Σκόπια: Σλάβοι απειλούν με θάνατο αρχηγό αλβανικού κόμματος

Σκόπια: Σλάβοι απειλούν με θάνατο αρχηγό αλβανικού κόμματος

Δεν έχει τέλος η κόντρα Σλάβων και Αλβανών. Λίγο πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα, οι πολεμικές δηλώσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων δίνουν και παίρνουν.

Προς το παρών μένουν μόνο στα λόγια, όμως ποιος μπορεί με σιγουριά να πει ότι το προσεχές διάστημα δεν θα γίνει κάτι που θα ανάψει την σπίθα στο γειτονικό κρατίδιο;

Το μίσος που υπάρχει μεταξύ Σλάβων και Αλβανών είναι τεράστιο, άρα όλα είναι πιθανά.

Ο αρχηγός του κόμματος της «Συμμαχίας των Αλβανών» στην πΓΔΜ, Ζιαντίν Σέλα, απειλήθηκε με θάνατο, στα κοινωνικά δίκτυα από ομάδα Σλάβων χούλιγκαν, που φέρει την ονομασία «Μακεδονικά Λιοντάρια».

Η απειλή εμφανίσθηκε σε ανάρτηση του σλαβικής ομάδας, λίγες ώρες μετά τη δημόσια δήλωσή του, χθες, ότι πριν από τις συνταγματικές αλλαγές στη χώρα πρέπει να γίνει πρώτα μια τελική συμφωνία μεταξύ των ‘Μακεδόνων’ και των Αλβανών για την ‘άπαξ δια παντός’ παύση των εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ των πολιτών της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», όπως αναφέρεται.

Με προκήρυξή τους η ομάδα «Μακεδονικά Λιοντάρια» εξέφρασε ανοικτά τη δυσαρέσκειά της για τις θέσεις του Ζιαντίν Σέλα, τον οποίο κατά την αιματηρή Πέμπτη της 27 Απριλίου του 2017, είχαν χτυπήσει με λοστό στο κεφάλι μέσα στο Κοινοβούλιο.

Η απειλή των Σλάβων κατά του επικεφαλής του αλβανικού κόμματος σχολιάσθηκε από τους Αλβανούς στα κοινωνικά δίκτυα της χώρας. Ένα από τα σχόλια αναφέρει: Φαίνεται ότι ο Ζιαντίν Σέλα συνεχίζει να είναι ο στόχος των Σλάβων χούλιγκαν, στους οποίους δεν αρέσουν οι φιλο-νατοϊκές και φιλο-ευρωπαϊκές του θέσεις».

Οι Αλβανοί των Σκοπίων, ζήτησαν από τις αρχές επιβολής του νόμου, να λάβουν άμεσα μέτρα και να εντοπίσουν τους δράστες αυτής της ομάδας, που απειλεί ανοιχτά τη ζωή του Σέλα και υποκινούν εθνοτικό μίσος στη χώρα.

Η κόντρα δεν λέει να λοιπόν να σταματήσει.

Μόλις χθες, ο λεγόμενος «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός» των Αλβανών στην πΓΔΜ, ‘χτύπησε’ μέσω των κοινωνικών δικτύων παρουσιάζοντας έξι αιτήματα για τους Αλβανούς των Σκοπίων όπως αναφέρει το ina-online.

Στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον «συνταγματάρχη Άτδε Γκάσι» μεταξύ των άλλων, απαιτείται η πλήρης ισότητα των Αλβανών και των Σλαβομακεδόνων, όπως αναφέρει η αλβανική ‘Λάιμπρές’.

Η αρχή για αυτήν σύγκρουση, σε λεκτικό επίπεδο μέχρι στιγμής, έγινε από την «Φωνή των Αλβανών Διανοουμένων» στην πΓΔΜ μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις έλαβε ορισμένες αποφάσεις σχετικά με την κατάσταση των Αλβανών στο κράτος των Σκοπίων.

Σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα, 30 διανοούμενοι αλβανικής καταγωγής που ανήκουν στο παράρτημα του ‘IGFM’ των Σκοπίων, με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έλαβαν αποφάσεις, οι οποίες εάν δεν εφαρμοσθούν, τονίζουν ότι θα προχωρήσουν σε αυτονομία των Αλβανών στην πΓΔΜ (IRJM), αναφέρει το echedoros.

Οι αποφάσεις – αιτήματά τους, όπως παρουσιάζονται στη «Φωνή των Αλβανών Διανοουμένων» που κοινοποιούνται στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, έχουν ως εξής:

Εθνική υπόσταση Αλβανών

Η αλβανική γλώσσα επίσημη σε όλη την επικράτεια

Αναλογικός κρατικός προϋπολογισμός (ανάλογα με πληθυσμιακά στοιχεία)

Επαρκής εκπροσώπηση των Αλβανών σε όλα τα κρατικά όργανα

Απογραφή πληθυσμού με διεθνή παρακολούθηση

Λύση στο πρόβλημα της ιθαγένειας των Αλβανών που ζουν στην πΓΔΜ

Κρατικό νόμος για τις οικογένειες των μαρτύρων και των αναπήρων του UCK

Αλβανοί με εθνική και γλωσσική ταυτότητα στα επίσημα έγγραφα- διαχωρισμός από τους Σλαβομακεδόνες

Με συνοπτικές διαδικασίες όλοι οι αθώοι Αλβανοί να απελευθερωθούν από τις φυλακές

Η 28η Νοεμβρίου να γίνει επίσημη αργία για τους Αλβανούς της πΓΔΜ (σημ. ημέρα της αλβανικής σημαίας)

Να δηλώσει ανοιχτά η κυβέρνηση του Ζάεφ ότι οι Αλβανοί είναι αυτόχθονες και εάν τα αιτήματα αυτά δεν γίνουν δεκτά, το δημοψήφισμα θα αποτύχει και οι Αλβανοί θα ανακηρύξουν πολιτική – εδαφική αυτονομία.

Η εξέλιξη αυτή, ίσως είναι ένα προοίμιο γι’αυτά που θα ακολουθήσουν.