Οκτώ τροφές που είναι ακόμα πιο υγιεινές αν τις συνδυάσεις

Διατροφολόγοι αποκαλύπτουν ποιες τροφές πρέπει να συνδυάζονται μεταξύ τους ώστε τα γεύματά μας να γίνονται πιο καλύτερα για εμάς.

Μία διατροφή για να είναι υγιεινή και ισορροπημένη, δεν πρέπει μόνο να περιέχει πλούσια ποικιλία συστατικών, αλλά οι τροφές να συνδυάζονται σωστά έτσι ώστε να ενισχύεται η θρεπτική τους αξία, λόγω της ιδανικής αλληλεπίδρασης των συστατικών τους.

Όταν σκεφτόμαστε τι να μαγειρέψουμε, συνήθως μας προβληματίζει η νοστιμιά. Πέρα όμως από αυτό, θα έπρεπε να υπολογίζουμε αν οι τροφές που μαγειρεύουμε συνδυάζονται σωστά ή όχι. Το πώς θα συνδυάσεις τις τροφές είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που χρειάζεται να ξέρεις για τη διατροφή σου. Κάποιοι συνδυασμοί τροφών είναι πολύ ωφέλιμοι για τον οργανισμό.

Οι συνδυασμοί τροφών, το λεγόμενο food pairing, είναι γνωστό στη γαστρονομία. Ωστόσο, πέρα από την απόλαυση, υπάρχει και το χρήσιμο του πράγματος. Οι παρακάτω συνδυασμοί τροφών έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως κάνουν καλό στην υγεία και μάλιστα σε συγκεκριμένες λειτουργίες του οργανισμού.

Μήλο & κόκκινα μούρα

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο συνδυασμός μήλου με τα κόκκινα μούρα είναι αντικαρκινικός. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μήλου ολοκληρώνονται από εκείνες των μούρων και το αποτέλεσμα πλήττει τα καρκινικά κύτταρα.

Νουντλς & Μπρόκολο

Αυτός ο συνδυασμός τροφών ωφελεί την υγεία της καρδιάς. Το μπρόκολο κάνει καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα καθώς ενεργοποιεί ένα μηχανισμό που αποτρέπει την απόφραξη των αρτηριών.

Κρεμμύδι & ρεβίθια

Αν θέλετε ενέργεια για να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις της ημέρας τότε αυτός ο συνδυασμός τροφών είναι ο κατάλληλος.

Tofu & jalapenos

Ερευνες έχουν τονίσει πως η γενιστίνη, μια ισοφλαβίνη που εντοπίζεται στα προϊόντα σόγιας, όταν συνδυάζεται με την αντιοξειδωτική καψαϊκίνη των καυτερών jalapenos, μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου και τις καρδιακές παθήσεις.

Πράσινο τσάι & χυμός λεμονιού

Ο σούπερ αντιοξειδωτικός συνδυασμός που είναι ιδανικός για αποτοξίνωση. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού με φυσικό λεμόνι βοηθάει στην ταχύτερη απορρόφηση των κατεχινών από τον οργανισμό. Αυτό το ρόφημα είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Σολομός & σουσάμι

Αυτός ο συνδυασμός έχει αποδειχτεί ότι μειώνει δραστικά τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D και ασβεστίου μειώνουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου κατά 40%.