Παναθηναϊκός: Τι σημαίνει η επανεμφάνιση Αλαφούζου

Παναθηναϊκός

Χρειάστηκε να περάσει ένα χρόνος και δέκα μήνες, καθώς επίσης και να πραγματοποιηθεί αλλαγή σκυτάλης στην Κυβέρνηση της χώρας, ώστε ο Γιάννης Αλαφούζος να επανεμφανιστεί στο Παναθηναϊκό προσκήνιο με επίσημο τρόπο.

Από την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου του 2017, όταν ανακοίνωνε μέσω του ΣΚΑΪ το Παναθηναϊκό του τέλος, μέχρι την πρόσφατη συνάντησή του με το νέο υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη

όπου εκπροσώπησε διοικητικά το «τριφύλλι», ο μεγαλομέτοχος της «πράσινης» ΠΑΕ απείχε συνειδητά όσο και συστηματικά τόσο από τα ματς της ομάδας, όσο και από οποιαδήποτε επίσημη εκδήλωσή της.

Σε τέτοιο προκλητικό βαθμό που ο προπονητής του Παναθηναϊκού Γιώργος Δώνης έκανε λόγο για «παγκόσμιο φαινόμενο», συμπληρώνοντας ότι

«δεν είναι φυσιολογικό ένας άνθρωπος να βάζει χρήματα, ανεξάρτητα με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να μην είναι κοντά στην ομάδα, έστω να φάει μαζί μας»

Το πνεύμα των λεγομένων του Γιώργου Δώνη βέβαια, αφορούσε στη συσπείρωση της ομάδας και των φίλων της για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα του ποδοσφαιρικού τμήματος, εξ ου και η φράση, δίκην ευχής:

«μακάρι να μπορούσε να βρεθεί μία λύση σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις».

Εξαίρεση υπήρξε μόνο στις επαφές για την παραχώρηση της ΠΑΕ, αρχικά με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και εν συνεχεία με την υπόθεση Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ, η οποία οδήγησε στην ανακοίνωση της 9ης Οκτωβρίου 2018

περί συμφωνίας μεταβίβασης μετοχών της ΠΑΕ. Μία συμφωνία που ουδέποτε υλοποιήθηκε και κατέληξε ως γνωστόν σε φιάσκο.

Η ουσία εντούτοις είναι ότι από τότε που ο Αλαφούζος δήλωσε την επιθυμία του να αποχωρήσει απ’ το «τριφύλλι», διακόπτοντας αρχικά τη χρηματοδότηση και εφαρμόζοντας κατόπιν

μνημονιακή πολιτική στα οικονομικά της ΠΑΕ, δεν είχε κάνει ποτέ κάποια δημόσια εμφάνιση που να σχετίζεται με τους «πράσινους». 

Στο τέλος της περασμένης σεζόν είχε αναπτυχθεί φημολογία ότι ίσως δειπνήσει μαζί με την ομάδα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. 

Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε ότι η επίσημη δήλωσή του το Σεπτέμβρη του 2017 ανέφερε μεταξύ άλλων πως:

«Για μένα προσωπικά είναι αδύνατον, από ψυχική και οικονομική άποψη, να συνεχίσω να συντηρώ και να διαχειρίζομαι την ομάδα.

Είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τις υποχρεώσεις της έως ένα πόσο της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι το ανώτατο όριο που μπορώ να επωμισθώ». 

Τα τραγελαφικά γεγονότα που ακολούθησαν είναι παγκοίνως γνωστά, ο σύλλογος δεν αδειοδοτήθηκε και ένα χρόνο αργότερα βρέθηκε στο χείλος του υποβιβασμού με τις οφειλές, τα μη διακανονισμένα χρέη και τις απανωτές αφαιρέσεις βαθμών.

Για τον Παναθηναϊκό τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Αν δεν άλλαζε η ποινή για τις ΠΑΕ που δεν θα αδειοδοτηθούν, τότε.. υποβιβασμός. 

Για να άλλαζε όμως η ποινή χρειαζόταν να κατατεθεί σχετική πρόταση από τη Super League και ο Αλαφούζος (ανεπισήμως πλην σαφώς) πρωτοστάτησε για τη δημιουργία του περίφημου «μπλοκ» των τηλεοπτικά άστεγων ΠΑΕ. 

