Αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η επανένωση της Κύπρου και ο τερματισμός του στάτους κβο που επέβαλε η τουρκική εισβολή και η κατοχή εδώ και 44 χρόνια, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, προσθέτοντας πως η παρούσα κατάσταση δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των ηρώων του Λιοπετρίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης στο Λιοπέτρι, ο Υπουργός ανέφερε ότι «με το παράδειγμά τους έθεσαν τον πήχη, πάρα πολύ ψηλά, για όλους εμάς που αναγνωρίζουμε το νόημα της θυσίας και του αγώνα τους. Για εμάς που έχουμε σήμερα, το καθήκον της υπεράσπισης της πατρίδας, του λαού και της ιστορίας μας, της λύτρωσης από το ζυγό ο οποίος από το 1974 ταλανίζει το μαρτυρικό νησί μας».

Πρόσθεσε ότι «η επανένωση της πατρίδας μας και ο τερματισμός του στάτους κβο που επέβαλε η εισβολή και η κατοχή εδώ και 44 χρόνια είναι στόχος αδιαπραγμάτευτος» και σημείωσε πως «η παρούσα κατάσταση δεν αποτελεί τη λύση του κυπριακού».

Ο κ. Αγγελίδης είπε ακόμα πως «μόνο όταν απαλλαχτεί η πατρίδα μας από την κατοχή και τα σύμβολά της, όταν πέσει το τείχος που παράνομα τη χωρίζει στα δύο, όταν όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι του νησιού μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε αρμονικά σε καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας, μέσω μιας δίκαιης, έντιμης και λειτουργικής λύσης, χωρίς στρατεύματα και εγγυητές, θα έχουμε εξοφλήσει την ιστορική επιταγή μας».

Προς αυτή την κατεύθυνση συνέχισε «ως πολιτική ηγεσία του τόπου έχουμε συγκεντρώσει τις προσπάθειές μας. Με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να συμμετέχει σ’ ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν τον περασμένο Ιούλιο στο Κραν Μοντανά, με δεδομένο το πλαίσιο των παραμέτρων που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ώστε μέσω του διαλόγου να επιτύχουμε μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών, των αξιών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας, «για να μπορέσουμε να πορευθούμε προς το μέλλον που μας αξίζει, το μέλλον που δικαιούμαστε κι εμείς και τα παιδιά μας πρέπει να καταστεί σε όλους σαφές ότι αναχρονιστικές κηδεμονίες και συστήματα εγγυήσεων δεν χωράνε στον τόπο μας».

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε και στη νέα πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία όπως είπε «πρέπει να μας βρει μονιασμένους περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Για το καλό της Κύπρου μας, πρέπει να μας γίνει βίωμα ότι η ενότητα στο σύνολο του κυπριακού λαού αποτελεί το μόνο στέρεο οικοδόμημα που μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση του νησιού» είπε και σημείωσε πως «δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση από αυτό το βήμα ότι καμία τουρκική αδιαλλαξία, καμία απειλή και κανένα κώλυμα δε θα μας αναγκάσει να παρεκκλίνουμε της πορείας προς την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».

Αναφερόμενος στη θυσία των τεσσάρων ηρώων του Λιοπετρίου Ανδρέα Κάρυου, Ηλία Παπακυριακού, Φώτη Πίττα και Χρίστου Σαμάρα, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «έχοντας πλήρη συνείδηση της πατριωτικής μας ευθύνης και συναίσθηση του ιστορικού μας χρέους, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ, ανήμερα της ηρωικής τους θυσίας. Ωθούμενοι από τα υψηλά τους οράματα, έμειναν πιστοί στην παλλαϊκή απαίτηση του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και Ένωση με τη μητέρα πατρίδα».

ΚΥΠΕ

Loading...