Ολοκληρώθηκε η κοινή άσκηση Ερευνας – Διάσωσης Κύπρου – Γαλλίας, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου, η οποία φέρει την επωνυμία SAREX “CYFRA – 03/18”

Σε γραπτή ανακοίνωση του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ)  Λάρνακας αναφέρεται ότι «η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Ε-Δ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συμμετοχή του ΠΠ ΤΣΟΜΑΚΗΣ της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ, πτητικών μεσών της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, και της Γαλλικής Φρεγάτας «CHEVALIER PAUL» με το οργανικό της ελικόπτερο».

Η άσκηση, προστίθεται «εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο ανάπτυξης της συνεργασίας για αντιμετώπιση περιστατικών Ε-Δ ή καταστάσεων ανάγκης που δύναται να προκύψουν κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων εντός της  ΑΟΖ και την περιοχή Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και διάσωσης προσφύγων».

Τον επιχειρησιακό έλεγχο και το συντονισμό των Α/Ν Μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό Ατύχημα και διάσωση από λέμβο με ναυαγούς στην Ανοιχτή Θάλασσα» και ως εκ τούτου, τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «Νέαρχος» για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Η άσκηση αποτελεί την τρίτη συνεργασία εντός του 2018,  στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης συνεργασίας σε θέματα Ε-Δ μεταξύ των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αεροναυτικών δυνάμεων της Γαλλίας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Loading...