Σαν σήμερα 29 Σεπτεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Σαν σήμερα 29 Σεπτεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Ευφυία, στρατηγική και ΝΙΚΗ. 

«Πάταξον μεν, άκουσον δε». Δεν είναι απλά μια φράση, μα ουσιαστικά η ευεργετική εμμονή του στρατηγού Θεμιστοκλή να γίνει σαν σήμερα στις 29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ η ναυμαχία με τους Πέρσες στην Σαλαμίνα. Στον Σπαρτιάδη Αλκιβιάδη απηύθυνε την φράση, όταν εκείνος σήκωσε τη ράβδο του να τον κτυπήσει. Με την Αθήνα κυριευμένη από τους Πέρσες είχαν τοποθετηθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων δύο προτάσεις.

Η πρώτη των Σπαρτιατών και Κορινθίων, να διεξαγόταν η ναυμαχία στον Ισθμό της Κορίνθου, με την λογική πως σε περίπτωση ήττας των ελληνικών δυνάμεων, θα συνεχιζόταν από ξηράς ο πόλεμος στην Πελοπόννησο. Η δεύτερη που υποστηρίχθηκε από Μεγαρείς , Αιγινήτες και τον Αθηναίο Θεμιστοκλή ήταν πως τα βαριά Περσικά πλοία δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και τα ευκίνητα ελληνικά θε αποκτούσαν σαφέστατο πλεονέκτημα.

Γιατί η λύση της ναυμαχίας; Οι Αθηναίοι επιπλέον είχαν λάβει χρησμό από το μαντείο των Δελφών, πως μόνο «τα ξύλινα τείχη» θα τους έσωζαν και κατάλαβν πως επρόκειτο για πλοία. Αν και ορισμένοι γέροντες μη θέλοντας να ακούσουν τον Θεμιστοκλή ότι τα «ξύλινα τείχη» ήταν τα καράβια, έμειναν στην Αθήνα, κλείστηκαν στην Ακρόπολη κι έφτιαξαν γύρω πραγματικά ξύλινα τείχη. Βρήκαν φροκτό θάνατο από τους Πέρσες που έκαψαν την Αθήνα κι αγκυροβόλησαν στην Εύβοια και το Σούνιο.

Αρχηγός των δυνάμεων ήταν ο Ευρυβιάδης, αλλά ο ιθύνων νους ο Θεμιστοκλής. Εκεί λειτούργησε και το δαιμόνιό μας. Αποστείλαμε ως «προδότη» αγγλιαφόρο στον Ξέρξη τον παιδαγωγό του Θεμιστοκλή, τον Σίκινο, για να πει παραπλανητικά πως (δήθεν) «οι Έλληνες ετοιμάζονται να φύγουν από τη Σαλαμίνα κι αν θέλουν να τους νικήσουν να τρέξουν να τους προλάβουν». Ό Ξέρξης έπεσε στην παγίδα και διέταξε να κυκλώσουν τον ελληνικό στόλο και να αποκλείσουν τη δίοδο υποχώρησής του προς τον Ισθμό της Κορίνθου. Κατά την κρίσιμη αυτή στιγμή, ο πολιτικός αντίπαλος του Θεμιστοκλή κι εξόριστος στην Αίγινα Αριστείδης πέρασε τις γραμμές των Περσών με κίνδυνο τής ζωής του κι έφθασε στο πλοίο του Θεμιστοκλή. Αφού του αποκάλυψε τις κινήσεις του περσικού στόλου, του ανακοίνωσε ότι τώρα που ή πατρίδα τους βρίσκεται σε κίνδυνο ξεχνάει κάθε έχθρα που είχε μαζί του και δέχεται να πολεμήσει ως απλός στρατιώτης κάτω από τις διαταγές του.

Οι Πέρσες παρέταξαν γύρω στα 1.200 πολεμικά πλοία, αν και νεώτερες πηγές τα υπολογίζουν από 600 έως 800, ενώ οι Έλληνες περίπου 371 τριήρεις, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Την αυγή της 29ης Σεπτεμβρίου, σαν σήμερα, ξεκίνησε η ναυμαχία, με τον Ξέρξη να παρακολουθεί από το Όρος Αιγάλεω, με βεβαιότητα για τη νίκη του.

