«Μου άρεσε να ανάβω τα καντήλια», λέει ο ύποπτος εμπρηστής της Πάρνηθας

Μία αποθήκη κεριών ρεσό, 48 αναπτήρες και πλήθος άλλων αντικειμένων κατάλληλων για εμπρησμούς συνελήφθη χθες στην Πάρνηθα ένας 63χρονος, ως ύποπτος εμπρησμών από πρόθεση.

Ο άνδρας οδηγήθηκε στον ανακριτή, όπου υποστήριξε ότι είχε όλα αυτά τα αντικείμενα στην κατοχή του, επειδή του… άρεσε να ανάβει καντήλια ή κεράκια στα εικονοστάσια.

Πρόκειται για δημόσιο υπάλληλο που υπηρετεί από το 1983, σε υπηρεσία υπουργείου και διαμένει στο Χαλάνδρι, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα εμπρησμού στην περιοχή της Πάρνηθας καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών κλπ.

Ο 63χρονος εντοπίστηκε πρωινές ώρες χθες από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αχαρνών, οι οποίοι εκτελούσαν υπηρεσία επιτήρησης και κατόπτευσης δασικών περιοχών για την πρόληψη πυρκαγιών, στο πλαίσιο του ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν σε δασική περιοχή της Πάρνηθας, όπου είχε απαγορευτεί η πρόσβαση λόγω υψηλού κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, ενώ σε κοντινή απόσταση και μάλιστα σε μια εσοχή δρόμου, που δεν φαινόταν από διερχόμενα οχήματα, βρέθηκε σταθμευμένο το αυτοκίνητο του.

Από τον έλεγχο στο αυτοκίνητο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο κάθισμα του συνοδηγού και στο δάπεδο μπροστά από αυτό: 

– 11 αναπτήρες,
– 98 κεριά τύπου «ρεσό»
– 5 πανιά, το ένα περιτυλιγμένο σε κερί τύπου «ρεσό» με προσαρμοσμένο ξύλο,
– spray με ένδειξη «εύφλεκτο»,
– 42 tire-up, (πλαστικά δεματικα)
– σκούρος φακός (κρύσταλλο),
– δύο ζευγάρια γυαλιά ηλίου,
– τέσσερα τεμάχια αφρολέξ,
– πλαστικό βάζο με βαζελίνη και
– πλαστικό δοχείο γεμάτο με υγρό.
Ο 63χρονος παραδόθηκε στην Κρατική Ασφάλεια Αττικής η οποία ανέλαβε την προανάκριση, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του βρέθηκαν – μεταξύ άλλων – και κατασχέθηκαν:
– άλλοι 37 αναπτήρες (συνολικά 48 αναπτήρες),
– 34 σπίρτα βραδέως καύσεως,
– 8 φυσίγγια και τρεις κροτίδες,
– μαχαίρι εντός δερμάτινης θήκης,
– πυξίδα στρατιωτικού τύπου,
– επτά κουτάκια με σπίρτα μικρού μεγέθους,
– πλαστικό μπιτόνι με διάφανο υγρό ,
– δύο πλαστικά μπουκάλια με βενζίνη,
– πλαστικό μπουκάλι με υγρό,
– 60 αντικουνουπικές πλακέτες και
-19 αντικουνουπικά «φιδάκια».

Όλα τα κατασχεθέντα αντικείμενα επεδείχθησαν σε κλιμάκιο Αξιωματικών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, οι όποιοι επιβεβαίωσαν ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία μπορούν να χρησιμοποιηθούν – αυτούσια ή σε συνδυασμό – ως εμπρηστικοί μηχανισμοί για την πρόκληση πυρκαγιάς.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται και η εμπλοκή του συλληφθέντα σε περιπτώσεις εμπρησμών, στην Πάρνηθα κατά το παρελθόν και κυρίως πέρσι τον Απρίλη, που βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί ίδιου τύπου σε πυρκαγιές.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε πρωινές ώρες σήμερα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε σε Ανακριτή για κύρια ανάκριση, από τον οποίο πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί την Δευτέρα.