Γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας …σπούδασε στην Ανώτερη Σχολή Κινηματογράφου στο τμήμα Σκηνοθεσίας και στην Δραματική Σχολή του Κάρολου Κουν …Τιμήθηκε το 1966 με τον «Χρυσό Απόλλωνα» βραβείο Ηθοποιού Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών …διετέλεσε Βουλευτής το 2007 & 2009 στον πολιτικό συνδυασμό Κ.Κ.Ε… Κορυφαία Καλλιτεχνική προσωπικότητα, αυτή του Κώστα Καζάκου!

Συναντήσαμε σε γνωστό Cafe της Αθήνας τον Σκηνοθέτη & Ηθοποιό Κώστα Καζάκο …ο οποίος δέχτηκε με χαρά να μιλήσουμε…!

Α. Ποια η θέση του Θεάτρου στην σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα;

Κ. Η Κοινωνία βιώνει μια βαθιά παρακμή, ομάδες ανθρώπων βάλλονται καθημερινά και η ανάγκη για βιοπορισμό μεγαλώνει …η φτωχολογιά που απειλείται βάναυσα, βρίσκεται σε απόγνωση και σύγχυση και η σκέψη για να παρακολουθήσει μια παράσταση καίγεται την ίδια στιγμή …οι επιπτώσεις λοιπόν της σημερινής πραγματικότητας στοιχειώνουν το Θέατρο, στην καλύτερη περίπτωση κάποια λειτουργούν με συγκεκριμένο κοινό.

Α. Αν υπήρχε μηχανή του χρόνου σε ποια περίοδο της ζωής σας θα ξαναγυρίζατε;

Κ. ΩΩΩ!!! Είναι τόσες πολλές …όμως ναι…θα γύριζα στην μεταπολεμική περίοδο από το 1940 και μετά …στις μεγάλες εξάρσεις του τόπου μας σε αυτές τις πολύτιμες ώρες …στο μέρος που γεννήθηκα στον Πύργο της Ηλείας θα ήμουν τότε 13 ετών …το 1948, ο κόσμος συγκλονισμένος περίμενε με αγωνία να καταρρεύσει το ναζιστικό μέτωπο….Περίοδος Αντίστασης  …μνήμες χαραγμένες και ανεξίτηλες που δεν θα ξεχάσω ποτέ !!!

Α. Ποιος από τους ρόλους που έχετε ενσαρκώσει είναι πιο κοντά στον πραγματικό σας χαρακτήρα;

Κ. Η δουλειά μας είναι να φτιάχνουμε χαρακτήρες, ένα παιχνίδι μεταμορφώσεων που τείνει να ταυτιστεί με τον Ήρωα του έργου …κάθε Ηθοποιός  μέσα από το ταλέντο του αξιοποιεί το υλικό του σαν έκφραση ή κώδικας για να επικοινωνήσει με το κοινό του …

Α. Εκπροσωπώντας τον χώρο της Τέχνης πιστεύετε ότι ένα καλό θέαμα, μια παράσταση μπορεί να λειτουργήσει σαν αντίδοτο της Εθνικής μας θλίψης;

Κ. Σίγουρα η κάθε πρόσκληση στο κοινό  για Θέατρο υπόσχεται ενεργοποίηση του νου, τόνωση του ηθικού, και είναι πραγματικά  μεγάλη η συνεισφορά της Τέχνης στον Πολιτισμό  …Όμως χρειάζεται οργάνωση, επινόηση και στήριξη από την πολιτεία, η οποία φοβάται την Τέχνη …την οποία βλέπουμε να σπρώχνεται πίσω στον πρωτογονισμό …σκεφτείτε ότι υπάρχουν μισθοί πολλών Ηθοποιών ξεκινούν από 150 Ευρώ …

Α. Θέλω κ. Καζάκο να συζητήσουμε μια δήλωσή σας που πριν λίγο καιρό δημιούργησε μεγάλο θόρυβο στα social media … «Τα νέα παιδιά είναι καταπληκτικά, είναι πιο προχωρημένα, αλλά δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες που είχαν οι προηγούμενοι. Ο νέος πρέπει να παλέψει στον τόπο του… Αυτό που κάνουν οι νέοι που φεύγουν και πάνε να δουλέψουν στο εξωτερικό είναι στην ουσία προδοσία».…» Επικριθήκατε με διάφορους χαρακτηρισμούς …τι έχετε να μας πείτε για αυτό;

Κ. Σύμφωνα με τη μελέτη της Ευρωπαικής Ένωσης τουλάχιστον 500000 Έλληνες οι περισσότεροι εξ’αυτών πτυχιούχοι Ιατρικής, Νομικής, Πολυτεχνείου, Οικονομολόγοι απορροφήθηκαν στις Χώρες υποδοχής όπως Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία κα. Την στιγμή που στο Ελληνικό Δημόσιο κόστισαν πάνω από 12 δις.

