Σόκ από το Μίνι «κραχ» στις διεθνείς αγορές

Γουόλ Στριτ

Ενημερώθηκε ο Τραμπ για το «ξεπούλημα» στη Γουόλ Στριτ – Πάνω από 800 μονάδες διέγραψε ο Dow Jones, μισό τρισ. έχασε ο S&P μέσα σε δύο ώρες.

– «Βαρίδια» οι τεχνολογικοί κολοσσοί, εκτοξεύτηκε κατά 25% ο δείκτης φόβου, στο 3,23% το 10ετές – Στο «κόκκινο» και η Ευρώπη, βούτηξε 2,2% ο DAX
Στο risk-off γύρισαν τον διακόπτη σήμερα οι αγορές, με την επενδυτική «λίμπιντο» να βουτάει κατακόρυφα, και τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται σε Αμερική και Ευρώπη.

Με μεγάλη πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ, με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων εννέα μηνών.

Οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας κατέγραψαν ισχυρές απώλειες, ενώ την ανησυχία των επενδυτών ενέτεινε η άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 831,83 μονάδων (-3,15%), στις 25.598,74 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 315,97 μονάδες (-4,08%), στις 7.422,05 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 94,66 μονάδων (-3,29%), στις 2.785,68 μονάδες.

Το CNBC μετέδωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για το sell-off που σημειώθηκε σήμερα στο χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ.

Βαριές απώλειες και στην Ευρώπη, με βουτιά της τάξεως του 2% σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία. Στο -1,6% ο EuroStoxx.

Το «σήμα» έδωσε -ποιος άλλος- η Wall Street, καθώς παρά τα θετικά στοιχεία της οικονομίας των ΗΠΑ, το τίμημα του εμπορικού πολέμου άρχισε τελικά να προδίδεται από τα μειωμένα εταιρικά κέρδη των εισηγμένων του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Οι βιομηχανίες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, καθώς τα εμπορικά αντίποινα των Κινέζων εκτοξεύουν το κόστος πρώτων υλών για τα εργοστάσια, με την Fastenal (τη μεγαλύτερη πάροχο βιομηχανικών υλών στις ΗΠΑ) να χτυπά «καμπανάκι»,

και τις Estee Lauder, Tiffany να ανακοινώνουν ζημιές, αφότου η γαλλική βιομηχανία προϊόντων πολυτελείας LVMH επιβεβαίωσε πως η Κίνα επιβάλλει αυστηρότερους δασμούς.

Τα «βαριά χαρτιά» των Dow Jones (-2%) και S&P 500 (-2,05%), Boeing και Caterpillar, βούτηξαν έως και 3,5%, ενώ οι τεχνολογικές εταιρείες, τα «καμάρια» του Nasdaq (-2,68%)

αλλά και ολόκληρης ουσιαστικά της αμερικανικής αγοράς, καταγράφουν το μακροβιότερο αρνητικό σερί τους από όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.