Ο Ελληνικός Παιάνας ήταν : «Ω παίδες Ελλήνων ίτε, ελευθερούτε, πατρίδα, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων·νυν υπέρ πάντων αγών». Η ναυτική τέχνη , η παλικαριά και η γενναιότητα των Αθηναίων και των Αιγινητών κατατρόμαξαν τους Πέρσες και τους συμμάχους τους Φοίνικες. Μέχρι το μεσημέρι, η νίκη άρχισε να γέρνει προς τη μεριά των Ελλήνων. Η μάχη συνεχίστηκε όλη την ημέρα, ώσπου το βράδυ η θάλασσα ήταν γεμάτη από ξύλα και περσικά κορμιά. Οι Πέρσες είχαν νικηθεί. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει ότι οι Πέρσες έχασαν 200 πλοία και οι Έλληνες 40. Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας, ο Αριστείδης σε μια παράλληλη επιχείρηση αποβιβάστηκε στην Ψυττάλεια με ομάδα επίλεκτων Αθηναίων οπλιτών και εξόντωσε την περσική φρουρά, που είχε αναπτυχθεί στη νησίδα του Σαρωνικού.

Ο Ξέρξης, ντροπιασμένος από την ήττα, κατέφυγε με τα υπολείμματα του στόλου του στον Ελλήσποντο. Στην Ελλάδα παρέμεινε ο στρατηγός του Μαρδόνιος με 300.000 άνδρες για τη συνέχιση του αγώνα. Οι Πέρσες δεν είχαν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.Αλλά δεν θα την έλεγαν ΠΟΤΕ. Άλλωστε όλη η Ευρώπη (κι αυτό κλεμμένο από μας) δίχως τους προγόνους μας προφανώς και σήμερα θα είχε για κατοικίδια ελέφαντες και θα φορούσαμε χαλκάδες στην μύτη…Καλή σας ημέρα.

Γεγονότα

1829: Ιδρύεται η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, γνωστή πλέον ως «Σκότλαντ Γιαρντ».

1885: Το πρώτο ηλεκτρικό δημόσιο τραμ στον κόσμο κυκλοφορεί στο Μπλάκπουλ της Αγγλίας.

1911: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1951: Προβάλλεται για πρώτη φορά ζωντανά στην τηλεόραση αθλητικό γεγονός και συγκεκριμένα ένας αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ κολεγίων των ΗΠΑ και μεταδίδεται στο κανάλι NBC.

1964: Εκδίδεται για πρώτη φορά το αργεντίνικο κόμικ Μαφάλντα.

2007: Ο Κάλντερ Χολ, ο πρώτος εμπορικός πυρηνικός σταθμός κατεδαφίζεται σε ελεγχόμενη έκρηξη.

2008: Ο δείκτης του Ντάου Τζόουνς πέφτει κατά 777,68 μονάδες, η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του.

Γεννήσεις

1547: Μιγκέλ ντε Θερβάντες, Ισπανός συγγραφέας

1571: Καραβάτζιο, Ιταλός ζωγράφος

1912: Μικελάντζελο Αντονιόνι, Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός

1931: Τζέιμς Κρόνιν, Αμερικανός φυσικός και νομπελίστας

1936: Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Ιταλός πολιτικός

1949: Γιώργος Νταλάρας, Έλληνας τραγουδιστής

1952: Ρος Ντέιλι, Ιρλανδός μουσικός

1957: Σωκράτης Μάλαμας, Έλληνας τραγουδιστής και στιχουργός

1960: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Έλληνας ηθοποιός

1961: Τζούλια Γκίλαρντ, Αυστραλή πολιτικός

1973: Φοίβος Δεληβοριάς, Έλληνας τραγουδοποιός

Θάνατοι

1902: Εμίλ Ζολά, Γάλλος συγγραφέας

1913: Ρούντολφ Ντίζελ, Γερμανός μηχανικός, ιδρυτής της μηχανής Diesel

1995: Αλέξης Μπίστικας, Έλληνας σκηνοθέτης

1997: Ρόι Λίχτενσταϊν, Αμερικανός ζωγράφος

2009: Σπεράντζα Βρανά, Ελληνίδα ηθοποιός

2010: Τόνι Κέρτις, Αμερικανός ηθοποιός

2017: Τομ Άλτερ, Ινδός ηθοποιός.