Πολεμικές προαναγγελίες Ακάρ – Ερντογάν: «Είμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε το 1974»

Σε πολεμικές προαναγγελίας προχώρησαν Ερντογάν και Ακάρ, λέγοντας επιθετικά πως η Τουρκία είναι έτοιμη να επαναλάβει το 1974, σε μια περίοδο που η κλιμάκωση και τα επεισόδια σε Αιγαίο και Μεσόγειο έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή.

Όλα δείχνουν πως έχει φτάσει η στιγμή για άμεσες απαντήσεις στην τουρκική επιθετικότητα και σε αυτό το πλαίσιο το ΓΕΣ αποδέσμευσε φωτογραφίες από ελληνικές επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού, ενώ το πανίσχυρο υποβρύχιο-«φάντασμα» του ΠΝ, δημιούργησε ταραχή στο τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο και την πολεμική συνοδεία του. Με λίγα λόγια, οι πιθανότητες για μια σύρραξη στην περιοχή μας έχουν αυξηθεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο μήνυμα του για την Γιορτή της Νίκης αναφέρει ότι «το Τουρκικό Έθνος όπως χθες έτσι και σήμερα είναι έτοιμο να δείξει την ίδια αυτοθυσία και το ίδιο θάρρος για την ελευθερία και το μέλλον του στο βωμό της πατρίδας που θεωρεί πιο ιερό από την ίδια του τη ζωή».

«Με την επική νίκη της 30ης Αυγούστου το Έθνος μας έσκισε το πουκάμισο της αιχμαλωσίας που έκριναν ότι του αξίζει και διαμήνυσε σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα κάνει παραχωρήσεις από την ανεξαρτησία του όποιο και αν είναι το τίμημα. Η Μεγάλη Νίκη που ήταν προάγγελος του τελευταίου μας κράτους, της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι το όνομα της εκ νέου ανόδου του Τουρκικού Έθνους που θέλησαν να διαγράψουν από την Ιστορία», αναφέρει ο Ερντογάν στο μήνυμα του.

Παράλληλα, στην Αττάλεια έδεσε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις κατα τον πλου του οποίου στο Αιγαίο η τουρκική προκλητικότητα χτύπησε κόκκινο με αποτέλεσμα 19 σκληρές αερομαχίες, αριθμός που αποτελεί φετινό ρεκόρ, μέχρι στιγμής.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον πλου του σκάφους. Στην σχετική ανάρτηση μάλιστα τονίζεται πως «συνεχίζεται ο πλούς του Ορούτς Ρέις προς την Μερσίνα από την Ιστανμπουλ, προκειμένου να υπηρετήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι φρεγάτες μας και τα ταχύπλοα σκάφη μας το συνοδεύουν».

Αν μη τι άλλο από την ανάρτηση αυτή γίνεται γνωστό πως το πλοίο δεν θα παραμείνει στην Αττάλεια αλλά θα συνεχίσει ακόμα πιο ανατολικά για το λιμάνι της Μερσίνας.

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ προχώρησε σε επανάληψη μάλιστα απειλών, κατά την διάρκεια τελετής προαγωγής αξιωματικών. Τόνισε μεταξύ άλλων πως παράλληλα με την μάχη κατά της τρομοκρατίας οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις δραστηριότητές μας σε Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Κύπρο επισημαίνοντας πως «δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ ως προς τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω και το δηλώνουμε σε όλο τον κόσμο να μην υπολογίζουν σε κάτι τέτοιο. Μην δοκιμάζεται την δύναμή μας».

Πρόσθεσε δε «Σήμερα είμαστε στην ίδια κατάσταση που ήμασταν στην Κύπρο το 1974, ότι κάναμε εκείνες τις μέρες να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα το πράξουμε και τώρα»