Υπήρξε μια αύξηση της ραδιενέργειας που μετρήθηκε στον αέρα σε τμήματα της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε η Γερμανική Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου, μια μέτρια αύξηση του ισοτόπου Ruthenium-106 μετρήθηκε στον αέρα στη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ελβετία και τη Γαλλία.

Τα χαμηλά επίπεδα δεν αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία, δήλωσε η Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας. Τόνισε επίσης ότι η πηγή δεν θα μπορούσε να είναι από ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό.

Οι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν την αιτία των αυξημένων επιπέδων ακτινοβολίας, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, το Ruthenium-106 χρησιμοποιείται για τη χημειοθεραπεία σε θεραπείες καρκίνου και για τη θεραπεία σε όγκους των ματιών. Χρησιμοποιείται επίσης περιστασιακά στις επονομαζόμενες θερμοηλεκτρικές γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων (RTGs), οι οποίες παρέχουν ενεργειακή ισχύ σε δορυφόρους. Είναι ένα από τα πιο σταθερά, και λιγότερο επικίνδυνα ισότοπα.

ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