Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Ντέιβιντ Κοχ: Ο 11ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών ο δισεκατομμυριούχος Ντέιβιντ Κοχ.

«Με βαριά καρδιά ανακοινώνω τον θάνατο του αδελφού μου Ντέιβιντ», ανακοίνωσε ο αδελφός του, Τσαρλς Κοχ. «Όποιος δούλευε με τον Ντέιβιντ έζησε σίγουρα τη γιγαντιαία προσωπικότητά του και το πάθος του για τη ζωή».

Ο Ντέιβιντ και ο 83χρονος αδελφός του Tσαρλς, «έτρεχαν» την Koch Industries, έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς ομίλους στον κόσμο.

Ο Ντέιβιντ Κοχ βρισκόταν στη λίστα με τους πλουσιότερους Αμερικανούς, κατέχοντας περιουσία που ξεπερνούσε τα 42 δισ. δολάρια! Ιδιοκτήτης εταιρειών πετρελαίου, με αμύθητα πλούτη, υπήρξε φανατικός υποστηρικτής του συντηρητικότερου κομματιού των Ρεπουμπλικάνων.

Αγαπούσε το μπαλέτο και ως μικρό παιδί τον ενδιέφερε η ιστορία των δεινοσαύρων. Στα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε στην ομάδα μπάσκετ του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης, όπου ξεχώρισε βάζοντας 41 καλάθια σε αγώνα της ομάδας του πανεπιστημίου όπου φοιτούσε.

Η επιρροή στην αμερικανική πολιτική σκηνή

Ο Κοχ ανέπτυξε, μαζί με φιλανθρωπική, και έντονα πολιτική δράση. Είχε θέσει υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του Φιλελεύθερου Κόμματος των ΗΠΑ το 1980.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, υποστήριξε το «Tea Party», που στις εκλογές του 2010 είχε θέσει ως υποψήφια αντιπρόεδρο την Σάρα Πέιλιν.

Ερχόταν συχνά αντιμέτωπος με κατηγορίες που τον ήθελαν να προωθεί μια ακραία συντηρητηκή και νεοφιλελεύθερη ατζέντα προς ιδίον όφελος.

Υποστήριζε με μεγάλη θέρμη την ιδιωτική πρωτοβουλία στην επιχειρηματικότητα, την ελεύθερη αγορά, αλλά και τους νόμους που ποινικοποιούσαν την ομοφυλοφιλία.

Από το 1970 οι αδερφοί Κοχ, όπως εκτιμάται, ξόδεψαν πάνω από 100 δισ. ώστε να αναδεικνύονται στην ηγεσία της αμερικανικής πολιτικής σκηνής ακραία Συντηρητικοί. Πολλά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν, μάλιστα, ότι οι επιχειρηματίες βοήθησαν στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Γεννημένος στο Κάνσας των ΗΠΑ, ο Κοχ κληρονόμησε από τον πατέρα του Φρεντ την εταιρεία, την οποία και επέκτεινε αναδεικνύοντας την, το 2013, στη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση της χώρας.

Περί τα 60 του χρόνια προσβλήθηκε από καρκίνο του προστάτη.

Φανατικός πολέμιος του Ομπάμα

Ήταν γνωστός στο αμερικανικό κοινό για την «σκληρή» στάση τους απέναντι σε κάθε μέτρο που στοχεύει να υποστηρίξει τους αδύναμους.

Πολέμησαν τη μεταρρύθμιση του Ομπάμα στην Υγεία, «παρέλυσαν» το αμερικανικό Δημόσιο οδηγώντας τις ΗΠΑ στο χείλος της χρεοκοπίας (το φθινόπωρο του 2013), κήρυξαν πόλεμο στα συνδικάτα του Δημοσίου στην πολιτεία του Ουισκόνσιν (το 2011). Διαφώνησαν, δε, με την θέσπιση κατώτατου μισθού και με το κάθε μορφής κράτος πρόνοιας αλλά είναι φανατικοί υπέρμαχοι των όπλων.

crashonline.gr