Η Ρωσία έχει μεταφέρει στο «φρούριο» Κριμαία σε μυστική στρατιωτική βάση εδώ και λίγο διάστημα  πυρηνικά όπλα , ανέφερε ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας και φερέφωνο του Ρ.Τ.Ερντογάν, Moystafa Dzhemilev, σε μια εκπομπή στο κανάλι 5 της ουκρανικής τηλεόρασης. 

Ο Dzhemilev πρόσθεσε ότι έλαβε πληροφορίες από δύο πηγές, που δεν σχετίζονται μεταξύ τους, ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει έξι πυρηνικές κεφαλές στην Κριμαία.

«Όσον αφορά τις πυρηνικές κεφαλές, είναι εκπληκτικό ότι ούτε το ΝΑΤΟ ούτε ξένες (τουρκική ΜΙΤ -CIA εννοεί) γνωρίζουν τα ακριβή (δεδομένα). Αποδεικνύεται ότι η υπηρεσία πληροφοριών των Τάταρων της Κριμαίας είναι καλύτερη από όλους τους άλλους, έτσι δεν είναι;

Λαμβάνουμε εβδομαδιαίες αναφορές για την Κριμαία: τι είδους εξοπλισμός έχει φτάσει, ποιες είναι οι κινήσεις τους, τα πάντα. Πριν από μία εβδομάδα, έλαβα την επιβεβαίωση (  αν κρίνουμε από τα επίπεδα της ακτινοβολίας), ότι υπάρχουν μέρη όπου υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ύπαρξης πυρηνικών κεφαλών», δήλωσε ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Viktor  Muzhenko δήλωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει σχέδιο να μεταφέρει σε ειδικές  εγκαταστάσεις για αποθήκευση πυρηνικά όπλα  στην Κριμαία. Δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά πυρηνικών όπλων την εποχή εκείνη.

«Η Κριμαία έχει πραγματικά μετατραπεί σε (στρατιωτική) πυρηνική βάση. Για εμάς είναι πολύ οδυνηρό το γεγονός ότι το περιβάλλον έχει διαταραχθεί. Αυτή η στρατιωτική στρατηγική  στην Ταυρίδα έχει προκαλέσει προβλήματα. Έκοψαν από όλες τις περιοχές το πράσινο αν υπάρχουν αγάλματα ή μνημεία με πολιτιστική σημασία, κατάργησαν  την πρόσβαση τους. Όλα έχουν εκσκαφτεί και χωριστεί» , είπε ο ηγέτης των Τατάρων.

Την ίδια περίοδο όμως το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει στην Μαύρη θάλασσα το αντιτορπιλικό USS Carney κλάσεως  Arleigh Burke με πυραύλους, το οποίο συνάντησε το έτερο αντιτορπιλικό USS Ross.

Τρομαχτική δύναμη πυρός από τις ΗΠΑ στα «ρωσικά» προάστια…

Η παρουσία των αμερικανικών πλοίων σύμφωνα με το CNN είχε  σκοπό «επίδειξη δύναμης στην Ρωσία» ως απάντηση ρωσικού πολεμικού πλοίου  στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στο CNN ότι, δεδομένων των αυξημένων εντάσεων και της αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή, είναι σημαντικό να αυξηθεί η συχνότητα της αμερικανικής δραστηριότητας στην Μαύρη Θάλασσα , συμβάλλοντας στη θέσπιση κανόνων για τον τρόπο με τον οποίο οι δύο  χώρες θα πρέπει να λειτουργούν με ασφάλεια σε απόσταση μεταξύ τους, όπως συνέβη και κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Στον Ψυχρό Πόλεμο είχαμε έναν παιχνίδι που παίζαμε και όλοι ήξεραν τους ρόλους τους..Κουνάς ένα πιόνι σου εδώ θα κινηθώ εγώ εκεί , βάλατε ένα πλοίο εδώ, θα βάλω ένα πλοίο εκεί», δήλωσε αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη  στο CNN.

Η ναυτική ανάπτυξη έρχεται ως ενίσχυση  των δυνάμεων  του ΝΑΤΟ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με ισχυρισμούς, αποτελεί  απάντηση στην συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Η απόφασή μας να έχουμε δύο πλοία ταυτόχρονα στη Μαύρη Θάλασσα είναι προληπτική και όχι αντιδραστική», δήλωσε ο Αντιναύαρχος Christopher Grady, διοικητής του 6ου Στόλου, ο οποίος επιβλέπει τις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Η συνεχιζόμενη παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα καταδεικνύει τη διαρκή μας δέσμευση για περιφερειακή σταθερότητα, και  θαλάσσια ασφάλεια των εταίρων μας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και την διασφάλιση της  συλλογικής άμυνας των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», κατέληξε ο ίδιος.

Loading...