ΠΟΥ: «Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της πανδημίας κορωνοϊού»

ΠΟΥ

Πάνω από 5.000 οι νεκροί λόγω κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν Ισπανία και Βουλγαρία 

Πακέτο διάσωσης ύψους μισού τρισ. θα αποδεσμεύσει η Γερμανία – Δραματική αύξηση των κρουσμάτων, ύψους 35%, στη Βρετανία μέσα σε 24 ώρες

– Ευελιξία ως προς τα δημοσιονομικά μέτρα προωθεί η ΕΕ

Η Ευρώπη βρίσκεται στο «επίκεντρο» της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποίησε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους,

καλώντας τις χώρες να «εντοπίζουν, να απομονώνουν, να εξετάζουν και να θεραπεύουν κάθε κρούσμα».

«Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι ο ημερήσιος αριθμός

νέων κρουσμάτων που καταμετρούνται είναι υψηλότερος από αυτούς που ανέφερε η Κίνα όταν κορυφωνόταν εκεί η πανδημία.

Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του κορωνοϊού ξεπέρασε το «τραγικό ορόσημο» των 5.000, ανακοίνωσε.

Σε κλοιό πανικού βρίσκεται ο πλανήτης εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Το καθεστώς τρόμου έχει κυριεύσει και την Ευρώπη που μετρά καθημερινά όλο και μεγαλύτερο αριθμό νεκρών εξαιτίας της πανδημίας.

Το ισχυρότερο πλήγμα από τις ευρωπαϊκές χώρες έχει, αδιαμφισβήτητα, υποστεί η Ιταλία, στην οποία έχουν καταγραφεί πάνω από χίλιοι νεκροί και περισσότερα από 15.000 κρούσματα.

Το τελευταίο 24ωρο, πάντως, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται και άλλες χώρες της γηραιάς ηπείρου όπως η Ισπανία και η Βουλγαρία.

Ισπανία: «Τα κρούσματα ίσως ξεπεράσουν και τις 10.000»

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε, συγκεκριμένα, τη χώρα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της μάχης που δίνουν οι αρχές ενάντια στην εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που θα συγκληθεί αύριο,θα εγκριθεί το σχετικό διάταγμα με το οποίο η Ισπανία «θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 15 ημερών»,

είπε ο Σάντσεθ σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε, την ώρα που η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στη χώρα και καταμετρά περισσότερα από 4.200 κρούσματα.

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 10.000», επισήμανε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει την κινητοποίηση «όλων των οικονομικών, υγειονομικών, δημόσιων και ιδιωτικών, και στρατιωτικών μέσων για την προστασία όλων των πολιτών», εξήγησε ο Σάντσεθ.

Ωστόσο, η «νίκη εξαρτάται από τον καθένα εξ ημών… ο ηρωισμός συνίσταται στο να πλένουμε τα χέρια και να παραμένουμε στα σπίτια μας», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βουλγαρία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Βουλγαρία η κυβέρνηση της χώρας για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ενώ αποφάσισε, εκδίδοντας

το σχετικό διάταγμα, το άμεσο κλείσιμο έως τις 29 Μαρτίου όλων των μη αναγκαίων καταστημάτων, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων τριπλασιάστηκε σε διάστημα 24 ωρών.

Η Βουλγαρία καταμετρά σήμερα 23 κρούσματα έναντι επτά χθες και η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διατάσσοντας

την αναστολή όλων των εμπορικών συναλλαγών σε εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, καφέ, νυχτερινά κέντρα και αίθουσες παιχνιδιών.

Βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που θα έχει ισχύ έως τη 13η Απριλίου, θα επιβληθούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από και προς τις χώρες

όπου καταγράφονται πολλά κρούσματα του νέου κορονοϊού, θα κλείσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και θα δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να παρεμβαίνει όταν δεν τηρείται η καραντίνα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ απηύθυνε έκκληση στους Βούλγαρους να τηρήσουν κατά γράμμα τους κανονισμούς και απείλησε με φυλάκιση ενός έτους όσους παραβιάζουν την καραντίνα.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Πακέτο μισού τρισ. για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Απεριόριστες πιστώσεις και εγγυήσεις ύψους έως και 553 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις γερμανικές επιχειρήσεις, «μόνο για αρχή», ανακοίνωσαν πριν από λίγη

ώρα οι υπουργοί Οικονομικών Όλαφ Σολτς και Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της επιδημίας του κορονοϊού.

Η κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW θα διαθέσει στην αρχή 20 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά «δεν υπάρχει ανώτατο όριο στις πιστώσεις που θα προσφέρει, αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα.

