Οι μεσημεριανές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ για την υποστολή της ελληνικής σημαίας στην βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του ANT1, άνοιξε δίαυλος επικοινωνίας, ανάμεσα στο γραφείο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να μάθει εάν αληθεύει ο ισχυρισμός του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Πηγή κοντά στον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε στον ΑΝΤ1,ότι υπήρξε πάνω από 100 φορές επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό, τον κ. Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ με σκοπό να διερευνηθεί, εάν τα όσα έλεγε ο Τούρκος πρωθυπουργός είχαν βάση.

Πάντως οπτικό υλικό δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα…Ούτε υπάρχει επίσημη ανακοίνωση/διάψευση. Κάτι διαρροές μόνο…

Τι είπε ο Μ.Γιλντιρίμ

Η τουρκικη ακτοφυλακή, έκανε τις απαραίτητες παρεμβάσεις και κατέβασε την σημαία από εκεί», είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. Και συνέχισε:

«Συστήνουμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που αυξάνουν την ένταση μεταξύ δυο καλών γειτόνων».

«Κάποιες φορές, η γείτονάς μας, Ελλάδα, προβαίνει σε δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν την ένταση στη θάλασσα του Αιγαίου, και μάλιστα τον τελευταίο καιρό προκαλεί την προσοχή ότι έχουν αυξηθεί αυτές οι παραβιάσεις. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους», αναφέρει σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλίες παρόμοιες με εκείνες των Ιμίων. Βλέπουμε ότι υπήρξε πρωτοβουλία προκειμένου να υψωθεί η ελληνική σημαία στο νησί Ανθρωποφάγος (μικρό νησάκι που ανήκει στο νησί Φούρνοι). Η ακτοφυλακή μας επενέβη καταλλήλως και κατέβασε τη σημαία από εκεί», σημείωσε και πρόσθεσε δε ότι «η συμβουλή μας προς την Ελλάδα είναι να μείνει μακριά από προκλήσεις που αυξάνουν την ένταση και να κινείται με βάση το δίκαιο καλής γειτονίας. Να μην θεωρεί κανείς ότι θα υποχωρήσουμε», σημειώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Τσαβούσογλου: Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από το νησί Ανθρωποφάγος

Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη νησίδα Ανθρωποφάγος χθες το βράδυ, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η ‘κακομαθημένη’, όπως είπε, συμπεριφορά του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας δεν πρέπει να μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη τύπου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Στόντελμπεργκ, ο Τσαβούσογλου είπε: “αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα έκανε κάποια βήματα έντασης στα Ίμια” και πρόσθεσε:

“Μην κάνετε επικίνδυνα βήματα, μπορεί να γίνει ατύχημα ή μπορεί να γίνει ατύχημα που δεν μπορεί να ελέγξει ο στρατός μας, εμείς το λέμε κάθε φορά. Δυστυχώς υπάρχει ένας Υπουργός Άμυνας, κάποιοι λένε ότι είναι καλό παιδί και κάποιοι κακομαθημένο. Το λέω επικαλούμενος τους Έλληνες. Αγαπά τον λαϊκισμό, άλλωστε γνωρίζετε ότι είναι ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος”, ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η ‘κακομαθημένη’ συμπεριφορά του Έλληνα Υπουργού Άμυνας δεν πρέπει να φτάσει σε σημείο που να χαλάσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

“Χθες το βράδυ τρεις πολίτες νομίζω πήγαν και έκαναν μια τέτοια πρωτοβουλία, οι κομάντος μας πήγαν πάλι και την πήραν. Δεν είναι πρόβλημα, πάμε ξανά και την παίρνουμε πάλι αλλά γιατί χρειάζονται αυτά; Η απέναντι πλευρά πρέπει να αποφεύγει αυτού τους είδους τα βήματα και στα καλά καθούμενα να μην κάνει βήματα που θα αυξάνουν την ένταση. Όταν τα κάνουν παίρνουν την απάντησή τους. Επομένως αυτός ο λαϊκισμός δεν ωφελεί την Ελλάδα. Εμείς ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρωθούμε στην θετική ατζέντα. Πρέπει να προτιμήσουμε την ενίσχυση των διμερών μας προγραμμάτων”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Να σημειωθεί πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει επιλέξει την τακτική του «Πόντιου Πιλάτου» σε ότι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Loading...