Ολοκληρώνεται αυτή την ώρα με ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα του ΚΚΕ, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, ενώ λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας τοποθετήθηκαν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, σε υψηλούς τόνους, στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Αντώνη Σαμαρά, σχολιάζοντας τη στάση τους στο Σκοπιανό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης – την οποία χαρακτήρισε καλοδεχούμενη – αποκαλώντας τον «θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά».

Όπως είπε, ο κ. Σαμαράς έχτισε πολιτική καριέρα πουλώντας ψεύτικο πατριωτισμό με το Σκοπιανό. Και αυτό ενώ ο ίδιος αποδέχτηκε σε επίσημο έγγραφο να καταγραφεί η γειτονική χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης.

«Είναι υποχρέωσή μου να αποτρέψω την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας μας με μια συμφωνία που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα» τόνισε αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Σκόπια, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος – όπως είπε – «κρύβεται» αν τολμά «να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση». Ο κ. Μητσοτάκης, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα, χωρίς να έχει διαπιστωθεί αν υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της επανέλαβε το αίτημα Δημοκρατικής Συμπαράταξης για πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι «το κλίμα που επικρατεί επιβεβαιώνει το γιατί ζητήσαμε εκλογές τώρα» επισημαίνοντας πως «είναι πολύ βαριά η σκιά στην αίθουσα του Κοινοβουλίου και πολύ γκρίζα σε κάθε νοικοκυριό».

Αναφορικά με τη συμφωνία για το Σκοπιανό, η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι «η συμφωνία είναι ένα βήμα αλλά δεν είναι κοντά στη λύση».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι το Ποτάμι ήταν από την αρχή υπέρ μια λύσης του Σκοπιανού.

«Η συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ είναι απαραίτητο πρώτο βήμα. Έχει αδυναμίες και θα τις συζητήσουμε. Αλλά είναι το βήμα που πρέπει να κάνουμε. Οι έξαλλες αντιδράσεις των εθνικιστών στα Σκόπια μαρτυρούν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο» τόνισε

Loading...