Σαρώνει η «Ζηνοβία»: Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στο ύψος της Μαλακάσας

Εγκλωβισμένοι οδηγοί λόγω υδάτων στην Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας 

– Έχει απαγορευτεί η κίνηση λεωφορείων από τις Αφίδνες, στο ρεύμα προς Λαμία – Ακινητοποιημένα φορτηγά στο ύψος της Υλίκης

Το δεύτερο μεγάλο κύμα της κακοκαιρίας «Ζηνοβία» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το βράδυ της Κυριακής, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχπτώσεις, τις χιονοπτώσεις σε ορεινά

και ημιορεινά ηπειρωτικά και τους ισχυρούς ανέμους, τα οποία έχουν προκαλέσει προβλήματα τόσο στα οδικά δίκτυα όσο και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Οι περιοχές που έχουν επηρεαστεί, κατά κύριο λόγο, είναι η Στερεά Ελλάδα και η Κρήτη, ενώ σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα αντιμετωπίζει και η Πελοπόννησος.

Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στο ύψος της Μαλακάσας

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, στον παράδρομο της Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας,

έχουν εγκλωβιστεί οδηγοί λόγω υδάτων, ενώ αναφορές έκαναν λόγο πως κινούνταν χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ο ακριβής αριθμός των εγκλωβισμένων οδηγών δεν έχει προσδιοριστεί, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκονται στο σημείο. 

Στο ίδιο σημείο, έχουν δημιουργηθεί ουρές χιλιομέτρων με τα αυτοκίνητα να κινούνται σημειωτόν…

LamiaReport.gr: Ουρές αυτοκινήτων στη Μαλακάσα λόγω χιονιά

Παράλληλα, στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ακινητοποιημένα λεωφορεία και φορτηγά στο ρεύμα προς Λαμία, στο ύψος της Υλίκης.

Τα μεγάλα οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί από την Τροχαία στη δεξιά λωρίδα, έτσι ώστε να διεξάγεται η κυκλοφορία των ΙΧ στην αριστερή.

LamiaReport.gr: Σταματημένα λεωφορεία-φορτηγά-νταλίκες στην Υλίκη λόγω χιονιού 30-12-19

Χαρδαλιάς: Διαχειρίσιμα τα προβλήματα

Προβλήματα που υπάρχουν, αλλά είναι διαχειρίσιμα, έχει προκαλέσει η επέλαση της κακοκαιρίας «Ζηνοβία», σύμφωνα με όσα επισήμανε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «ο μηχανισμός ήταν έτοιμος κιαι για το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας και παραμένει σε ετοιμότητα».

Σε ότι αφορά την κίνηση στο οδικό δίκτυο στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, επισήμανε πως «δεν υπάρχουν κλειστοί δρόμοι, μόνο λίγη κίνηση στην Αθηνών – Λαμίας, λόγω ατυχήματος».

Ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας τόνισε επίσης πως σε αυτές τις καιρικές συνηθήκες, καλό θα ήταν να μην πραγματοποιούνται άσκοπες μετακινήσεις.

Χιόνισε στην Αθήνα – Απεγκλωβίστηκαν 13 άτομα στη Βοιωτία

Χιόνι έπεσε και στην Αθήνα, σε περιοχές όπως το Μετς, το Περιστέρι και η Πετρούπολη. 

Χιόνι πέφτει από το πρωί της Δευτέρας στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Βοιωτίας.

Μάλιστα, 13 άτομα εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους λόγω της έντονης χιονόπτωσης, στην επαρχιακή οδό Οινόης – Βοιωτίας, στο ύψος της Στεφάνης Βοιωτίας. 

Χάρη στην παρέμβαση της πυροσβεστικής, που επιχείρησε με τέσσερις πυροσβέστες και δυο οχήματα, τα άτομα απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, στο χωριό Σκούρτα Βοιωτίας. 

LamiaReport.gr: Χιονόπτωση στο Μαρτίνο 30-12-19

Η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία επί της Αγίου Μερκουρίου, στο ύψος της ταβέρνας «Λεωνίδας» και προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Νέα Οδό, έχει απαγορευτεί η κίνηση λεωφορείων από το Σχηματάρι, στο ρεύμα προς Λαμία, ενώ η κίνηση των ΙΧ επιτρέπεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τα ίδια ισχύουν και από την Τραγάνα, στο ρεύμα προς Αθήνα.  Από τη διασταύρωση για Ακραίφνιο μέχρι και την Υλίκη επιχειρούν εκχιονιστικά.

Η τροχαία αποφάσισε επίσης την διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από το 5ο χλμ. της παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας – Θήβας, στο ύψος της Μάνδρας, στο ρεύμα προς Θήβα.

Σημειώνεται πως η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας έχει ανακοινώσει πως για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων, λόγω χιονοπτώσεων,

ισχύουν προσωρινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα της Φθιώτιδας (από 121,250 χ/θ (όρια με Νομό Βοιωτίας) έως 135,700 χ/θ (Διόδια Τραγάνας)),

της Βοιωτίας (από 93,000 χ/θ (μετωπικά διόδια Θηβών) έως 121,250 χ/θ (κόμβος Μαρτίνου), και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας) και της Εύβοιας

(στην Εθνική Οδό Χαλκίδας-Αιδηψού, από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 47η χ/θ (τοποθεσία Δερβένι)).

Χωρίς ρεύμα χωριά της Θήβας

Στο μεταξύ, χωρίς ρεύμα παραμένουν πέντε χωριά στην περιοχή της Θήβας. Πρόκειται για τα χωριά Πλαταιές, Μελισσοχώρι, Λουτουφή, Λεύκτρα

και Καπαρέλι της δημοτικής ενότητας Πλαταιών του δήμου Θήβας, όπου συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν για την αποκατάσταση τουπροβλήματος.

Προβλήματα και με την ηλεκτροδότηση στα Χανιά

Δυσκολίες παρουσιάζονται και στις οδικές συγκοινωνίες της Κρήτης, κυρίως στα ορεινά των Χανίων.

Τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο προς τον Ομαλό, όπου μηχανήματα προσπαθούν να απομακρύνουν τα χιόνια

και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία, ωστόσο από το πρωί η χιονόπτωση έχει ενταθεί με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι κλειστός.

Τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλωβίστηκε όχημα στην είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς στο Ξυλόσκαλο που είχε κολλήσει στο χιόνι, ενώ εκδρομείς παρέμειναν σε καταλύματα της περιοχής.

Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση στην πόλη, καθώς και σε άλλες περιοχές των Χανίων.

Χωρίς ρεύμα έμειναν σημεία στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Εθνικής Αντιστάσεως, Παλαιστίνης και Θερμοπυλών, ενώ βλάβες αναφέρθηκαν στα Κεραμειά,

στις Μουρνιές και στον Κουμπέ. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία Χανίων καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις,

καθώς για το επόμενο διάστημα προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά.