Σαρώνει το Αιγαίο τουρκικό AWACS Boeing E-7T – Τι ψάχνουν οι Τούρκοι;

Επιζητά τη δημιουργία κλίματος έντασης η Άγκυρα με συνεχείς προκλήσεις.

Αυξάνει την ένταση σήμερα η Άγκυρα με την αποστολή πριν λίγο Boeing E-7T (13-002) αλλά και drone Bayraktar Tactical UAS στο Αιγαίο το πρωί σαρώνοντας ολόκληρες περιοχές.

Νέα αποστολή παρατήρησης της Τουρκίας είχαμε πριν λίγο με την παρουσία αεροσκάφους της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τύπου Boeing E-7T (13-002) το οποίο απογειώθηκε από την αεροπορική βάση του Ικονίου, πραγματοποιώντας αποστολή επιτήρησης κοντά στο Αιγαίο.

Σήμερα το πρωί επίσης, ένα τουρκικό drone Bayraktar Tactical UAS (TCB801) απογειώθηκε από το αεροδρόμιο στα Δαρδανέλια για να πραγματοποιήσει μια αποστολή επιτήρησης κατά μήκος του παραθαλάσσιου χώρου Τουρκίας / Ελλάδας.

Όταν το τουρκικό drone πετούσε νότια της Μυτιλήνης εισήλθε στην ελληνική ζώνη FIR σε διαφορετικές φάσεις για περίπου 2 χλμ.

Τα drone αυτού του τύπου «διασκορπίζονται» σε αεροδρόμια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για ευνόητους λόγους, ενώ ειδικά το αεροδρόμιο στα Δαρδανέλια εξυπηρετεί αποκλειστικά αποστολές αναγνωρίσεων πάνω από το Αιγαίο σε τακτικές βάσεις, οι οποίες συχνά προκαλούν την Ελλάδα.

Η Τουρκία επιζητά εδώ και μήνες την δημιουργία ενός κλίματος “έντασης» με την Ελλάδα με στόχο βέβαια την εφαρμογή τετελεσμένων, καθώς στο εσωτερικό της έχουν συσσωρευθεί πλήθος σοβαρών προβλημάτων, λόγω της πανδημίας, ενώ πληθαίνουν οι φωνές της αντιπολίτευσης κατά του Ερντογάν.

Ταυτόχρονα οι Ελληνικές Δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς αεροσκάφος του Λ.Σ. πραγματοποίησε πτήση επιτήρησης θαλάσσιων συνόρων κοντά στην Κω.

Πρόκειται για σκηνικό που προκαλεί ερωτηματικά από τουρκικής πλευράς ως προς το ποιος είναι ο στόχος της Άγκυρας στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Τούρκοι αναζητούν διόδους για να στείλουν πιθανόν πλοία γεμάτα μετανάστες, τα οποία προσαράξουν σε κάποιο ελληνικό νησί. Εν μέσω πανδημίας και με τον τουρκικό λαό να μετρά θύματα και μολυσμένους με τον ιό, ο Τούρκος πρόεδρος παίζει χοντρά παιχνίδια στο Αιγαίο.

Η στάση αυτή πρέπει να γίνει γνωστή σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις μας αναζητούν τι μπορεί να ετοιμάζουν πιθανόν και πάλι οι Τούρκοι αυτήν την φορά, μετά τα γεγονότα στον Έβρο.

Επισημάνουμε ότι χθες ισραηλινό αμυντικό ινστιτούτο στηλιτεύει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο μετά και την μετακίνηση ενός ακόμη πολεμικού πλοίου στα ανοικτά της Λιβύης, αυξάνοντας τον αριθμό των τουρκικών πολεμικών πλοίων σε πέντε συν ενός ή δύο υποβρυχίων.

Το ισραηλινό ινστιτούτο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ουσιαστικά επικεντρώνεται στο ζήτημα ότι η Τουρκία θέλει να κρατήσει στην «ζωή» πάση θυσία την κυβέρνηση Σαράτζ μαζί με τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, αυξάνοντας παράλληλα την ένταση με Κύπρο και Ελλάδα.

Κύριος σκοπός της Άγκυρας είναι σαφώς το Αιγαίο και η Α.Μεσόγειος και αυτό φαίνεται καθαρά επί καθημερινής πλέον βάσεως.