Στην ιδιαιτέρα του πατρίδα Ιερά Νήσο Τήνο, ευρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

Το πρωί της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου, κατόπιν αδείας και ευλογίας του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου –Τήνου κ. Δωροθέου του Β’, ο Ποιμενάρχης μας προηξήρχε του λαμπρού αρχιερατικού συλλείτουργου που τελέσθηκε στον Πανίερο Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου, με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, ιερέων, διακόνων και χιλιάδων ευλαβών πιστών, οι οποίοι συνεχίζουν να προσέρχονται στην Ιερά Νήσο και να καταθέτουν την πίστη τους στην Υπεραγία Θεοτόκο, δίνοντας για ακόμη μια φορά την πιο ηχηρή απάντηση σε όσους ελάχιστους ιδεοληπτικούς υβρίζουν και προσβάλλουν ανερυθρίαστα την Ορθόδοξη Πίστη του λαού μας.

Ανάμεσα στους χιλιάδες προσκυνητές παρευρέθησαν και πολλοί πιστοί από την πόλη της Λαμίας και από την περιοχή της Λοκρίδος.

Η Θεία Λειτουργία μετεδόθη ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Αμέσως μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον Θείο Λόγο αναλύσας την ευαγγελική περικοπή της παραβολής των κακών γεωργών, αφού πρώτα ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβασμιωτάτο Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου κ. Δωρόθεο για την άδεια, ώστε να λειτουργήσει στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας, μεταφέροντας με τον τρόπο αυτό στην Υπεραγία Θεοτόκο όλες τις προσωπικές του ικεσίες, παρακλήσεις και δοξολογίες αλλά κι’ εκείνες του πιστού λαού της Φθιώτιδος.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Το ιερό Ευαγγέλιο σήμερα αδελφοί μου μας διδάσκει, ότι κάποια μέρα θα λογοδοτήσουμε εμπρός στο θρόνο του Θεού για τις πράξεις μας. Ο αμπελώνας είναι η Εκκλησία μας, ο οικοδεσπότης είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, οι δούλοι είμαστε όλοι εμείς, κληρικοί και λαϊκοί. Απέναντι λοιπόν στην εμπιστοσύνη του διδασκάλου μας είμαστε συνεπείς;

Η Εκκλησία μας αδελφοί μου κατά καιρούς έχει υποφέρει πάρα πολύ, από κακούς δούλους και κακούς υπηρέτας

Σήμερα φθονούν το έργο του Κυρίου και θα ήθελα να μεταφέρω τον προβληματισμό μου και σ’ εσάς.

Σήμερα στη Ελλάδα τα πράγματα είναι όπως θα έπρεπε; Μήπως έχουν αναλάβει ένα έργο πονηροί άνθρωποι και γόητες εναντίον του Χριστού και της Εκκλησίας και προσπαθούν με ποικίλους τρόπους να εξοντώσουν όχι μόνο εμάς αλλά και την Εκκλησία;

Το σχέδιο της νέας εποχής επαπειλεί και την Ελλάδα. Στην πατρίδα μας εισέρχονται αντιευαγγελικοί νόμοι και σήμερα ακούμε από υπεύθυνα χείλη ότι η Ελλάδα θα γίνει άθρησκο κράτος.

Γνωρίζω ότι όλοι εσείς εμφορείστε από αισθήματα πίστεως και σεβασμού γι’ αυτό σήμερα ήρθατε εδώ στην Μεγαλόχαρη της Τήνου, στην Κιβωτό της Ορθοδοξίας του γένους μας, στην υπέρμαχο στρατηγό την Παναγία.

Τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα. Έρχονται εξελίξεις. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος αγωνίζεται και προσπαθεί με ηπία τακτική να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα για να μην έχουμε συγκρούσεις, πόλεμο και κοινωνικές αναταραχές, αλλά δεν πάει άλλο. Δεν είναι μόνο η ακρίβεια και η έλλειψη εργασίας η κρίση αυτή, αλλά είναι η πνευματική κρίση που ζητούν μερικοί να ξεθεμελιώσουν τις αξίες και τα ιδανικά.

Εγώ θα σας πω αυτό που λέγει ο Απόστολος Παύλος: «Στήκετε καί κρατεῖτε τάς παραδόσεις». Να κρατήσετε τις παραδόσεις της Πατρίδος και της Εκκλησίας. Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται δυνατούς ορθοδόξους χριστιανούς για να αναστηθεί. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, διότι έχει μέσα της τον Χριστό.

Ο Ναός αυτός είναι η Ιερουσαλήμ του Αιγαίου, είναι η Κιβωτός της Ορθοδοξίας. Εδώ θα λάβετε ότι ζητήσετε, θα ενισχυθείτε και το κυριότερο, θα επιστρέψετε στο σπίτι σας πιο δυνατοί.

Να εύχεστε αδελφοί μου η Παναγίας μας να πρεσβεύει υπέρ της Πατρίδος μας και να μην ξεχνάτε ότι το πλοίο αυτό που λέγεται Εκκλησία, όσο κι’ αν κλυδωνίζεται, όσο κι’ αν φυσούν ενάντιοι άνεμοι, ποτέ δεν καταποντίζετε. Εύχομαι όλοι να έχετε πλουσία την ευλογία της Παναγίας».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου κ. Δωρόθεο και τους εκλεκτούς συνεργάτες του, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Γεώργιο Φανερό και όλα τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής τους Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου για την γεμάτη αγάπη και εγκαρδιότητα υποδοχή που κάθε φορά επιφυλάσσουν για τον Ποιμενάρχη μας και για όλους τους Φθιώτες προσκυνητές που καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου επισκέπτονται την Παναγία και δι’ολιγον αναφέρθηκε σε ένα από τα πολλά συγκλονιστικά θαύματα, τα οποία έζησε ο ίδιος από μικρό παιδί αλλά και όταν υπηρετούσε ως Ιεροκήρυξ της Παναγίας.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε για το νέο Εκκλησιαστικό έτος και απευθυνόμενος προς τους χιλιάδες προσκυνητές αλλά και σε όσους νοερώς παρίσταντο στο Ναό της Μεγαλόχαρης, έκλεισε με τα εξής λόγια: «Εύχομαι αυτόν τον πόθο της πίστεως σας να μην τον χάσετε ποτέ και να σας συνοδεύει πάντοτε σε όλη σας την ζωή, για να αισθάνεστε καλύτερα και να έχετε δύναμη και πάντοτε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Παναγία. Ο τόπος αυτός είναι τόπος θαυμάτων και κανένας άθεος δεν μπορεί να τον ακουμπήσει».