Ο οίκος Fitch αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία σε Β+

Ο οίκος Fitch αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία σε Β+

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος κατά 1 κλίμακα σε Β+ από Β θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch rating κατά τη νέα του αξιολόγηση για το ελληνικό αξιόχρεο την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018.

Η αναβάθμιση ενώ θεωρητικά είναι θετική εξέλιξη για την αγορά στην ουσία θα είναι ουδέτερη είδηση καθώς ήδη η Ελλάδα έχει βαθμολογηθεί στην κλίμακα Β+ από τη Standard and Poor’s με θετικές προοπτικές, χωρίς ωστόσο να αναμένεται νέα αναβάθμιση εντός του 2018. 

Οπως έχει αναφέρει o οίκος Fitch στην τελευταία ανάλυσή του για την Ελλάδα μετά την έγκριση της τέταρτης αξιολόγησης, το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης το πρώτο πεντάμηνος του 2018 ήταν 1,4 δισ. ευρώ υψηλότερο του στόχου, κυρίως λόγω της υπεραπόδοσης των εσόδων και των χαμηλότερων δαπανών για δημόσιες επενδύσεις. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, τις οποίες στοχεύουν να αντιμετωπίσουν οι πολιτικές δεσμεύσεις στο μετά το πρόγραμμα πλαίσιο, σημειώνει ο οίκος.

Η παρακολούθηση, προσθέτει, θα είναι εστιασμένη στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Όπως σημειώνει ο οίκος, βασική πρόκληση παραμένει η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που παραμένουν υψηλά, στο 48,5% του ενεργητικού τον Μάρτιο και είναι πιθανό να απαιτηθούν περαιτέρω προβλέψεις πριν διαγραφούν.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, κινήθηκαν με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι σε άλλες χώρες που πέρασαν από πρόγραμμα. Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων μπορεί να βελτιώσει τη δυνητική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, την οποία ο οίκος υπολογίζει σε 1,5%.

Η επόμενη αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας θα γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 από την Moody’s, η οποία πάντως δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Σστις 2 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS. Είναι ο μόνος οίκος με πιθανότητα να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- στις 2 Νοεμβρίου 2018 σε μια θετική εξέλιξη για την τιμολόγηση του χρέους.

Ο οίκος Standard & Poor’s, όπως προαναφέρθηκε, έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β+ με θετικό outlook και δεν αναμένεται άλλη αναβάθμιση εντός του τρέχοντος έτους, καθώς ο αμερικανικός οίκος έχει θέσει ως προαπαιτούμενο νέας αναβάθμισης και την μείωση των NPLs.