Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η κυβέρνηση κατά των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις απολύσεις και την αφαίμαξη των υπαλλήλων ΟΤΑ δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματική την παράταση χιλιάδων συμβάσεων εργαζομένων στους ΟΤΑ και ζητεί να απολυθούν άμεσα, αλλά και να επιστρέψουν τα ποσά που έχουν λάβει ως αμοιβές για την εργασία τους.

Το σκεπτικό των δικαστών βασίζεται στο ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά και τις παρατάσεις αυτών, αλλά και τις μονιμοποιήσεις των εν λόγω επί συμβάσει υπαλλήλων.
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με πρόεδρο την κ. Θεοτοκάτου και εισηγήτρια τη Μαρία Αθανασοπούλου, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή της έκρινε με μικρή πλειοψηφία 17 ψήφων έναντι 14 ότι τα εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων δεν μπορούν να εγκριθούν και οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα που παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους.

Με αφορμή λοιπόν την οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι οι παρατάσεις των χιλιάδων συμβασιούχων των ΟΤΑ (Δήμων και Κοινοτήτων) όχι μόνο είναι αντισυνταγματικές αλλά και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι υποχρεούνται να επιστρέψουν όσα χρήματα έλαβαν κατά το χρόνο της παράτασης των συμβάσεων τους, ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στους δικαστές επείδή η απόφαση διέρρευσε στον Τύπο κάτι που σαφώς δεν είναι επιτρεπτό.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα επιδρώντας αρνητικά στο κύρος της δικαιοσύνης» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η ίδια η δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική και να τηρεί με μεγάλη αυστηρότητα τους συνταγματικούς κανόνες που προβλέπουν ότι οι δικαστικές αποφάσεις γίνονται γνωστές μόνο με τη δημοσίευσή τους»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζαακόπουλος είπε ότι παρά την δικαστική απόφαση η κυβέρνηση «θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία, νομοθετική ή άλλη, για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους».

Όμως ο Δ.Τζανακόπουλος κατηγόρησε το Ανώτατο Δικαστήριο ότι από πίσω του βρίσκονται αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις και σαφώς εννοεί τη ΝΔ: «Η δικαιοσύνη οφείλει να προστατεύει τον εαυτό της από τις προσπάθειες πολιτικών δυνάμεων να αξιοποιούν δικαστικές αποφάσεις στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης»

Ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε παραλλήλως σφοδρή επίθεση και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα δήλωσε για τους συμβασιούχους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ σαν απαράδεκτα θριαμβευτική και προκλητική δήλωση που έσφυζε από χαιρεκακία.