Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις GEMA το βιβλίο του Δημήτρη Καλανδράνη «Ο ΑΣΚΗΤΗΣ». Είναι μία αφήγηση βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, κατά κύριο λόγο. Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου που ορφάνεψε νωρίς και χρειάστηκε να παλέψει με τη φτώχεια και τις κοινωνικές διακρίσεις, για να εξελιχθεί σε έναν ενήλικα άνδρα ο οποίος πορεύεται στη ζωή του με πλοηγό την εντιμότητα και την αλήθεια. Ο συγγραφέας του μας μίλησε σχετικά:

Ο τίτλος του βιβλίου σας σίγουρα δεν είναι τυχαίος. Με ποια κριτήρια τον επιλέξατε;  

Ασκητής πιστεύω ότι μπορεί να είναι ο κάθε πολίτης που ζει ανάμεσα σε συνανθρώπους του και προτιμά να διαβιεί με λιτότητα και να στερείται αγαθά τα οποία θα μπορούσε να αποκτήσει, με τίμημα την ελευθερία του, την τιμή του, την αξιοπρέπεια του, τις πεποιθήσεις του. Ο ήρωας του βιβλίου μου είναι αυστηρός με τον εαυτό του και ασκεί συνεχή έλεγχο στις ορμές και τις επιθυμίες του. Είναι δίκαιος, δεν είναι δογματικός και έχει βαθειά πίστη στον Θεό. Εξελίσσεται σε ένα χρήσιμο κύτταρο της κοινωνίας, διαμορφώνει έναν αξιαγάπητο χαρακτήρα και επηρεάζει θετικά το περιβάλλον του. Στην ασκητική πορεία του αντλεί έμπνευση από τον αγνό έρωτα του για ένα κορίτσι που γνωρίζει νωρίς στη ζωή του, στην Αίγυπτο όπου γεννιέται και μεγαλώνει. Και με την επιστροφή του στην Ελλάδα, εξελίσσεται σε έναν ασυμβίβαστο, σύγχρονο και αιρετικό ασκητή των πόλεων, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, και αργότερα γίνεται ξωμάχος. Αντιστέκεται στο κατεστημένο, διανύει μια λαμπρή σταδιοδρομία και αντιμετωπίζει δυναμικά τις προκλήσεις της ζωής, παραμένοντας πιστός στις πεποιθήσεις του.

 

Ποιο γεγονός ή ποια εσώτερη ανάγκη σας οδήγησε στη συγγραφή του ΑΣΚΗΤΗ;

Αρθρογραφώ σε τοπική εφημερίδα στην Πάρο με δοκίμια και διηγήματα και έχω αποκτήσει ένα πιστό αναγνωστικό κοινό. Κάποια στιγμή σκέφτηκα να δοκιμάσω τον εαυτό μου στη συγγραφή ενός μυθιστορήματος. Συνέβαλε σ’αυτό η παρότρυνση φίλων να γράψω ένα βιβλίο βασισμένο σε περιστατικά από τη ζωή μου, κάτι σαν μυθιστορηματική βιογραφία. Την τελική απόφαση την πήρα μετά από δυο περιστατικά που συνέβησαν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. – Η μητέρα δυο παιδιών τα οποία βοηθούσα στις εξετάσεις μου δήλωσε ότι, αν έγραφα ποτέ την βιογραφία μου, θα κάλυπτε τα έξοδα της έκδοσης. – Το δεύτερο περιστατικό αφορούσε έναν πάλαι ποτέ συνεργάτη μου στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος  μου ζήτησε την άδεια να γράψει τη βιογραφία μου με τίτλο ΜΙΜΗΣ Κ. Τότε συνειδητοποίησα ότι η ζωή μου μπορεί να παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ορισμένο αναγνωστικό κοινό και θα άξιζε τον κόπο να την γράψω σε βιβλίο. Έτσι έγραψα ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε μεγάλο βαθμό σε γεγονότα της ζωής μου.

