση εγκληματικών ομάδων, την αύξηση της συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας , την εγγύηση για το κλείσιμο των συνόρων, μεταξύ άλλων.

Για πρώτη φορά στις Ενέργειες , η Γενική Διεύθυνση ζητά από τους πράκτορες να είναι ειαίσθητοι με τη συναισθηματική εξάντληση των πολιτών και το γεγονός ότι πολλοί έχουν χάσει αγαπημένους ή γνωστούς. Για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να παρέμβουν με «ευέλικτο και κοινό λογικό τρόπο σε εκείνες τις καταστάσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ερμηνείας» και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, «πρέπει να είναι εξαιρετικά σωστές αντιδράσεις», ειδικά σε σενάρια που υποθέτουν «βλάβη στην εικόνα του Σώματος, συγκεκριμένα, με παρουσία ανηλίκων ».

Όσον αφορά το έγκλημα, η Πολιτοφυλακή προβλέπει αύξηση των κλοπών στα σπίτια, ειδικά σε δεύτερες κατοικίες, εμπορικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και εγκλήματα κατά των πιο ευάλωτων ομάδων, ανηλίκων, ηλικιωμένων, βίας λόγω φύλου, εγκλημάτων μίσους κ.λπ.

Στον τομέα της τρομοκρατίας, παρόλο που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συγκεκριμένη απειλή, «πρέπει να ληφθεί υπόψη η ικανότητα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη», επισημαίνουν.

Η εντολή του Αρχηγού της Διοίκησης Επιχειρήσεων, υπό τη σφραγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, απεστάλη στις 9 Μαΐου στις διάφορες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης, σε όλες τις εδαφικές μονάδες και στη Δικαστική Αστυνομία.