Ρεκόρ συναλλαγών των Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα

Συνολικές συναλλαγές ύψους €7.110.929 πραγματοποίησαν οι κάτοχοι κυπριακών πιστωτικών καρτών το φετινό καλοκαίρι στα κατεχόμενα. Το υπέρογκο αυτό ποσό δαπανήθηκε από κάρτες Ελληνοκυπρίων τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Το σύνολο των συναλλαγών των Ε/κ στα κατεχόμενα το πρώτο οκτάμηνο του έτους έφτασε στα €13.878.281, σε σύγκριση με €11.415.021, που ξόδεψαν οι κάτοικοι των κατεχομένων με τουρκικές πιστωτικές κάρτες στις ελεύθερες περιοχές. Η φετινή χρονιά, μάλιστα, ήταν η πρώτη από τότε που άνοιξαν τα οδοφράγματα το 2003, που τα χρήματα που ξόδεψαν οι Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα μέσω πιστωτικών καρτών ήταν περισσότερα από αυτά που δαπάνησαν οι Τουρκοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές.

Οι συναλλαγές του καλοκαιριού

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η JCC Payments, το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα τον Αύγουστο ανήλθε στα €2.111.605. Την ίδια ώρα, οι συναλλαγές των Τουρκοκυπρίων με τουρκικές πιστωτικές κάρτες στις ελεύθερες περιοχές ανήλθαν στο €1.774.594. Σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία που δημοσιοποίησε εντός τους καλοκαιριού η JCC Payments, οι συναλλαγές των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα τον Ιούλιο ανήλθαν στο €1,95 εκατ., ενώ τον ίδιο μήνα οι δαπάνες των Τουρκοκυπρίων μέσω πιστωτικών καρτών στις ελεύθερες περιοχές περιορίστηκαν στο €1,52 εκατ. Όσον αφορά τις συναλλαγές από κυπριακές κάρτες στα κατεχόμενα για τον μήνα Ιούνιο, ξεπέρασαν τα €2 εκατ. (€2.056.085), ενώ τον Μάιο ανήλθαν στο €1.848.239. Στο σύνολό τους οι συναλλαγές των Ε/κ στα κατεχόμενα τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο ανήλθαν στα €5.262.690, ενώ αν προστεθεί και ο Μάιος σε αυτούς, τότε το ποσό εκτοξεύεται στα €7.110.929.

Διπλό το ρεκόρ

Σύμφωνα με την JCC Payments, το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους ανήλθε στα €13.878.281. Το εν λόγω ποσό είναι το μεγαλύτερο που ξόδεψαν ποτέ οι Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα από τότε που άνοιξαν τα οδοφράγματα. Την ίδια ώρα, η φετινή είναι η πρώτη χρονιά που οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα ξεπερνούν τις αντίστοιχες των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, οι οποίες για το πρώτο οκτάμηνο του έτους που διανύουμε ανήλθαν στα €11.415.021. Αυτό οφείλεται αφενός στην πτώση που καταγράφει η ισοτιμία της τουρκικής λίρας και αφετέρου στην αύξηση του αριθμού των Ελληνοκυπρίων που μεταβαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους και να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Πηγή: simerini.sigmalive.com