Είναι το μπαζούκα με το οποίο κάνουμε αυτό που είναι τώρα απαραίτητο», δήλωσε ο κ. Σολτς, για να προσθέσει ο κ. Αλτμάιερ ότι οι εγγυήσεις, ύψους 553 δισεκατομμυρίων ευρώ,

«είναι μόνο για αρχή». Υποσχεθήκαμε «ότι δεν θα αποτύχουμε λόγω έλλειψης χρημάτων ή πολιτικής βούλησης

και αυτό σημαίνει ότι καμία υγιής επιχείρηση δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας και τόνισε: «Αν χρειαστεί, θα ξαναγεμίσουμε τα όπλα μας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα ακολουθήσει και συνολικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας. «Κρατάμε και κάτι ακόμη στο πίσω χέρι μας», δήλωσε σχετικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσφερόμενο κυβερνητικό πακέτο για μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμη και σε αυτό το πρώτο στάδιό του,

υπερβαίνει και τα ποσά που είχε διαθέσει το Βερολίνο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του 2008 (περίπου 70 δισεκατομμύρια).

«Επειδή ακριβώς έχουμε πλεόνασμα, το κράτος μπορεί να κάνει τώρα ό,τι χρειάζεται προκειμένου να προσφέρει ασφάλεια στις επιχειρήσεις και στους υπαλλήλους τους.

Δείχνουμε ότι είμαστε ισχυρότεροι από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Ήδη η καγκελάριος Μέρκελ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ενόψει της πρόκλησης του κορονοϊού ήταν διατεθειμένη ακόμη και να αναστείλει την ισχύ του δόγματος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Η Lufthansa θα ζητήσει κρατική ενίσχυση

Η Lufthansa διερευνά την πιθανότητα κρατικής υποστήριξης «εξαιτίας των τεράστιων συνεπειών του κορονοϊού.

Μιλάμε με κυβερνήσεις για πιθανή κρατική ενίσχυση»,δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της Handelsblatt.

Ο προϊστάμενος της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, θα λάβει μέρος σε ένα γύρο σχετικών συνομιλιών με την καγκελάριο Μέρκελ απόψε το βράδυ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Εκτός από την γερμανική κυβέρνηση, η Lufthansa συζητά με την αυστριακή, την ελβετική και την βελγική κυβέρνηση, χώρες στις οποίες

η εν λόγω αεροπορική εταιρεία εκπροσωπείται από τις θυγατρικές της εταιρείες Austrian, Swiss και Brussels.

Η Γαλλία απαγορεύει τις συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων – Η Τσεχία κλείνει τα σύνορα – Ξεπέρασαν τους 5.000 οι θάνατοι παγκοσμίως

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων στη Γαλλία

από 1.000 προηγουμένως, προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού.

«Θα περάσουμε στο όριο των 100 για τις συγκεντρώσεις. Η ιδέα είναι να μπορέσουμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση, την κυκλοφορία του ιού»

και η απαγόρευση αυτή θα εφαρμοστεί σε όλη την εθνική επικράτεια και από τώρα», εξήγησε ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο F1.

«Εκατό άνθρωποι, αυτό σημαίνει προφανώς σημαντικές συνέπειες για τα θέατρα, για τους κινηματογράφους». παραδέχθηκε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους γάμους, ο Φιλίπ είπε: «Σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε την υγεία των Γάλλων

ό,τι κι αν συμβεί, αλλά και να διατηρήσουμε τη συνέχεια της ζωής του έθνους».

Την Κυριακή, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει διά στόματος του υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν

την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων άνω των 1.000 ατόμων μέχρι τις 15 Απριλίου, τόσο στο ύπαιθρο όσο και στους κλειστούς χώρους.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι τα σύνορα της χώρας θα κλείσουν από τη Δευτέρα τόσο για τους ξένους που θέλουν να εισέλθουν

στη χώρα όσο και για τους Τσέχους που θέλουν να αναχωρήσουν για το εξωτερικό, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

«Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, απαγορεύουμε σε όλους τους ξένους την είσοδο στην Τσεχική Δημοκρατία και ταυτόχρονα σε όλους τους Τσέχους πολίτες

την έξοδο από το έδαφος της Τσεχίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ.

Εκατόν δέκα επτά κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στη χώρα αυτή της ΕΕ, αλλά κανένας θάνατος.

«Είναι ένα πολύ σκληρό μέτρο, αλλά πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού», πρόσθεσε.

Οι περιορισμοί αυτοί δεν αφορούν τους ξένους που έχουν μόνιμη άδεια παραμονής ή άδεια παραμονής άνω των 90 ημερών.

Η κυβέρνηση επέβαλε επίσης υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων για όσους φθάνουν από 15 χώρες «κινδύνου» (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο,

Κίνα, Νότια Κορέα, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Ελβετία, Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία) εκτός από τους ταξιδιώτες τράνζιτ.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε εξάλλου πως η διάδοση του νέου κορονοϊού θα θεωρείται αδίκημα.

Χθες, Πέμπτη, η Πράγα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που συντίθεται από επίσημες πηγές η πανδημία του νέου κορονοϊού

έχει προκαλέσει τον θάνατο 5.043 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, στην πλειονότητά τους στην ηπειρωτική Κίνα.