Το εμπορικό όνομα του Παναθηναϊκού προσφερόταν εμμέσως ως αντάλλαγμα για ψήφους υπέρ της αλλαγής της ποινής για τις μη αδειοδοτούμενες ΠΑΕ και στην πράξη

όλοι βγήκαν κερδισμένοι μετά τις συμβάσεις με την ΕΡΤ για την τηλεοπτική μετάδοση των εντός έδρας αγώνων των Παναθηναϊκού, Άρη, Ατρόμητου, Ξάνθης, Παναιτωλικού, Λαμίας και Απόλλωνα. 

Ουσιαστικά, όσο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Αλαφούζος συνέχισε να βρίσκεται στο παρασκήνιο της Παναθηναϊκής επικαιρότητας, αποφεύγοντας την οποιαδήποτε σύνδεση με το ποδοσφαιρικό τμήμα,

ενόσω αποκατέστησε τη χρηματοδότηση για τις βασικές έστω ανάγκες βιωσιμότητας του συλλόγου. 

Η δημόσια επανεμφάνισή του με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι έχει άμεση σχέση με τον Αύγουστο του 2018 και τις τηλεοπτικές συμβάσεις των παραπάνω ομάδων με την ΕΡΤ,

παρότι ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε περαιτέρω την εμπορική του αξία και εξασφάλισε νέο συμβόλαιο ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ από το συνδρομητικό κανάλι της Nova για κάθε μία από τις δύο σεζόν της σύμβασης.

Οι υπόλοιπες ΠΑΕ του συγκεκριμένου «μπλοκ» εντούτοις, βρίσκονται πλέον στον αέρα, εξαιτίας της αλλαγής πλεύσης της νέας κυβέρνησης για την ΕΡΤ και τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ομάδων, με τον Αλαφούζο να παίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή με την πολιτεία παρότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει πλέον άμεσο συμφέρον ή έστω εμπλοκή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι πριν από τη συνάντησή του με τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο Αλαφούζος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ίδιο τον πρωθυπουργό

Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να του εξηγήσει τις συνέπειες μίας ενδεχόμενης αλλαγής πλαισίου στις τηλεοπτικές συμφωνίες. 

Για το ίδιο πρωτάθλημα, αλλά και για τις ομάδες που είχαν «σταθεί» στον Παναθηναϊκό πέρυσι τέτοια εποχή, έχοντας προφανώς και ίδιον όφελος.

Ο Αλαφούζος έχει πλέον τις προσβάσεις και μπορεί να μιλήσει απευθείας με τη νέα κυβέρνηση, εάν χρειαστεί και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ αποτελεί ξεκάθαρο γεγονός ότι το γκρουπ των πρώην τηλεοπτικά άστεγων ομάδων

ποντάρουν πολλά στην επιρροή του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός προκειμένου να πειστεί η κυβέρνηση για αλλαγή στάσης στο θέμα των τηλεοπτικών συμβάσεων με την ΕΡΤ.  

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι υπόλοιπες ΠΑΕ δεν έχουν αναφέρει το παραμικρό εναντίον του Αλαφούζου όταν κούνησε μαντίλι από την ΕΡΤ και συμφώνησε με τη Nova, ενώ μία ακόμη παράμετρος που σχετίζεται με την πρωτοβουλία του Αλαφούζου

για εξεύρεση λύσης με την κυβέρνηση για την ΕΡΤ σχετίζεται και με τη δημιουργία όσο το δυνατόν καλύτερων σχέσεων με τις συγκεκριμένες ομάδες στα θέματα της Λίγκας και όχι μόνο.

Εάν η συγκεκριμένη αλλαγή δεδομένων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, θα επιφέρει και την ολοκληρωτική αλλαγή στάσης του Αλαφούζου όσον αφορά τις δημόσιες εμφανίσεις και πρωτοβουλίες του που σχετίζονται με τον Παναθηναϊκό

κι εάν θα φτάσει στο σημείο να ξαναδώσει το «παρών» στο γήπεδο και στις εκδηλώσεις της ομάδας, είναι ερωτήματα που μπορεί να απαντήσει μόνο ο χρόνος.