Προηγείται το κόμμα του Φάρατζ στη Βρετανία

Δημοσκόπηση ενόψει των ευρωεκλογών στη Βρετανία αναδεικνύει πρώτη δύναμη το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ. Ακολουθούν οι Εργατικοί. Στην τρίτη θέση οι Συντηρητικοί.

Το κόμμα του Φάρατζ συγκεντρώνει συγκεντρώνει ποσοστό 27% στην πρόθεση ψήφου. Ξεπερνώντας τους Εργατικούς (22%) και τους Συντηρητικούς (15%). Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov που διενεργήθηκε στις 15-16 Απριλίου σε δείγμα 1855 Βρετανών.

Πριν από μία εβδομάδα το Brexit του Φάρατζ βρισκόταν στην τρίτη θέση, με ποσοστό 15%. Όμως εκείνη η δημοσκόπηση είχε γίνει πριν ξεκινήσει η επίσημη προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, όπως εξήγησε το YouGov στην ανακοίνωσή του. Από την περασμένη Παρασκευή το ποσοστό του σχεδόν διπλασιάστηκε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Το κόμμα του Φάρατζ αυτοπροβάλλεται ως ο «σωτήρας του Brexit» και υποστηρίζει ότι είναι σε θέση να ολοκληρώσει το «διαζύγιο» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια περίοδο που η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε δύο φορές την αναβολή του.

Λόγω της εντυπωσιακής ανόδου του κόμματος του Brexit, μέσα σε μία εβδομάδα έπεσε στο μισό, από το 14% στο 7%, το ποσοστό του ευρωφοβικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Ukip. Υπενθυμίζεται ότι το Ukip, του οποίου ο Φάρατζ ήταν ηγέτης, κέρδισε τις ευρωεκλογές του 2014 με ποσοστό 26%.