Η ΕΕ θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει μια ρήτρα στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ που θα επιτρέπει

αναστολή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων από χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τη γενική ρήτρα διαφυγής για μια γενικότερη στήριξη δημοσιονομικής πολιτικής»,

δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, σε συνέντευξη Τύπου

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι δαπάνες που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τους εθνικούς δημοσιονομικούς στόχους που θέτει η

ΕΕ περιλαμβάνουν χρήματα για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση, για εργαζομένους,

για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού και τη στήριξη κλάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως του λιανικού εμπορίου, των μεταφορών και του τουρισμού, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Βρετανία : Αύξηση κατά 35% των κρουσμάτων

Τα κρούσματα της επιδημίας στην Βρετανία αυξήθηκαν κατά 35% σε 798 τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Μέχρι στιγμής 10 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την επιδημία Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνολικά, 32.771 άνθρωποι έχουν περάσει από ιατρική εξέταση για τον νέο ιό στην χώρα, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Υγείας.

Στο μεταξύ, η Σκωτία ανακοίνωσε τον πρώτο της θάνατο, ηλικιωμένο ασθενή με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Ελβετία: Η κυβέρνηση θέτει στη διάθεση της οικονομίας δισεκατομμύρια φράγκα

Η ελβετική κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει την οικονομία της χώρας με δέκα δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (CHF) για να αντιμετωπιστεί η επιδημία του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας ύψους μέχρι 10 δισεκ. ελβετικών φράγκων (CHF).

Μεταξύ άλλων, τα χρήματα θα χορηγηθούν για την αποζημίωση περιορισμένου χρόνου εργασίας και σε εταιρείες με οικονομικά προβλήματα λόγω κορονοϊού.

Η Ελβετία έλαβε επίσης περαιτέρω μέτρα για να μην εξαπλωθεί η επιδημία του κορονοϊού: Απαγορεύτηκαν εκδηλώσεις με περισσότερα από 100 άτομα

μέχρι το τέλος Απριλίου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 4 Απριλίου, ενώ η είσοδος από την Ιταλία θα περιοριστεί περαιτέρω.

Ισλανδία: Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις 100 ή άνω των 100 ανθρώπων

και ότι τα γυμνάσια τα λύκεια και τα πανεπιστήμια θα κλείσουν για τέσσερις εβδομάδες, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό μέτρο που πρέπει να τεθεί σε ισχύ την σωστή στιγμή, με βάση τις συστάσεις των κορυφαίων επιστημόνων μας,

έτσι ώστε να συνεχίσουμε να προλαμβάνουμε καταστάσεις», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σβάντις Σβαβάαρσντοτιρ.

Οι Ολλανδοί αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Οι Ολλανδοί συγκεντρώνουν αποθέματα από χαρτί υγείας, μακαρόνια και κονσέρβες,

καθώς αυξάνεται η ανησυχία για την επιδημία του νέου κορονοϊού, μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την αναχαίτιση του Covid-19.

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ στις μεγαλύτερες πόλεις της Ολλανδίας άδειασαν, ώρες αφότου

ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε στους πολίτες ότι δεν χρειάζεται να αγοράσουν επιπλέον προμήθειες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, είπε στις επιχειρήσεις να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενούς τους

να εργαστούν από το σπίτι και συνέστησε σε οποιονδήποτε έχει εμφανίσει συμπτώματα να παραμείνει στο σπίτι του.

Στη χώρα ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού ανήλθε σε 804, ενώ η Ολλανδία καταμετρά 10 θανάτους.

Η Ουκρανία κλείνει για δύο εβδομάδες τα σύνορά της

H Ουκρανία θα κλείσει σε 48 ώρες τα σύνορά της για τους ξένους πολίτες για διάστημα δύο εβδομάδων,

δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας Ολέξι Ντανίλοφ, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Η χώρα μας θα κλείσει τα σύνορα για τους ξένους πολίτες σε 48 ώρες. Το υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει όλους τους οργανισμούς,

όλες τις χώρες για το ότι η Ουκρανία θα κλείσει τα σύνορά της για τους ξένους πολίτες για διάστημα δύο εβδομάδων», δήλωσε ο Ντανίλοφ.

Τη ίδια στιγμή συμβούλεψε τους Ουκρανούς να περιορίσουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, ενώ είπε ότι όσοι Ουκρανοί βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό μπορούν να επιστρέψουν,

διευκρινίζοντας ωστόσο ότι όσοι έμειναν σε χώρες που επλήγησαν από τον κορονοϊό θα πρέπει να περάσουν από τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου.

Στην Ουκρανία έχει επιβληθεί καραντίνα μέχρι τις 3 Απριλίου. Έχουν κλείσει όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα,

οι κινηματογράφοι, τα κέντρα διασκέδασης, ενώ απαγορεύονται οι δημόσιες εκδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα.