Τερματίστηκε και επίσημα η πολιτική που απαγόρευε σε γυναίκες να οδηγούν στην Σαουδική Αραβία. Την ίδια στιγμή όμως, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πληθώρα περιορισμών υπό την κηδεμονία ανδρών συγγενών τους ενώ τις τελευταίες εβδομάδες επιφανείς ακτιβίστριες έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Ελεύθερες να οδηγούν δίχως την κηδεμονία των ανδρών είναι από τα μεσάνυχτα οι γυναίκες στην Σαουδική Αραβία, καθώς το υπερσυντηρητικό βασίλειο έθεσε τέλος στην σχετική απαγόρευση.

Λίγο μετά την αλλαγή της ημέρας οι πρώτες γυναίκες οδηγοί έκαναν την πανηγυρική εμφάνισή τους στο δρόμους της χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις άνδρες συγγενείς τους κάθισαν στην θέση του συνοδηγού για να δείξουν πως αποδέχονται και υποστηρίζουν την αλλαγή.

Έως σήμερα η Σαουδική Αραβία ήταν η μοναδική χώρα στον κόσμο που απαγόρευε την οδήγηση σε γυναίκες, υποχρεώνοντάς τες είτε να εξαρτώνται από συγγενείς τους είτε να προσλαμβάνουν άνδρες οδηγούς για τις μετακινήσεις τους – κάτι που ήταν αδύνατο για τα μικρομεσαία και φτωχά στρώματα.

Ο τερματισμός της απαγόρευσης αποφασίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του νέου διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για αναμόρφωση της κοινωνίας. Στις αρχές Ιουνίου οι Αρχές άρχισαν να εκδίδουν διπλώματα οδήγησης για γυναίκες.

Ωστόσο, η αλλαγή ήλθε υπό τη σκιά της σύλληψης επιφανών ακτιβιστριών που έχουν αγωνιστεί για τα δικαιώματα των γυναικών στην Σαουδική Αραβία και είχαν πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για την άρσης της απαγόρευσης στην οδήγηση.

Οκτώ πρόσωπα παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία. Ορισμένες κρατούνται επί περισσότερο από έναν μήνα δίχως απαγγελία κατηγοριών ενώ ενδέχεται να παραπεμφθούν σε αντιτρομοκρατικό δικαστήριο που θα μπορεί να επιβάλει έως και 20ετή κάθειρξη.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει μάλιστα πως φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τις κρατούμενες ως προδότες και επίδοξες κατασκόπους. Αναλυτές δήλωσαν στο αμερικανικό δίκτυο CNN πως οι συλλήψεις αποσκοπούσαν στο να μην πιστωθεί στις ακτιβίστριες η άρση της απαγόρευσης.

Πηγή:http://www.skai.gr

Loading...