Ναυτικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και κράτη μέλη του ΝΑΤΟ μετέχουν σε μεγάλη άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα εν μέσω εντάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία.

Η 12ήμερη άσκηση με την κωδική ονομασία «Sea Breeze» άρχισε χθες και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Ιουλίου κοντά στην Οδησσό, στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσα.

Όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας στην άσκηση θα μετάσχουν 31 πολεμικά πλοία, 29 αεροσκάφη και 3.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων από 16 χώρες, περιλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έστειλε δύο καταδρομικά, ένα αεροσκάφος περιπολίες, ναρκαλιευτές από τη μονάδα βατραχανθρώπων Navy SEAL καθώς και 800 ναύτες και πεζοναύτες.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης επιδεινώθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ενώ η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επικρίνουν τη Μόσχα για το ρόλο της στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις πολεμούν τους φιλορώσους αντάρτες.

Από το 2014 το ΝΑΤΟ εντείνει την στρατιωτική του παρουσία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου.

Loading...