Νίκος Ανδρουλακάκης: Στόχος μου μια καλύτερη Αττική για όλους μας, μία Αττική πρότυπο στην Ευρώπη!

Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλακάκη, πρώην Αντιπεριφερειάρχη Αττικής και νυν υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο με την Παράταξη Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής Γιάννης Σγουρός στις εκλογές του Μαΐου 2019.

Κύριε Ανδρουλακάκη για ποιο λόγο συμμετέχετε στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2019

Στις εκλογές του Μαΐου 2019 συμμετέχω μαζί με τον Γιάννη Σγουρό με την πεποίθηση ότι οι πολίτες της Αττικής θα μας στηρίξουν ώστε να ολοκληρώσουμε το έργο που αφήσαμε την περίοδο 2011- 2014. Για μια πενταετία τιμήσαμε την ψήφο των 780 χιλιάδων πολιτών που μας ψήφισαν ασκώντας σκληρή αλλά εποικοδομητική κριτική υπερασπιζόμενοι τα δίκαια αιτήματα των Δήμων και των πολιτών της Αττικής. Δουλέψαμε για τους πολίτες δεν τους δουλέψαμε.

Ποιοι είναι οι αντίπαλοι συνδυασμοί σε αυτές τις εκλογές

Καταρχάς θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν τους θεωρώ αντίπαλους αλλά συνυποψήφιους. Ο νέος νόμος του Κλεισθένη καλώς η κακώς, απαιτεί ευρείες συναινέσεις την επομένη μέρα των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι η μάχη για την περιφέρεια Αττικής θα κριθεί μεταξύ του δικού μας συνδυασμού Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττική και των συνδυασμών του κυρίου Πατούλη και της κυρίας Δούρου, δύο αμιγώς κομματικών συνδυασμών που υποστηρίζονται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.

Από την μία ο κύριος Πατούλης φερόμενος, μέχρι πριν λίγο καιρό, διεκδικητής του Δήμου της Αθήνας έπειτα από μια κομματική καραμπόλα εμφανίστηκε υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής που όμως δεν είναι Δήμος. Το λέω αυτό καθώς παρακολουθώ με έντονο προβληματισμό τον κ. Πατούλη να αναφέρεται στα όσα πρόκειται να υλοποιήσει εφόσον εκλεγεί. Μάλιστα σε αρκετά από αυτά λ.χ. στην ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια στις γειτονιές της Αττικής συμφωνώ. Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι το ζήτημα δεν υπάγεται στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας και αυτό ένας υποψήφιος περιφερειάρχης οφείλει να το γνωρίζει… Από την άλλη θεωρώ ότι η θητεία της κας Δούρου υπήρξε αποτυχημένη τόσο σε έργο όσο και σε αποτέλεσμα. Αφήνοντας κατά μέρος το διαχειριστικό αποτέλεσμα που σε τουλάχιστον δυο περιπτώσεις έλαβε διαστάσεις τραγωδίας θα σταθώ στα έργα. Το αποθεματικό 350 εκατομμύριων ευρώ σε κωδικοποιημένα σε έργα που αφήσαμε σαν παρακαταθήκη δεν υλοποιήθηκε και όπου αυτό συνέβη έγινε με τεράστια καθυστέρηση. Είναι άλλωστε ευρέως γνωστό ότι τα έργα που παραδίδει σήμερα η Περιφέρεια έχουν στην πλειοψηφία τους σχεδιαστεί και ενταχθεί επί ημερών Σγουρού.

Ποιο είναι το πρόγραμμά σας και τι σκοπεύετε να κάνετε για τους πολίτες της Αττικής

 Ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής είναι καθαρά αναπτυξιακός και θα πρέπει να είναι αρωγός τόσο στον Α βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Οπότε θα πρέπει να ρίξει το βάρος στη χρηματοδότηση έργων των δήμων μετά την προσκόμιση από αυτούς ώριμων μελετών, στην τόνωση επιχειρηματικών δράσεων αλλά και κοινωνικών δράσεων με στόχο την ανακούφιση των κατοίκων με χαμηλά εισοδήματα . Μη ξεχνάμε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι στα χρόνια των μνημονίων στάθηκαν δίπλα στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου απέναντι σε ένα κράτος ανάλγητο και φορομπηχτικό διατηρώντας έτσι την συνοχή του κοινωνικού ιστού. Το πρόγραμμά μας είναι έτοιμο και θα ανακοινωθεί με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια Περιφέρεια Αττικής που:

  • Διαχειρίζεται με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο απορρίμματα και απόβλητα
  • Προωθεί τις πράσινες μεταφορές και την βιώσιμη κινητικότητα
  • Σχεδιάζει έγκαιρα και δρα ώστε να προλαμβάνει πλημμύρες και φωτιές
  • Στηρίζει με αναπτυξιακά εργαλεία τις καινοτόμες ΜΜΕ της
  • Λαμβάνει μέριμνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Γιατί ζητάτε την ψήφο των κατοίκων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών;

Να διευκρινίσω καταρχάς ότι ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών είναι ο πολυπληθέστερος Τομέας της Αττικής και αποτελείται από τους Δήμους Αθηναίων. Χαλκηδόνας – Ν. Φιλαδέλφειας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Υμηττού – Δάφνης, Ηλιούπολης.

Πιστεύω ότι από το 2011 -2019 αρχικά σαν Αντιπεριφερειάρχης και τα τελευταία πέντε χρόνια σαν αντιπολίτευση, υπηρέτησα πιστά το θεσμό και απέκτησα εμπειρίες σχετικά με τις αρμοδιότητες της περιφέρειας και το αναπτυξιακό της ρόλο. Ήμουν πάντα κοντά στους εργαζόμενους αλλά και στους πολίτες της Αττικής. Ζητώ από τους ψηφοφόρους του Κεντρικού Τομέα να δείξουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, στην επιστημονική μου κατάρτιση και την διάθεση να προσφέρω με στόχο μια καλύτερη Αττική για όλους μας, μία Αττική πρότυπο στην Ευρώπη.