Θεωρώ πως οι πτυχιούχοι Έλληνες πρέπει να μείνουν στην Πατρίδα, να αγωνιστούν …όμως η αναφορά στην δήλωσή μου έχει να κάνει με την ευθύνη της πολιτείας που δεν στηρίζει ούτε δημιουργεί κίνητρα για τους νέους ….κάτι που θα πρέπει να κτυπηθεί από αυτούς τους ίδιους με κάθε τρόπο γιατί σε λίγο η Ελλάδα θα μείνει μόνο με παππούδες  …και τέλος πάντων στον πόλεμο κάθε είδους υπερασπιζόμαστε ο καθένας με ότι διαθέτει…

Α. Μιλήστε μας για την Ανώτερη Σχολή Θεάτρου «Πράξη επτά». Σε ποιους απευθύνεται; Πόσοι καθηγητές διδάσκουν; Πόσα χρόνια είναι η φοίτηση;

Κ.  Η Δραματική Σχολή Πράξη Επτά, φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια λειτουργίας. Ιδρύθηκε το 2007 από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, Θόδωρο Γράμψα.
Αμέσως στελεχώθηκε με τους πιο σημαντικούς δασκάλους – καθηγητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες … Όπως ο Γιάννης Μπέζος, η Ναταλία Τσαλίκη, η Μαρία Πρωτόπαππα, ο Γιώργος Μπάρας …σύνολο 10 εκπαιδευτές μεταξύ των οποίων και εγώ.  Η Ανώτερη Δραματική Σχολή Πράξη Επτά διαθέτει ένα θέατρο 50 θέσεων. Το praxi epta studio.
Το Θέατρο είναι πλήρως εξοπλισμένο και κάθε χρόνο ανεβαίνουν οι παραστάσεις των μαθητών της Σχολής, αλλά και παραστάσεις της Εταιρείας Θεάτρου Πράξη Επτά, με ηθοποιούς, αποκλειστικά και μόνον, απόφοιτους της Σχολής μας.

Η Σχολή προσκαλεί τα άτομα με ταλέντο, αγάπη για το Θέατρο, άτομα που πιστεύουν στην Τέχνη …όχι απαραίτητα μυημένα αλλά έτοιμα να αφυπνίσουν με την γνώση και την εργατικότητα το κοινό εκείνο που μέχρι τώρα παραμένει εκτός.

Η φοίτηση στη Σχολή είναι τριετής, με δυνατότητα υποτροφιών.

Α. Νομίζω σας συναντούμε την κατάλληλη χρονική στιγμή που υποψιάζομαι ότι έχετε να μοιραστείτε μαζί μας « Νεάκια » για την δουλειά που ετοιμάζετε  την προσεχή επικείμενη σεζόν ….

Κ. Καλά τα λέτε ..μετά από 2,5 χρόνια στην Πάτρα …είμαστε πια Αθήνα και ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς να ανεβάσουμε κατά τις 20  Οκτώβρη  το αριστούργημα του Ιάκωβου Καμπανέλλη « Ο Δρόμος Περνά από Μέσα »

Σκηνοθεσία – Κώστας Καζάκος

Μουσική σύνθεση-Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καζάκος

Παίζουν (κατά σειρά εμφάνισης): Γιώργος Κυρίτσης (Φάνης Ποριώτης), Γιώργος Δαμπάσης (Χάρης Αντωνάκος), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Λίτσα), Άννα Γεραλή (Γλυκερία), Όμηρος Πουλάκης (Αντρέας Ποριώτης)

Ο Δρόμος Περνά από Μέσα, Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 18:30 και 21:15, Κυριακή 20:00, από 13 Οκτωβρίου. Τιμές εισιτηρίων: Από 10 έως 18 ευρώ. Στις 19 Οκτώβρη η πρεμιέρα Χωρίς εισιτήριο …Στο Θέατρο « Τζένη Καρέζη ».

Α. Σας ευχαριστούμε για αυτήν την συνάντηση …καλή συνέχεια …καλή επιτυχία  …!

Κ. Και εγώ σας ευχαριστώ…

Για την Difernews  Αγάθη Ρεβύθη

 

 

Loading...