Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκαν (ξανά) υπέρ της προσφυγής στη Χάγη

Ντόρα Μπακογιάννη

Στην πρώτη συζήτηση του κύκλου για τα ελληνοτουρκικά που άνοιξε το ΕΛΙΑΜΕΠ τοποθετήθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η πρώην υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη,

τασσόμενοι αναφανδόν υπέρ της ελληνικής προσφυγής στην Χάγη αποδεχόμενοι τις τουρκικές αιτήσεις προκειμένου να υπογραφεί συνυποσχετικό με τη Τουρκία. 

Αμφότεροι εξήγησαν γιατί την Ελλάδα την συμφέρει η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο και σημειώνουν πως είναι ανησυχητικό το γεγονός πως διάφορα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν μειοδότες όσους τάσσονται υπέρ της Χάγης.

«Οι καθαρές κουβέντες με τους Τούρκους μπορούν μόνο να ωφελήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη. 

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι τρίτοι να μας επιβάλλουν να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδας. Το Ελσίνκι δεν υπάρχει πια.

Είναι σαν το παλιό παραμύθι με το βασιλιά. Είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων να λέμε για ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας όταν όλοι ξέρουμε πως η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ.

Να πούμε πως ο βασιλιάς είναι γυμνός» συνέχισε η βουλευτής της ΝΔ, για την θέση της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε πως «υπάρχει μια ανησυχητική κατεύθυνση που παίρνει ο διάλογος για τη Χάγη γιατί γράφεται πως αν πιστεύεις πως η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στη Χάγη είσαι μειοδότης.

Τι σημαίνει μη αποδοχή της Χάγης; Αν πει η Ελλάδα δεν πάω στη Χάγη. Τι κερδίζει η Ελλάδα; Η Τουρκία ποτέ δεν το αναγνώρισε το δικαστήριο οπότε δεν χάνει τίποτα».

«Η δική μας πολιτική είναι βασισμένη στο διεθνές δίκαιο άρα αυτό από μόνο του μας οδηγεί στη Χάγη» σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Γιώργος Παπανδρέου: Η θέση μας είναι υπέρ της ισχύος του Δικαίου

«Θα το έθετα πιο απλά, θέλουμε την ισχύ του δικαίου ή το δίκαιο του ισχυρού; Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι ξεκάθαρη η θέση μας εδώ και πολλά χρόνια.

Είναι σαφές, ότι μας συμφέρει, όπως συνάδει με τον διεθνή μας ρόλο, να είμαστε στην πλευρά που επιμένει στην ισχύ του δικαίου» σημείωσε για το θέμα από την πλευρά του Γιώργος Παπανδρέου.

«Αυτό το δίλημμα δεν είναι ρητορικό, γίνεται ολοένα πιο επίκαιρο αν αξιολογήσει κανείς τον τρόπο που πολλές δυνάμεις,

όπως σήμερα οι ΗΠΑ, λειτουργούν στη διεθνή πολιτική σκηνή» πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

 «Βλέπουμε μια τάση υποβάθμισης των διεθνών συμφωνιών όπως για παράδειγμα του Παρισιού για το Κλίμα, των συμφωνιών ΗΠΑ-Ρωσίας για τα πυρηνικά, αντίστοιχα και με το Ιράν».

Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε πως «αντί να παρασυρθούμε σε αυτήν τη λογική, πρέπει να γίνει σημαία της Ελλάδας,

στην ΕΕ, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, και στα πιο άμεσα δικά μας ζητήματα, η θέση υπέρ της ισχύος του Δικαίου».

 Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε: «Θα έλεγα μάλιστα, αναπόσπαστο τμήμα, της στρατηγικής μας στην εξωτερική πολιτική»
.