Τι νέο κομίζει -κατά τη γνώμη σας- στο χώρο του μυθιστορήματος;

Είναι ένα μυθιστόρημα, μοντέρνο και ηθοπλαστικό συνάμα. Στις 430 σελίδες απουσιάζει το σεξ, αλλά ο έρωτας είναι πανταχού παρών. Δεν θα συναντήσει κανείς σε αυτές ούτε μία χυδαία λέξη ή πράξη, γιατί συμβαίνει μερικοί άνθρωποι να διάγουν έτσι τον βίο τους. Είναι τόσο αληθινό όσο και διδακτικό και ακολουθεί τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις μέσα από τον μικρόκοσμο του ήρωα, που – όπως συμβαίνει πάντα – είναι ένα ολόγραμμα του μακρόκοσμου. Ευελπιστώ να διαβάζεται το ίδιο άνετα από όλα τα μέλη μιας οικογένειας. Σου αφήνει μια γλυκειά αίσθηση για εποχές που έφυγαν και είχαν μέσα τους το όνειρο και την ελπίδα. Όταν το έγραψα δεν περίμενα να ενθουσιάσει νέους 20 ετών, φιλόλογους, γιατρούς, επιχειρηματίες, αγρότες, κληρικούς, συνταξιούχους.

Σε εποχές μεγάλης κινητικότητας πληθυσμών, όπως η δική μας, το έργο κομίζει ένα σοβαρό μήνυμα: οι δυσκολίες στη ζωή ξεπερνιούνται, όταν πιστεύεις στον εαυτό σου και στο Θεό, όταν χτίζεις ένα δυνατό χαρακτήρα, είσαι δίκαιος και ακέραιος άνθρωπος  και  έχεις όραμα με θέληση να το πραγματώσεις. Ένα μεγάλο μέρος του έργου αφορά τη ζωή του ήρωα στο Κάιρο της Αιγύπτου, ως παιδί Ελλήνων μεταναστών. Και το μεγαλύτερο αφορά τον επαναπατρισμό του, ή καλύτερα την παλιννόστησή του, όταν οι συνθήκες διαβίωσης των ευρωπαϊκής καταγωγής κατοίκων άρχισαν να γίνονται δυσμενείς με το κίνημα του Nasser. Το παιδί των μεταναστών επιστρέφει στην χώρα καταγωγής του και ξεκινά από το μηδέν. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, μοιάζει η ζωή για τους περισσότερους ανθρώπους να μηδενίζει και να ξεκινά από την αρχή, δεν νομίζετε;

Ναι, είναι γεγονός. Οπότε, η έμπνευσή σας, δεδομένων των εξελίξεων, συνεχίζεται; Μας είπατε ότι είναι το πρώτο σας μυθιστόρημα. Έπονται άλλα;  

Έχω ήδη γράψει ένα άλλο με τίτλο ΤΟ ΕΠΑΘΛΟ και είμαι σε αναζήτηση εκδότη και έχω ήδη εκδώσει δυο συλλογές ποιημάτων και ένα βιβλίο στα Αγγλικά, το οποίο αργότερα μεταφράστηκε στα Γαλλικά. Ο τίτλος του πρωτοτύπου είναι «Getting to understand the Greeks».

Αλήθεια, για όποιον δεν έχει διαβάσει το μυθιστόρημά σας, τι θα απαντούσατε αν σας ρωτούσε «Πώς φτάσατε ως εδώ;»

Συνέχεια ζω στο μέλλον και σε άλλο χώρο. Δεν έφτασα ποτέ εδώ, γιατί είμαι πάντα αλλού. 

Ποιος είναι ο επόμενος προορισμός σας

Να τελειώσω το τρίτο μυθιστόρημα για το οποίο ήδη έχω εξασφαλίσει τον εκδότη. Επίσης θέλω να αξιοποιήσω μουσικές μελωδίες που έχω συνθέσει κατά καιρούς, εκδίδοντας ένα άλμπουμ και να συμμετέχω σε ένα μουσικό σχήμα ποιοτικής μουσικής. Η μουσική θεραπεύει τη ζωή, την υπηρετεί, την εναρμονίζει και την απογειώνει… Είναι η δια βίου παρηγοριά μας…

Επιμέλεια: Ροδάνθη Πετρίδου